Dimarts, 16 d'Abril de 2024

S'incrementen un 12% les sol·licituds de reagrupació familiar a Tarragona

Les peticions d'asil passen de cinc a 34 en un any

10 de Febrer de 2017, per ACN
  • Pla mig del subdelegat del govern espanyol a Tarragona en funcions, Emilio Ablanedo, i la cap de l'Oficina d'Estrangeria de Tarragona, Pilar Carrasco

    ACN

Les sol·licituds de reagrupació familiar a la demarcació de Tarragona han augmentat un 12% durant el 2016, amb un total de 977 sol·licituds presentades, segons les dades de l'Oficina d'Estrangeria que aquest divendres ha donat el delegat del govern espanyol en funcions a la demarcació, Emilio Ablanedo. Sobre les peticions d'asil, l'any anterior se'n van presentar 34, mentre que el 2015 en van ser només cinc.

A banda, durant el 2016 es van reubicar nou persones d'Eritrea procedents d'Itàlia i una família de quatre persones de Síria procedents de Turquia. A principis d'aquest any, 14 refugiats sirians van ser reubicats a Tarragona. Pel que fa a la lluita contra el frau, es van iniciar fins a 258 procediments d'extinció d'autorització d'estrangeria i es van sol·licitar 25 informes a la Policia Nacional per verificar l'autenticitat de la relació de parella en peticions de targeta familiar de ciutadà comunitari, dels quals 21 van resultar fraudulents.

Segons ha detallat Ablanedo, l'increment d'un 12% respecte a l'any anterior en sol·licituds d'agrupament familiar és el primer repunt que es registra després del 2008 i pot ser degut al fet que, en plena crisi econòmica, és més difícil complir amb els criteris que s'estableixen per poder fer els tràmits. Perquè les peticions siguin resoltes favorablement, s'han d'acreditar recursos econòmics suficients per mantenir als familiars a reagrupar i tenir un habitatge adequat. El 70% de les resolucions adoptades van ser de caràcter favorable.

Sobre les persones amb residència legal a la demarcació, es produeix una lleugera pujada de la xifra total de residents, de 139.162 el 2015 a 138.532 el 2016; un descens mínim en els residents de règim general, de 69.577 a 68.789; i pujada del règim comunitari, de 68.955 a 70.373. Els residents de llarga duració representen un 92% dels ciutadans extracomunitaris residents legals a Tarragona. Per nacionalitats, la més nombrosa dels extracomunitaris és la marroquina amb 37.511 persones, seguida de la xinesa amb 3.586, la pakistanesa amb 3.272. D'entre els comunitaris, Romania (33.512), Itàlia (4.477) i Gran Bretanya (3.580).

Sobre les sol·licituds d'autoritzacions presentades a la demarcació, s'ha produït una caiguda del 17% respecte a l'any anterior, amb 11.520 sol·licituds. El 2016, es van presentar 4.070 sol·licituds de residència de llarga duració, un 40% menys que l'any anterior. D'altra banda, es van presentar 2.325 sol·licituds de targeta de familiar de ciutadà de la Unió Europea, amb un increment del 20% respecte a l'any anterior. A més, es van formalitzar 742 sol·licituds d'estada per estudis, incloses les sol·licituds inicials i pròrrogues.

Pel que fa a la protecció internacional i sol·licituds d'asil, durant el 2016 es van presentar a la comissaria de la demarcació de la Policia Nacional un total de 34 peticions d'asil, on destaquen Eritrea (9), Veneçuela (7) i Ucraïna (6). Segons el subdelegat del govern espanyol en funcions a Tarragona, el pas de cinc sol·licituds el 2015 a 34 el 2016 es deu a la gran "inestabilitat internacional".
Lluita contra el frau

Pel que fa a la lluita contra el frau, la subdelegació treballa per detectar possibles simulacions tant en el vincle de parentesc com en les relacions laborals al·legades per accedir a autoritzacions d'estrangeria. El 2016, es van iniciar 258 procediments d'extinció d'autoritzacions: 13 per haver estat obtingudes de forma fraudulenta, mitjançant empreses fictícies majoritàriament, 187 per absències prolongades fora del territori, 23 per condemnes penals amb penes superiors a un any i 35 extincions de targeta de familiar de ciutadà de la UE.

D'altra banda, l'Oficina d'Estrangeria de Tarragona va sol·licitar 25 informes a la Policia Nacional per verificar l'autenticitat de la relació de parella argumentada en peticions de targeta de familiar de ciutadà comunitari. En aquest sentit, es van demanar fins a 19 informes a la comissaria de Tarragona: 12 dels 16 de parella de fet van resultar fraudulents, els 3 matrimonis investigats també van resultar fraudulents. A Reus, els sis informes sol·licitats van resultar també fraudulents.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics