Agents de la Guàrdia Urbana (alguns de paisà) intensificaran la vigilància a les diferents illes de contenidors de la ciutat per "enxampar els incívics" que llencin brossa fora dels contenidors o hi deixin residus voluminosos, amb multes que poden arribar als 600 euros. Dades del consistori mostren que la presència de voluminosos a la via pública ha crescut fins a un 60% respecte de l'any passat.
El govern 'ha arribat al límit'
En una roda de premsa celebrada aquest dilluns al matí, l'alcalde Carles Pellicer s'ha mostrat contundent a l'hora d'anunciar les mesures acordades perquè el govern "ha arribat al límit" i, segons ell, "hi ha persones que només entenen el llenguatge de la sanció". Ha recordat que l'Ordenança de Civisme estableix una multa de fins a 600 euros per deixar brossa fora dels contenidors, tot i que en l'actuació que engega el consistori per "enxampar els incívics" la primera sanció serà de 300 euros i, si es reincideix, ja s'aplicarà el màxim de 600 euros.
Pellicer ha expressat que "els incívics no s'estimen la ciutat" i que "no ens mereixem conviure amb els efectes d'aquells que embruten la via pública". Les seves accions, ha lamentat, donen una "imatge lamentable de deixadesa a la ciutat" i generen "un problema salut pública". Per això, el cos de policia municipal obrirà dues línies d'acció: agents de paisà als carrers per localitzar i denunciar les persones que deixin les deixalles fora; i anàlisi de les deixalles mal dipositades per trobar elements que permetin identificar els autors i denunciar-los. L'alcalde ha assegurat que "és necessari" i que "no hi ha més via que aquesta", alhora que ha afirmat que "hi hauria menys pressió fiscal si es pogués eliminar el volum de neteja a la ciutat, que és excessivament alt".
Rubio apunta a la importància que els turistes es trobin 'la ciutat neta'
Per part seva, el regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, ha recordat que Reus "inverteix molt en la via pública", però que per "per culpa d'alguns i de la seva mala educació, es trenca el treball que tants esforços comporta". També ha remarcat la importància que els turistes que visiten la ciutat se sentin "còmodes en un municipi net".
Rubio ha continuat amb el to de Pellicer i ha declarat: "Ningú ens pot titllar de ser un ajuntament agressiu, hem fet moltes campanyes prèvies de sensibilització i fins i tot hem posat educadors ambientals al carrer". Creu que és el moment de "dir prou a l'incivisme" i ha avisat: "Que ho comencin a fer bé perquè els enxamparem". Durant el mes de setembre es donaran a conèixer noves campanyes, perquè, segons el regidor, la voluntat és "continuar conscienciant".
L'Ajuntament de Reus disposa des de l'any 2001 d'un servei de recollida de mobles i altres residus voluminosos. Per telèfon o a través del web municipal es pot sol·licitar el servei de recollida per desfer-se correctament d'aquests tipus de deixalles. Cal baixar el voluminós al costat del portal de casa (mai al costat del contenidor) en el moment que s'indica i el servei passarà a recollir-lo de manera gratuïta.
Front comú d'ajuntaments pel control dels romanents
Pellicer ha aprofitat la roda de premsa per comentar la reunió telemàtica que va tenir el passat divendres amb altres alcaldes de l'estat, en el marc d'un front comú d'ajuntaments per reclamar el romanent de tresoreria. Ha posat en valor que es tracta d'un acord amb alcaldes de diferents signes polítics i ha titllat el Reial Decret Llei 27/2020 d'"atemptat contra l'autonomia financera". L'objectiu del comunicat conjunt és "demanar un nou sistema de gestió dels romanents i sol·licitar una reunió amb la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero", ha explicat l'alcalde.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics