Dimarts, 16 de Juliol de 2024

Un web mostra les dades turístiques dels últims vuit anys a la Costa Daurada i l'Ebre

Es tracta d'un portal elaborat per l'Observatori del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya amb el suport de la Diputació

09 de Novembre de 2015, per ACN
  • El nou portal web impulsat per la URV i la Diputació de Tarragona

     

Posar a disposició del sector turístic, d'inversors, investigadors i de la societat general les dades turístiques dels últims vuit anys a la Costa Daurada i a les Terres de l'Ebre. Aquest és l'objectiu del portal 'Tourism Open Knowledge' que ha estat elaborat per l'Observatori del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya, de la URV, amb el finançament del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona. El web, que és obert i d'accés lliure, ofereix unes 1.500 taules històriques estadístiques elaborades a partir de dades pròpies i externes, les quals permeten analitzar quin ha estat l'impacte de la crisi econòmica en el sector i, fins i tot, poder aplicar models de previsió de cara al futur.

El nou portal web dóna resposta a les demandes d'informació realitzades en els últims temps per part d'investigadors, inversors i estudiants, els quals podran extreure les conclusions pertinents sobre el comportament del sector turístic de la demarcació. És una eina útil per a tothom que necessiti xifres, ha apuntat aquest dilluns la directora de l'Observatori del Parc Científic de Turisme i Oci de Catalunya, Alícia Orellana, durant la presentació d'aquesta nova eina, que ha tingut lloc a la seu de l'ens, ubicada a Vila-seca (Tarragonès).

El Tourism Open Knowledge Costa Daurada i Terres de l'Ebre ofereix centenars de taules i milers de columnes d'informació, amb sèries anuals i mensuals entre els anys 2006 i 2014, disgregades  per territoris i les principals localitats i zones turístiques. Així, després de realitzar un registre al web, l'usuari pot consultar diversos paràmetres: oferta d'allotjament turística; demanda turística, ocupació i perfils dels visitants -com ara el seu origen o els grups d'edat-; preus dels allotjaments i indicadors de posicionament respecte altres destinacions. La informació es pot descarregar en format excel o full de càlcul i en pdf.

Segons ha apuntat el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, aquesta eina és fruit de l'aliança estratègica entre l'ens supracomarcal i la Universitat Rovira i Virgili que persegueix crear instruments d'impuls per als sectors estratègics del territori. Poblet ha valorat el nou web com un pas endavant molt important i ha subratllat que el model de col·laboració denota que cada vegada més estem construint serveis, iniciatives i instruments des del món del coneixement que són de gran utilitat per a l'empresa.

La crisi impacta de ple en els indicadors turístics

De l'anàlisi de les dades se'n desprèn que la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre han notat fortament l'impacte de la crisi. En termes de taxa d'ocupació sobre l'oferta disponible, la Costa Daurada ha evolucionat del 58,8% del 2006, al 50,1% del 2009 i al 54,7% del 2014, una xifra que se situa encara quatre punts menys que abans de la crisi. Pel que fa a l'Ebre, la taxa d'ocupació ha patit una davallada més significativa, del 46,8% del 2006 al 37,1% del 2014, malgrat que els anys 2010 i 2011 havia assolit puntes de més d'un 40%.

Pel que fa al nombre total d'arribades, la Costa Daurada en va registrar 4,55 milions el 2006. La xifra va arribar a un màxim de 4,89 milions el 2011, però va tornar a recular fins els 4,4 milions l'any passat, marcant el pitjor registre del període. A les Terres de l'Ebre l'evolució de les arribades s'ha mantingut més estable durant aquests vuit anys analitzats. El període va començar amb 476.000 arribades el 2006 i va acabar amb 441.000 el 2014.

Les dues marques turístiques de la demarcació també han reculat en nombre de pernoctacions. La Costa Daurada va registrar el seu màxim l'any 2006, amb 19,71 milions i, després d'algunes variacions a la baixa, el 2013 va remuntar fins als 18,22 milions. L'any passat, però, es va deixar pel camí un milió de pernoctacions, fins als 17,26 milions. A les Terres de l'Ebre, les xifres també segueixen una tendència a la baixa, dels 1,69 milions del 2006 als 1,34 milions del 2014, havent tocat fons el 2013 amb 1,33 milions.

Aquestes variacions s'explicarien per la reducció del temps d'estada mitjana dels visitants. Així, a la Costa Daurada s'ha passat d'una estada mitjana de 4,3 dies a 3,9 i a les Terres de l'Ebre de 3,6 a 3 dies de mitjana. Pel que fa al mercat rus, les dades confirmen que l'any passat aquest turisme va patir una davallada a la Costa Daurada. Així, si el 2013 es van compatibilitzar 2,3 milions de pernoctacions atribuïdes a turistes russos, el 2014 la xifra es va quedar en 1,78 milions, prop d'un 23% menys de pernoctacions.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegitCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges