Prades impulsa el projecte del futur Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades amb l'obertura d'un centre de visitants al centre cívic del poble. El nou equipament compta amb un planetari 360 graus, una sala d'audiovisuals i el Museu de l'Astronomia, i complementarà amb el futur Centre Astronòmic que Astroprades i l'Ajuntament projecten a la zona del Pla de la Guàrdia. La vila vermella reivindica el parc astronòmic com un "projecte de país" amb el qual vol promoure la divulgació, la recerca i la protecció dels cels foscos. De retruc, l'astronomia es presenta com una oportunitat per desestacionalitzar l'oferta turística al municipi. L'any passat, l'impacte econòmic de les observacions astronòmiques va arribar als 210.000 euros.
Prades es reivindica com una de les millors ubicacions de tot Catalunya i de la península ibèrica per gaudir de cels sense contaminació lumínica i estrellats. "És un oasi de foscor", ha apuntat el guia astronòmic Aleix Roig, un dels impulsors de la plataforma Astroprades. La clau és un nivell de foscor al Pla de Guàrdia situat en 21,5 mag/arcsec2 -una qualificació considerada excel·lent- i una estabilitat de la imatge -seeing, en anglès- al voltant de 1" d'arc en aquest mateix indret, a 1.130 metres d'alçada. És al Pla de Guàrdia on es preveu aixecar el Centre Astronòmic Muntanyes de Prades (CAMP), la cirereta del futur Parc Astronòmic Muntanyes de Prades. Un projecte que aspira a ser un referent en recerca i divulgació científica a nivell nacional, estatal i internacional, i a despertar les vocacions científiques –sobretot entre les noies.
L'any passat l'Ajuntament va adquirir en propietat els terrenys del Pla de Guàrdia i ara el projecte està en tramitació i a l'espera de rebre el vistiplau de la Generalitat. Els impulsors confien que l'observatori es converteixi en un revulsiu per a la incipient activitat astronòmica a Prades i el Montsant, que va començar fa cinc anys de la mà d'Astroprades. El futur recinte inclourà telescopis de gran potència i es convertirà "en l'observatori més potent d'Europa dedicat a la divulgació", segons ha afirmat Roig. L'alcaldessa, Lídia Bargas, ha assenyalat que volen anar "pas a pas" i que, un cop aprovat, caldrà anar a buscar el finançament per fer-lo realitat. Mentrestant, Astroprades i l'Ajuntament han començat a posar les bases del projecte amb l'obertura d'un centre de visitants. L'equipament està ubicat al centre cívic de la vila i des de dimecres passat funciona com un espai visitable i de rebuda per a les activitats. Inclou un planetari 360 graus, una sala d'audiovisuals i el Museu de l'Astronomia.
El recinte és un complement a les observacions astronòmiques, unes activitats que només l'any passat van atreure 3.500 visitants i van generar un impacte a la zona d'uns 210.000 euros. Amb la posada en marxa de l'observatori al Pla de Guàrdia s'espera multiplicar per deu aquesta xifra, la qual cosa permetria assolir un impacte similar al que genera el Parc Astronòmic del Montsec, a la Noguera. "El nostre és un projecte de país perquè actualment a Catalunya només hi ha l'observatori d'Àger i està saturat. Com a país en necessitem un altre i, si no el fem nosaltres, algú se l'endurà cap a un altre indret", ha defensat l'alcaldessa. L'objectiu és sumar esforços entre els dos parcs i poder "unir la recerca científica amb la divulgació", segons ha afegit Roig.
De retruc, el Parc Astronòmic Muntanyes de Prades es llegeix com una oportunitat per desestacionalitzar el turisme, ara molt concentrat en els mesos de juliol i agost, quan la vila vermella passa de 600 a uns 6.000 habitants. El món de l'astronomia guanya adeptes i la prova és que diversos allotjaments de la zona ja ofereixen observacions astronòmiques juntament amb l'estada, així com la possibilitat de dormir sota les estrelles en cases amb cúpula o en bungalous amb sostre de vidre. En aquesta línia, l'Ajuntament de Prades també està treballant per habilitar la zona d'observació de l'ermita de Sant Roc com a mirador astronòmic. Serà un dels primers de Catalunya amb la voluntat que els aficionats hi vagin amb els seus propis equips, i també perquè les empreses i entitats dedicades a l'astroturisme puguin fer-hi les seves observacions.
Doble nivell de protecció
La vila vermella i una vintena de municipis del Baix Camp, el Priorat, la Conca de Barberà i l'Alt Camp estan sumant esforços per millorar la qualitat del cel nocturn de les muntanyes de Prades i de la Serra de Montsant, per exemple amb la substitució dels fanals per llums LED. Enguany està previst que la Generalitat declari les muntanyes de Prades com a zona amb cel nocturn de qualitat, tal com va fer amb l'àrea protegida del Montsant el 2018. En paral·lel, la Fundació Starlight -una institució creada per l'Institut d'Astrofísica de les Canàries i la Consultora Corporación 5- inicien el procés de certificació de les muntanyes de Prades i el Montsant com a Destinació Turística Starlight.
Aquest segell acredita que els municipis que en formen part tenen una foscor per sobre de 21 mag/arcsec2, estan protegits de la contaminació lumínica i són aptes per a desenvolupar-hi activitats turístiques basades en aquest recurs natural.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics