Tarragona ha dit no a la violència masclista amb la lectura d'un manifest aquest divendres a l'Ajuntament amb motiu del Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones que se celebrarà diumenge. A més, s'ha presentat la nova guia del protocol de violència masclista a la ciutat, editada per primer cop el 2008. El document aporta el mètode en situacions de violència masclista i està adreçat als professionals d'àmbits de la salut, judicial, policial o institucional. El protocol estableix les bases per a la detecció, prevenció, atenció i recuperació de les dones i els seus fills.
Dins del treball, s'ha creat la taula local de prevenció de mutilació genital femenina, de la qual també es va publicar una guia el febrer passat. D'altra banda, s'ha començat a treballar amb la taula de matrimonis forçats. El manifest apunta que a Catalunya fa deu anys que hi ha una llei que lluita pels drets de les dones i per erradicar les violències masclistes, però afirma que "amb les lleis no n'hi ha prou". "A Catalunya, una de cada quatre dones ha sigut víctima d'un atac masclista d'extrema gravetat. Ens cal educar, ens cal reconèixer", continua.
El text, que recorda la sentència del cas de 'la Manada', denuncia també que "la seguretat de les dones tampoc està garantida a casa" i ha recordat que 44 dones han estat assassinades per la seva parella o exparella a l'Estat, sis de les quals a Catalunya. "Els crims són només la cara més amarga", afirma el manifest, que considera que "la llei estatal contra la violència de gènere no acaba amb el problema". Per tot plegat, el manifest reclama prevenció, recursos per garantir una atenció digna i de qualitat a les dones en situació de violència masclista i especialment en el procés de denúncies i procediments judicials.
També que hi hagi més professionals especialitzats en l'atenció a filles i fills, recursos d'urgències per donar suport a les dones en situació de risc i avançar en la construcció d'un model català d'abordatge de les violències sexuals. "Ho seguirem cridant cada dia de l'any i també cada 25 de novembre", conclou. La lectura del manifest s'ha fet des del pati Jaume I de l'Ajuntament de Tarragona i hi han estat presents l'alcalde, els grups municipals, sindicats, col·lectius de la ciutat i Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana.
El secretari municipal, Joan Anton Font, i l'oficial major de l'Ajuntament, Irene Elena Torralba, han estat els encarregats de fer la lectura del text.
El protocol, actualitzat
La nova guia del 'Protocol d'actuació i circuits d'intervenció en situacions de violència masclista a la ciutat de Tarragona' s'ha actualitzat. El document ha estat elaborat per la comissió del protocol, integrada per representants i serveis de l'Ajuntament, la Generalitat, persones de l'àmbit judicial, salut, social i cossos policials, entre d'altres, que garanteixen l'abordatge integral de la violència contra les dones. La comissió té programades quatre trobades anuals per establir una xarxa territorial que vetlli per la millora de l'atenció; conèixer tots els serveis del territori que treballen en l'àmbit de la violència masclista i formular propostes de millores, entre altres objectius.
A banda de la lectura del manifest, Tarragona viurà amb més actes el Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones. Dissabte a les 8 del vespre se celebrarà una marxa de torxes no mixta convocada per la coordinadora 25NTGNA amb el lema 'La violència patriarcal és el sistema, enderroquem-ho juntes". L'endemà, diumenge, es farà una manifestació a les 12 del migdia que sortirà des de la plaça Corsini.
Finalment, a la tarda, el col·lectiu Feminista Fridas ha convocat una manifestació a les sis de la tarda contra la violència masclista que anirà des del Balcó del Mediterrani i farà una marxa fins als jutjats.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics