"El Jaume I és un espai de vergonya i l'herència més desgraciada que tenim", ha assegurat aquest dilluns la tinent d'alcalde i presidenta de l'Empresa d'Aparcaments Municipals, Begoña Floria. La regidora ha recordat que el projecte fallit d'aparcament intel·ligent, que es va engegar el 2002 i que mai no ha vist la llum, suma ja gairebé 30 milions d'euros "llençats per l'aixeta" i tres processos judicials en marxa. "El procés per dignificar aquest forat ple de ferralla no serà fàcil, ni en el seu disseny ni en la seva execució, però ha de ser econòmicament sostenible perquè no volem generar més frustració", ha afegit Floria.
L'Ajuntament de Tarragona, a través de l'Empresa d'Aparcaments Municipals, ha iniciat la convocatòria d'un concurs d'idees per al pàrquing Jaume I. Aquest procés participatiu sense precedents a la ciutat, passarà per diferents fases, tant participatives com tècniques, per tal de trobar una opció de futur per a l'espai.
Un ampli ventall de possibilitats
La primera fase, que arrenca aquest dilluns i finalitzarà el 25 de març, es basa en una enquesta ciutadana que permetrà recollir les propostes més desitjades sobre l'ús de la plaça de l'Antic Escorxador -tant pel que fa a l'interior del pàrquing fallit com a l'exterior-, per tenir-les en compte en la convocatòria del concurs tècnic. A més, permetrà elaborar les bases del futur concurs tècnic.
L'enquesta permet escollir un màxim de tres opcions sobre el tipus d'equipament que s'hi hauria d'instal·lar. Les possibilitats passen per equipaments de caire social/assistencial, cultural, associatiu, educatiu, comercial, oficines i/o serveis municipals, esportiu, recreatiu (musical i lleure), hoteler o altres propostes que es vulguin fer a títol individual. A més, l'enquesta també permet opinar sobre la integració de l'entorn, com ara en la necessitat de modificar l'alçada actual de la plaça o els seus usos.
Segons ha explicat la regidora, el document resultant del buidatge de les respostes rebudes es traslladarà als responsables per tal de redactar les bases del concurs d'idees, que es convocarà en una segona fase. L'enquesta està disponible telemàticament a l'adreça www.tarragona.cat/idees i presencialment al centre cívic de la Part Alta. Per poder participar-hi cal estar empadronat a la ciutat i ser major de 16 anys.
El procés tècnic
A l'abril, l'enquesta donarà pas a una segona fase, més extensa i complexa a nivell tècnic, que serà l'obertura d'una convocatòria adreçada a professionals o equips de professionals de l'àmbit tècnic. Els interessats hauran de presentar un estudi tècnic valorat econòmicament per al projecte de futurs usos del Jaume I. Un cop presentats, cap al maig un tribunal format per tècnics i representats polítics del govern i dels grups municipals triarà les cinc millors propostes que passaran al tram final.
Els cinc projectes seleccionats rebran una gratificació de 1.500 euros per tal de poder elaborar un avantprojecte que haurà de presentar-se en un termini de tres mesos. Finalment, i un cop validada la seva viabilitat, es portaran a exposició pública les cinc propostes, per tal d'engegar un nou procés de votació obert a la ciutadania. Aquest procés es tindrà en compte en la valoració que farà el tribunal tècnic i de la qual sortirà el projecte guanyador. L'equip que hagi elaborat la proposta escollida tindrà com a premi l'encàrrec del projecte bàsic.
Floria ha subratllat la importància que les propostes siguin viables econòmicament per tal que es puguin acabar materialitzant. A més, la regidora ha apuntat que, d'entrada, l'enquesta no inclou l'opció d'ubicar-hi un aparcament convencional perquè tots els processos i concursos que s'havien obert fins ara havien quedat deserts. En aquest sentit, el consistori continua treballant en la viabilitat del projecte d'aparcament soterrat fora muralles, al Passeig de Sant Antoni.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics