L'equip de Good Karma Projects s'ha embarcat aquest dijous en una expedició circular a vela pel mar Balear amb l'objectiu de fer accions ambientals i recerca científica. Així, el grup vol conscienciar i contribuir a revertir l'escenari mediambiental del Mediterrani previst per a l'any 2050. Els tripulants recorreran unes 700 milles, passant per Barcelona, Les Illes Medes, el Cap de Creus o per les Balears durant un mes, on col·laboraran amb entitats locals i ecologistes.
Durant la ruta gravaran un documental, recolliran mostres per fer un estudi de microplàstics en àrees marines protegides i exploraran deserts submarins i praderes de posidònia. "Entre tots és possible salvar el Mediterrani", ha dit la biòloga-oceanògrafa, Marta Sugrañes. L'expedició del projecte MED 2050 ha arrencat aquest dijous la seva ruta pel mar Balear coincidint amb el Dia Mundial dels Oceans. La jornada ha començat amb una sortida de submarinisme en una zona propera a la costa tarragonina. Conjuntament amb membres del centre de submarinisme Subkro, s'han submergit per buscar xarxes de pesca abandonades del mar. Sugrañes ha celebrat que no n'hagin trobat, però ha explicat que n'han vist en una àrea on hi ha bigues enfonsades. "Allí ja s'hi ha format vida marina i no les podem retirar", ha indicat.
En la primera jornada de la ruta marítima, també han recollit el primer mostreig de microplàstics. De fet, es tracta d'un dels projectes que desenvoluparan durant el recorregut. D'aquesta manera, col·laboraran en un estudi de microplàstics en àrees marines protegides i en les proximitats de les zones urbanitzades, el qual està impulsat per la Universitat Rovira i Virgili (URV). "Recollirem mostres en superfície per entendre la concentració de microplàstics a les zones costaneres de Tarragona, Barcelona, el golf de Roses i a la badia de Palma", ha assenyalat la biòloga-oceanògrafa.
Durant el trajecte, el grup visitarà reserves marines, amb investigadors i grups d'acció local, per entendre el paper "essencial" per a la seva conservació i resiliència enfront de la pèrdua de biodiversitat. "Els nostres objectius principals seran donar veu a les organitzacions amb les quals col·laborarem, fer visible les problemàtiques i mostrar com treballen per recuperar els ecosistemes del Mediterrani; així la gent podrà ser coneixedora i es podrà implicar en la seva recuperació", ha afirmat Sugrañes.
Entre les accions mediambientals també destaquen l'exploració i el seguiment de deserts submarins i praderes de posidònia, que es faran a les Illes Medes, Cap de Creus, Cap Formentor i Es Freus, amb els científics de Hidden Deserts, així com el marcatge de mantes, l'exploració i divulgació de l'àrea marina protegida de Sa Dragonera amb SaveTheMed. "No només hi ha boscos a terra sinó que n'hi ha de submergits i produeixen la major part de l'oxigen que nosaltres respirem, a banda de moltíssimes altres funcions importants per l'ecosistema", ha indicat l'experta. Segons Sugrañes, aquestes funcions s'estan perdent per culpa del canvi climàtic, la contaminació i la pesca. "Per tant, ens podran ensenyar quina és la situació i quines solucions podria haver-hi, a més, a la zona de Balears farem un seguiment de mantes i taurons, que són espècies en perill d'extinció, la seva població ha disminuït molt per les pressions antropogèniques", ha lamentat.
En paral·lel, també organitzaran activitats de sensibilització i educació ambiental. Per la seva banda, el director del projecte i cofundador de Good Karma Projects, Jordi Oliva, ha subratllat que volen acostar a la ciutadania la ciència, els projectes "inspiradors" i les problemàtiques dels oceans, com la pèrdua de la biodiversitat, la desertificació i la contaminació per plàstics, durant les tres setmanes de navegació. "Volem apropar els diferents reptes del Mediterrani 2050, que és quan es preveu que hi hagi més plàstics que peixos a l'oceà; volem apropar la data fatídica d'una forma constructiva per passar a l'acció ara, avui és quan podem començar el canvi", ha expressat.
Documental MED2050
A banda de recopilar dades científiques, una de les accions rellevants d'aquest projecte serà la gravació d'un documental, el qual recollirà les veus de les persones i els projectes que lluiten contra les principals amenaces dels ecosistemes del Mediterrani. La seva difusió es farà durant el període 2023-2024, coincidint amb la Copa Amèrica a Barcelona i la conferència de les Nacions Unides 'Ocean Decade', que es preveu que se celebri a la capital barcelonina.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics