Diumenge, 24 de Novembre de 2024

Salou dedica una plaça al president Companys

L’alcalde, junt amb el secretari general de la Presidència de la Generalitat han descobert la placa, situada al parc del costat de la Masia Tous

17 d'Octubre de 2016, per Infocamp
  • Quim Nin i Pere Granados van descobrir la placa

    Cedida

Salou compta amb una nova plaça al municipi, la que s’ha dedicat a l’expresident de la Generalitat Lluís Companys i Jover en un acte institucional on s’ha descobert la placa que denomina l’espai que se situa al voltant de la masia Tous, a prop dels carrers de Pau Casals i Maria Castillo. L’alcalde de Salou, Pere Granados, acompanyat de l’actual Secretari General de Presidència de la Generalitat de Catalunya, Quim Nin, han estat els encarregats de destapar la placa que honrarà la plaça.

Abans del torn de parlaments i per encetar l’acte s’ha llegit un poema d’homenatge al president Companys que va escriure Ventura Gassol on glossa la seva mort. Després ha pres la paraula l’alcalde Pere Granados per justificar el fet que “molts pobles, viles i ciutats de Catalunya, tenen carrers, places i avingudes amb el seu nom, fent honor a la trajectòria personal i política d’una de les figures més simbòliques i de més dignitat del nostre país. Però també, en molts pobles i ciutats, entitats i institucions, celebren actes commemoratius cada 15 d’octubre, amb motiu de l’aniversari de la seva mort, justament per retre homenatge a un referent i una imatge que va viure lluitant per la democràcia i les llibertats de Catalunya, i també d’Espanya, i va morir tràgicament condemnat injustament per tot allò que havia fet i representat en vida”. Per tot plegat, afegia el batlle “és per tot això que des de l’Ajuntament volem aprofitar aquesta data tan simbòlica per posar el nom del president Lluís Companys” a aquest parc, tot fent justa memòria d’allò que va ser i suposar com a personatge polític i personalitat institucional, que justifica amb escreix aquest acte”.

Per la seva part, el secretari general del Govern, Quim Nin, ha recordat com enguany, el govern de Catalunya ha decretat el 15 d’octubre -coincidint amb l’aniversari de l’afusellament del president Companys- com el dia en record a les víctimes de la Guerra i de la repressió franquista. Nin també ha afirmat que Lluís Companys és el primer polític que té arreu de Catalunya més noms de carrers i places; el rànquing l’encapçala Pau Casals, després Mossèn Cinto Verdaguer; en tercer lloc, Pompeu Fabra i Joan Maragall; després, Jaume Balmes, i, tot seguit, Companys, ha assenyalat. Unes dades, que ha dit, s’han extret d’una anàlisi de l’Institut d’Estadística i Cartogràfic de Catalunya.

Per Nin, “aquest parc representa dues coses: identitat i memòria. Identitat com a cristal·lització del que és un anhel col·lectiu i identitat que vol dir recordar per no oblidar. Catalunya no és una nota al peu de la història, és un projecte que ve de lluny. Lluís Companys va ser el 123è president de la Generalitat i avui Carles Puigdemont és el que en fa 130 ”.

A l’acte, hi han assistit diversos regidors de l’Ajuntament, altres càrrecs institucionals i societat civil, els quals han volgut honrar d’aquesta manera el nom del polític català.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics