Dimecres, 24 d'Abril de 2024

Poboleda i Miravet lideren la recollida selectiva a la demarcació

La fracció orgànica i la gestió dels residus a les comarques més turístiques, assignatures pendents

09 de Novembre de 2015, per ACN
  • El delegat del Govern a la Generalitat, Joaquim Nin, i el director de l'Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost

    ACN

Al 2014, al Camp de Tarragona es van generar 341.630 tones de residus, un 1,46% més que l'any anterior, mentre que a les Terres de l'Ebre la xifra va ser de 82.237 tones, un 3,13% menys. Els que es recullen de manera selectiva corresponen a un 28,46% al Camp i a un 35,02% a l'Ebre –tenint en compte que la mitjana catalana és del 31,24%–. En aquest context, els municipis que destaquen són Poboleda (Priorat), amb un índex de recollida selectiva del 67,25%, i Miravet (Ribera d'Ebre), amb un 69,18%. El director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, s'ha referit a la fracció orgànica i a la gestió dels residus a les comarques més turístiques com a assignatures pendents.

Les dades són bones però es poden millorar, ha expressat Josep Maria Tost només començar la presentació de les dades de generació de residus al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre durant el 2014. En aquest sentit, ha assenyalat que els propers cinc anys són clau i que cal conscienciar el ciutadà i buscar nous mecanismes per tal d'estimular a recollida selectiva. Entre altres, Tost ha proposat la recollida porta a porta –que ja s'aplica en molts municipis– o el pagament per generació –de manera que aquells que més reciclen paguin menys de taxa municipal–.

Camp de Tarragona

Al Camp de Tarragona, al llarg del 2014, es van generar 341.630 tones de residus municipals, un 1,46% més que l'any anterior. Pel que fa al que genera cada ciutadà, la mitjana ha crescut també respecte el 2013, passant d'1,48 quilos per habitant i dia a 1,52. La comarca on es produeixen més residus és el Baix Penedès, amb 1,70 quilos per habitant i dia, i el Priorat, on menys, amb 1,18.

Del total de brossa, la recollida selectiva neta (sense impropis) suposa el 28,46%, lleugerament per sota de la mitjana catalana, que se situa en els 31,24%. El Priorat lidera les comarques amb més recollida selectiva, amb un 42,85%, i la segueixen la Conca de Barberà, l'Alt Camp i el Baix Camp, que també superen la mitjana de Catalunya. A la cua hi ha el Baix Penedès, amb només un 19,90% de recollida selectiva. Juntament amb Poboleda, el municipi amb un índex més alt de recollida selectiva, trobem al capdamunt del rànquing Bellmunt del Priorat, La Masó, Pratdip i Capçanes.

Terres de l'Ebre

Durant el 2014, a les Terres de l'Ebre es van generar 87.237 tones de residus municipals, un 3,13% menys que al 2013. Cada habitant va produir 1,29 quilos per dia, una mica menys que l'any anterior, en què la xifra va ser d'1,31. Per comarques, on es generen més residus és el Baix Ebre, amb 1,40 quilos per habitant i dia i, on menys, la Terra Alta, que es queda en 0,85.

La recollida selectiva neta (sense impropis) en aquest territori correspon al 35,02% del total, per sobre de la mitjana catalana, que se situa en el 31,24%. La Terra Alta és on hi ha més recollida selectiva, amb un 45,97%, i el Baix Ebre, amb un 32,30% on n'hi ha menys, però totes les comarques ebrenques superen la mitjana de Catalunya. Per darrere de Miravet, el municipi amb un índex més alt de recollida selectiva, hi ha Prat de Comte, Batea, Rasquera i l'Ametlla de Mar.

Noves mesures

Josep Maria Tost ha recordat que en els darrers tres o quatre anys no ha canviat gaire la mitjana de recollida selectiva bruta a Catalunya, estancada al voltant del 40%. Cal fer un nou pas endavant, ha insistit, sobretot tenint en compte que des de la Unió Europea es demana que al 2020 aquest percentatge hagi augmentat fins al 50%, i de cara al 2030 marca l'objectiu en el 70%.

Per això, ha apuntat, cal cercar nous sistemes per optimitzar la recollida de residus, com ara el porta a porta o el pagament per generació. Aquest últim, ha detallat, existeix arreu d'Europa i permet, a través de la tecnologia, identificar i particularitzar els residus que genera una família. Així, s'aconseguiria una diferenciació positiva i aquells que més reciclen pagarien menys de taxa municipal.

Per Tost, també cal incidir en les comarques amb més turisme, on les dades de generació de residus queden alterades per l'activitat dels visitants. Hem de fer un fort treball amb els grans productors, com ara càmpings, hotels o restaurants, per millorar la separació en origen i apel·lar a la seva implicació.

Finalment, s'ha referit a l'assignatura pendent com a país: la fracció orgànica. Distingim perfectament els envasos, el vidre, el paper i cartró, ha dit, però la fracció orgànica ens fa peresa, ha reconegut. Així, ha animat la ciutadania a que separi aquests tipus de residus assegurant que no és brut, no fa olor. Està massa plena de tòpics, ha conclòs.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics