Divendres, 29 de Març de 2024

De Síria al Camp de Tarragona

Parlem amb un jove que va venir a estudiar a la URV gràcies a un programa pioner impulsat per la Generalitat

26 d'Abril de 2020, per Alba Cartanyà
  • En 'Manu', a la universitat, en una imatge d'arxiu

    Cedida

Més relaxat i més content. Comença a parlar-me amb un castellà fluid i m'explica que ja sap català, també. Fa un any i mig el vaig entrevistar per primera vegada; llavors vam conversar en anglès perquè ell pràcticament acabava d'aterrar a Tarragona. Va ser un dels 20 joves refugiats al Líban que van arribar a Catalunya per reprendre els seus estudis universitaris, en el marc d'un programa pioner a Europa impulsat per la Generalitat en coordinació amb totes les universitats catalanes.

Tot va començar a Facebook

Com que per conèixer-lo és irrellevant el seu nom i, en canvi, desvelar-lo podria comportar-li conseqüències importants, a partir d'ara l'anomenarem 'Manu'. Té 23 anys i estudia a Reus, tot i que viu a Tarragona. Va néixer a Damasc, Síria, i va haver de fugir-ne "per culpa de Facebook". Explica que a través d'aquesta xarxa social parlaven de política amb els seus amics i que, un dia, dos d'ells van desaparèixer. Durant quatre mesos no en vam saber res i les famílies van haver de pagar perquè els serveis d'intel·ligència del país els retornessin a casa. "Vaig decidir marxar perquè tenia por de ser el següent", recorda. Se'n va anar cap al Líban, on va viure dos anys treballant de dissenyador gràfic, feina que havia après de forma autodidàctica.

Venia del món de l'enginyeria però, una vegada aquí, va optar per l'arquitectura: "Serà molt important per reconstruir el meu país un cop s'acabi la guerra", assenyala. Està content a la URV, perquè l'han ajudat "molt", indica, però també reconeix que comença a pensar en altres opcions perquè la carrera se li fa complicada, tenint en compte la dificultat dels estudis i el plus de l'idioma.

Pràcticament des del primer moment en què va arribar, assisteix a cursos de català i castellà. A ell li agrada parlar català, però l'idioma usat en el seu entorn és el castellà i, a més, lamenta que les altres persones també se li adrecen majoritàriament en castellà. Opina que, a vegades, "sembla que els catalans no tinguin confiança en la seva llengua", perquè, argumenta, "creuen que és tan local que no l'han de parlar", etziba.

Sobre el 'procés'

Indica que no pot posicionar-se respecte a la independència, però que sí que té una opinió. Creu que des d'Espanya "s'ha de respondre al reclam" de Catalunya i assenyala que "a Síria hi ha el mateix problema": "La primera paraula de les nostres manifestacions també era llibertat", puntualitza. Per altra banda, sent que el moviment independentista "pensa que només els catalans volen la independència" i no creu que "les persones que vénen de fora també puguin compartir aquesta voluntat", assegura.

La seva idea és tornar a Síria "si s'acaba la guerra" i ajudar a reconstruir casa seva. Està convençut que ara la població "ja no es tornarà a aixecar" contra el govern, perquè l'únic que volen després de tots aquests anys és "viure en pau". Si malauradament no pot tornar-hi per reunir-se amb la seva família, vol poder quedar-se aquí.

Ara que ens podem entendre millor, s'obre més i m'explica que tot el que ha viscut aquests anys l'ha canviat molt. "He sortit d'un cercle de pensament", assenyala, i afegeix: "Pensava que la meva manera de veure les coses era vertadera però quan he conegut gent que les veia diferents, he entès que totes són certes realment". Reconeix que li fa por que la gent incorpori i accepti els discursos d'odi, xenòfobs i racistes, i afirma que a Síria també hi ha "aquest tipus de política".

'Manu' és feliç; tot i les dificultats amb l'idioma o amb els estudis, em diu que "la vida aquí és molt fàcil". No sap cap on el portaran els anys que vindran, però té una gran estima per Catalunya. "Em sento català", reconeix, "encara que em falti una mica d'idioma", afegeix rient.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Enric  10 de Maig de 2020

Camp de Tarragona no es válido

Es un invento de la Generalitat nosotros estamos en el Baix Camp y que la capital es Reus todo lo demás es falso