Divendres, 01 de Març de 2024

El grup de recerca Diamet obté finançament per lluitar contra l'obesitat i la diabetis

En formen part investigadors de l'Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), CIBER de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas (CIBERDEM), la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII

13 de Juliol de 2020, per Redacció
  • Una imatge d'una atenció mèdica a un individu amb obesitat

    Cedida

Les noves estratègies probiòtiques per al control de l’obesitat i el desenvolupament d’un 'kit' autousuari són els objectius del projecte que la doctora Sonia Fernández Veledo i el doctor Joan Vendrell Ortega, directors del Grup de recerca en Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (DIAMET) de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), CIBER de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas (CIBERDEM), Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII (HJ23), i la doctora Isabel Huber, responsable d’innovació i transferència del grup, duran a terme amb el finançament obtingut a través de la Convocatòria d’Ajuts per a projectes de valorització i transferència de coneixement desenvolupats per innovadors (INNOVADORS 2019) atorgat per l’Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) del Departament d'Empresa i Coneixement, de la Generalitat de Catalunya.

Aquesta és una convocatòria altament competitiva que té com objectius potenciar la investigació, el desenvolupament tecnològic, la innovació i fer la transferència de coneixement, apropant els productes generats a la societat, el més aviat possible. El Grup de recerca DIAMET ha aconseguit un finançament de 84.000 euros, cofinançat amb fons FEDER, per un període d’execució de 1,5 anys, per seguir treballant en l’estratègia probiòtica pel control de l’obesitat. A més, és important ressaltar que aquest projecte ha estat objecte de d’una sol·licitud de patent internacional.

Els trastorns associats a l’Obesitat i a la Diabetis L'obesitat i les seves co-morbiditats associades, particularment la diabetis tipus 2, són patologies d'origen multifactorial que requereixen d'un abordatge terapèutic multidisciplinari que inclou, entre d’altres, modificacions dietètiques. En aquest context, els probiòtics es consideren una prometedora alternativa "farmaco-nutricional" per tractar la disbiòsi associada a l'obesitat i la diabetis, i millorar el perfil metabòlic d'aquests pacients. El nostre grup ha identificat el succinat, un metabòlit que és produït tant per la microbiota com per l'hoste, com un nou node metabòlic de control glucèmic i lipídic en l'obesitat i la diabetis. Hem demostrat que la composició de la comunitat microbiana, més especialment la relació entre els bacteris que produeixen succinat enfront de les que ho consumeixen, determina els nivells circulants de succinat en humans, els quals es troben augmentats en pacients amb obesitat i diabetis. Això, obre la porta a un nou model de maneig de la despesa energètica mitjançant la modificació del microbioma intestinal, a traves d’un eix que implica metabòlits com el succinat, la regulació central de la gana i el metabolisme del teixit adipós.

L'objectiu principal d'aquesta proposta és desenvolupar noves estratègies probiòtiques basades en bacteris consumidors de succinat capaços de millorar les alteracions metabòliques en individus obesos i/o amb diabetis, i en paral·lel, desenvolupar un kit de monitorització dels nivells circulants de succinat que permeti estratificar i fer possible el auto-seguiment evolutiu dels pacients. Mes enllà del desenvolupament cientificotècnic del projecte, es proposa establir la millor estratègia comercial per tal de poder traslladar aquesta nova tecnologia al pacient i poder millorar la seva qualitat de vida. El centre de realització del projecte és l’Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics