Diumenge, 07 de Juliol de 2024

Només un 25% dels edificis que havien de passar la ITE han dut a terme la inspecció

03 de Juny de 2021, per
  • Imatge de recurs d'un edifici en obres

    COAATT

Les dades sobre les inspeccions tècniques d'edificis realitzades a la província de Tarragona són realment dolentes si es comparen amb la resta de zones de Catalunya i, sobretot, mirant el percentatge dels edificis que han passat la ITE sobre els que l'haurien d'haver passat.

Les dades del Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Tarragona (COAATT) indiquen que només ha passat la ITE un de cada quatre immobles obligats a fer aquest tràmit. Aquest percentatge del 25% registrat a les comarques tarragonines és molt inferior a les dades de Lleida, Girona o Barcelona. Amb data de desembre de 2020 i tenint en compte que el Decret que obliga a realitzar aquesta inspecció és del 2010, haurien d'haver passat la ITE uns 19.000 edificis de la nostra província i només han passat la inspecció 4.835.

El 2020, a la província es van fer un total de 560 inspeccions, un 35% de les realitzades l'any anterior. El 2018 el nombre d'ITE registrats i assegurats al COAATT tan sols va arribar als 405. En l'àmbit municipal les dades són molt similars a la mitjana, especialment als municipis petits. No és el cas de la ciutat de Tarragona on el nombre d'edificis inspeccionat frega el 50%, unes dades molt similars a la ciutat de Barcelona i superiors a les de Reus on la xifra és del 30%.

El 2020 i per comarques, el Tarragonès i el Baix Camp van ocupar més del 60% de les inspeccions realitzades. Per darrere hi trobem la Conca de Barberà i el Baix Penedès, tots dos amb aproximadament un 12%, i finalment el Priorat amb un 2% del total.

Pel que fa a l'estat del parc immobiliari inspeccionat, tan sols un 24% dels edificis s'han qualificat sense deficiències. Amb deficiències lleus hi ha un 48%, amb deficiències importants un 18%, mentre un 10% tenen deficiències greus i molt greus en un 1% dels casos.

El COAATT assenyala que "ens troben amb un parc d'edificis amb un manteniment deficient i patologies generalitzades", tot i que majoritàriament no impliquen un risc per a les persones. La majoria dels problemes els trobem a les façanes, cobertes i a les instal·lacions de sanejament. És molt freqüent, especialment als edificis més antics, trobar dipòsits, tubs o cobertes de fibrociment. Els problemes a l'estructura es troben especialment als sostres dels edificis, molt sovint induïts per problemes de filtracions d'aigua i manca de manteniment.

Cal recordar que, 10 anys després de la publicació del Decret de l'ITE, aquest no sembla encara mínimament implantat entre comunitats i propietaris tot i que preveu sancions d'entre 9.000 i 90.000 euros per incomplir l'obligatorietat de passar aquesta revisió en cas que es produeixi algun incident que afecti béns o persones.

Des del COAATT denuncien que s'han aturat les comunicacions de les administracions i que no existeix cap Pla d'Actuació per part de la Generalitat o dels ajuntaments, i remarquen que a altres ciutats importants catalanes o molt pròximes es realitzen campanyes o plans per a zones específiques per vetllar pel bon estat de les edificacions.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges