Dijous, 25 d'Abril de 2024

L'estiu de la covid-19

Els efectes de la pandèmia i l'augment de positius detectats a l'agost a Reus han centrat l'agenda informativa durant les últimes setmanes

31 d'Agost de 2020, per Marc Busquets
  • Veïns passegen pel carrer de Monterols de Reus, dies enrere

    ACN

Entrem a la recta final d'un estiu que, almenys informativament, ha estat marcat pels efectes de la pandèmia de la covid-19. Des de la fi del desconfinament, per Sant Joan, fins a l'increment de casos positius detectats a Reus a finals d'agost, la ciutadania ha entrat de ple en una anomenada 'nova normalitat' que comença a intuir-se llarga. I és que amb l'incert inici del curs escolar en unes setmanes i les diverses possibilitats d'evolució de la crisi sanitària, tot sembla passar ara per la responsabilitat individual i col·lectiva per evitar la propagació del virus a través dels contagis. En aquest article, Reusdigital.cat repassa alguns dels fets més rellevants que han afectat la nostra societat al llarg dels últims dos mesos. 

El traspàs de l'Hospital i el nou contracte de la brossa

Si obrim la carpeta política, va ser el passat 22 de juliol quan es va donar per completat el traspàs del l'Hospital Sant Joan al CatSalut. En sessió extraordinària del ple, el batlle, Carles Pellicer, va apuntar que el canvi de mans feia que la jornada fos "històrica" per assenyalar posteriorment que el canvi de mans no era pas "un punt i final, sinó un punt i seguit". A l'oposició, la crítica més dura va arribar de les files socialistes, des d'on es va reiterar que el govern municipal hauria hagut de demanar "un major finançament" a la Generalitat, i no pas "desfer-se" del centre. 

Un altre dels grans assumptes de ciutat abordats al saló de plens, el nou contracte de la brossa, va evidenciar la distància entre l'equip de l'alcalde i els grups de l'oposició. La regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero, va defensar el plec de condicions un cop net el camí per poder licitar altre cop el servei. Tant el PSC com la CUP van carregar contra la despesa econòmica que s'ha generat arran les pròrrogues aplicades, que al parer dels independentistes s'hauria hagut de destinar "a la despesa social" en un context com l'actual. Temps després es va saber que han estat dues les empreses que s'han presentat al concurs: l'actual concessionària, Fomento de contrucciones y contratas (FCC) Medio ambiente i Valoriza. 

El cribratge massiu

La neteja (o la manca d'aquesta, segons qui) a la ciutat ha generat certa polèmica, en especial a la xarxa. Aquest mitjà, posem per cas, ha rebut no poques fotografies de particulars, entitats veïnals i partits polítics per denunciar la brutícia d'alguns indrets del terme. El govern, per part seva, va apostar per la presentació d'una campanya per fomentar el civisme entre els veïns de la ciutat. Pellicer i el regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, van comparèixer plegats en roda de premsa per anunciar que agents de la Guàrdia Urbana (alguns dels quals, de paisà) multarien els veïns que llencessin les escombraries fora dels contenidors en una mesura "per combatre l'incivisme". 

En clau social i sanitària, i si bé durant força setmanes de l'estiu la situació es va considerar "estable" a la regió sanitària per part del departament de Salut, les alarmes van sonar a partir de mitjan d'agost. L'increment de positius detectats al Camp i, més concretament, a la nostra ciutat, van fer sonar les alarmes i van fer que Salut impulsés un cribratge massiu per a la població d'entre 20 i 50 anys als barris de la Sardana, la Pastoreta i els Monestirs. L'objectiu, es va apuntar llavors, era el de fer 3.000 proves PCR als veïns. Després de tres dies de tests, se'n van fer prop de 1.800. Tot plegat va arribar acompanyat d'una nova bateria de mesures restrictives, entre les quals el tancament de parcs per a la canalla o de la limitació de l'aforament de bars i locals similars a la meitat. 

El sector de la restauració, per part seva, ha lamentat la "mala imatge" que al seu parer s'ha transmès de la seva activitat i ha demanat compensacions per les limitacions imposades. En concret, s'ha instat el govern municipal a condonar la taxa d'escombraries tot l'any, així com la de les terrasses. 

Un Sant Pere excepcional

Les mesures preventives per evitar contagis han afectat igualment altres sectors d'activitat. És el cas de la cultura, ja que des del consistori s'ha optat per ajornar determinades activitats. Ja la Festa Major de Sant Pere d'enguany serà recordada per haver estat celebrada en condicions excepcionals, amb el pregó sense públic de Coia Ballesté al saló de plens, amb diversos actes a la xarxa i un Campanar convertit en epicentre de llum i música durant les últimes nits del mes de juny. Per la diada del patró, però, i de manera espontània, grups festius de la ciutat van improvisar una tanda de lluïment al Mercadal amb Tronada inclosa. Amb Misericòrdia a l'horitzó, tot fa pensar que la pandèmia alterarà igualment els plans del consistori i les entitats. 

Si bé el Reus blues o el cicle de cinema fantàstic a la fresca al jardí de la casa Rull s'han pogut celebrar amb relativa normalitat, altres iniciatives s'han vist truncades pels efectes de la pandèmia. És el cas de Lo submarino summer fest, anunciat amb un cartell de luxe amb Sopa de Cabra, Doctor Prats i Manel, entre altres. Finalment, tan sols aquest últim conjunt va poder actuar al parc de Sant Jordi, davant 800 persones protegides amb mascaretes. "Des d'aquí, a l'escenari, això no fa gaire bona cara", va apuntar el cantant del conjunt, Guillem Gisbert

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics