Diumenge, 03 de Març de 2024

Reforcen la seguretat en les infraestructures crítiques de la demarcació arran dels conflictes bèl·lics

La Guàrdia Civil crea la unitat de Seguretat Ciutadana per millorar la tasca policial al territori

04 de Desembre de 2023, per ACN
  • El tinent coronel de la Guàrdia Civil de Tarragona, Jordi Verger, durant l'entrevista feta a la seva oficina de la comandància tarragonina

    ACN

La Guàrdia Civil de Tarragona ha reforçat la seguretat en les infraestructures crítiques de la demarcació aquest any. Una de les raons són els conflictes bèl·lics al món, com la guerra d'Israel contra Hamàs o la d'Ucraïna. El cos policial ha incrementat la vigilància al Port de Tarragona, l'Aeroport de Reus i a les centrals nuclears d'Ascó i Vandellòs. "Hem rebut instruccions de la secretaria d'Estat de reforçar determinats objectius concrets, molt vinculats a l'àmbit d'Israel, però també a interessos d'altres països", ha afirmat el tinent coronel de la comandància tarragonina, Jordi Verger. De fet, destaca que els 25 agents de la nova unitat de Seguretat Ciutadana, que es desplegarà aviat, faran tasques en aquestes infraestructures.

Des d'aquest mes d'octubre, 25 agents de la Guàrdia Civil es formen a la comandància de Tarragona per integrar-se a la nova unitat de Seguretat Ciutadana del cos a la demarcació, que estarà operativa a mitjans de gener de l'any vinent. Aquesta unitat ja està en marxa en altres indrets d'Espanya, però a la demarcació és de nova creació. Segons Verger, es tracta d'un "encert" perquè els permet millorar les "capacitats" en les infraestructures crítiques. "Hi ha moments que en aquestes infraestructures es produeix un increment sigui de l'amenaça o un fet concret que obliga a reforçar o incrementar el nivell de seguretat", ha detallat.

A tall d'exemple, el tinent coronel ha explicat que el port de Tarragona rep un o dos creuers els diumenges d'estiu i, això, suposa l'arribada de moltíssims turistes a les instal·lacions portuàries. "És necessari fer un reforç de la seguretat" ha assenyalat. Igualment passa a les centrals nuclears d'Ascó i Vandellòs quan es produeixen recarregues de combustibles o de material. "En aquests casos hi arriben molts treballadors i l'increment de persones fa que els riscos també augmentin", comenta.

Els agents de la nova unitat, remarca, també s'encarregaran d'altres tasques, com ara participar en investigacions sobre elements terroristes, narcotràfic o en l'àmbit de les vies de comunicació, entre altres. "Aquesta unitat està especialment preparada per dur a terme aquests tipus de controls. S'identifica la persona, es fa un registre del vehicle i una activitat de localització de possibles tràfics de drogues o altres tipus d'activitat delictiva", afegeix.

Preguntat sobre si han incrementat la vigilància i la seguretat en les infraestructures crítiques arran de la guerra a Israel i Palestina, ha afirmat que ho han fet a l'edifici de la subdelegació del govern espanyol i en l'àmbit marítim "perquè tot i que no hi hagi cap interès concret d'aquests països, sí que hi ha una central nuclear que està molt a prop i, per tant, l'amenaça també podria arribar des d'aquest àmbit".

Dinou delictes del Seprona

Segons el responsable policial, els delictes més comuns contra el medi ambient són construccions il·legals en terrenys de sol no urbanitzables o rústic. En concret, els agents de la unitat del Seprona n'han quantificat dinou aquest 2023. L'any anterior, van registrar vuit delictes. A tall d'exemple, també desgrana que en el cas del maltractament d'animals es xifren en cinc enguany, exactament els mateixos que l'any passat, i cinc més per emissions contaminants a l'atmosfera produïts en tallers clandestins.

"En total, portem 34 delictes, amb 45 persones detingudes o investigades. De totes maneres, el més habitual són les infraccions; gent que pesca en llocs no autoritzats o sense llicència; en tenim moltíssima", ha valorat Verger. El responsable policial explica que la quantitat de delictes detectats no ha variat massa respecte l'any passat. Amb tot, ha asseverat que a l'estiu la presència de molta gent fa que s'incrementin molt els delictes ambientals en l'àmbit dels parcs naturals.

Altres actuacions

D'altra banda, ha destacat les actuacions per controlar l'entrada de productes de forma irregular en el marc d'accions europees per tal de detectar mercaderies que no duen l'etiquetatge obligatori de control de la UE. Verger ha detallat que inspeccionen petits comerços. "Estem trobant cosmètics que no han entrat per la via legal i que poden portar dins materials que poden ser perjudicials, també ens trobem en alguns basars la venda d'artificis pirotècnics que tampoc tenen els segells de control, per tant, no han passat els sistemes de seguretat i són molt més perillosos", ha exemplificat.

Ara, de cara a la campanya de Nadal, també intensificaran la tasca policial per detectar joguines que no han passat els controls de qualitat. "Són petites actuacions que acaben amb el decomís del material i amb la seva retirada. Per nosaltres és molt rellevant perquè tinguem una societat més segura, més lliure; creiem que aquestes actuacions que passen més desapercebudes, sumades totes, tenen un efecte dissuasiu i repercussió en la societat", ha resumit. L'any passat, van fer 2.924 actuacions a la demarcació tarragonina que es van saldar amb 11.061 productes confiscats. Enguany, s'ha comissat una xifra similar, 11.291 articles, en 2.859 accions policials.

Relació amb Mossos al mar

Paral·lelament, Verger ha assegurat que la relació amb els Mossos d'Esquadra és bona i que la voluntat dels comandaments de tots els cossos policials és de col·laboració. "Hem de col·laborar primer perquè és una obligació i segon perquè millorem molt en eficàcia quan treballem conjuntament", ha valorat. En aquest sentit, ha recalcat que els resultats policials obtinguts en els operatius conjunts amb els Mossos, la Policia Nacional i les locals, en el marc de les respectives competències, han sigut "molt positives".

En cas de l'àmbit marítim, Verger ha recordat que la Guàrdia Civil té les competències des de principis dels anys noranta i que des de llavors continuen fent les tasques amb normalitat. De fet, ha remarcat que les competències de la Generalitat, i de retruc de les unitats marítimes dels Mossos, al mar són tan sols administratives. "Des de la Guàrdia Civil res a dir al fet que hi hagi un desplegament de Mossos en l'àmbit marítim en el marc de les seves competències".

I en aquesta mateixa línia, ha assenyalat que passa el mateix en l'àmbit terrestre: "igual que a ells no els sembla malament veure una de les nostres patrulles a terra, a mi mai em semblarà malament veure una patrullera dels Mossos al mar, el més important és mantenir el marc de competències de cadascú", ha argumentat. I tanca assegurant que si necessiten suport de la policia catalana, el demanaran: "entra dins del marc de la col·laboració habitual i el mar no és diferent que altres àmbits".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics