Divendres, 19 d'Abril de 2024

Tarragona impulsa una xarxa de voluntaris per protegir les tortugues babaues

L'any passat es van registrar dues postes d'aquesta espècie en platges de la ciutat

06 d'Agost de 2015, per ACN
  • La regidora de Medi ambient de l'Ajuntament de Tarragona, Ivana Martinez, a la platja de l'Arrabassada envoltada d'una representació de voluntaris de diverses entitats ecologistes que participen en el projecte Tortuga

    ACN

Un centenar de voluntaris treballen, des de mitjans de juliol, pentinant totes les platges de Tarragona per tal de detectar la possible presència de tortuga babaua (Caretta caretta) a la ciutat. Després que l'any passat, a l'agost i a l'octubre respectivament, es trobessin postes d'aquesta espècie a la platja de l'Arrabassada i a la Llarga, es vol actuar realitzant un control exhaustiu amb la intenció de poder reaccionar amb rapidesa i de manera adequada en cas de trobar un niu.

Tal com ha explicat la regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de Tarragona, Ivana Martínez, si es trobés una posta, els voluntaris, juntament amb tècnics de la Generalitat, protegirien el niu les 24 hores durant els 60 dies que acostumen a tardar els ous en eclosionar. Tot plegat "perquè no passi com l'any passat", ha puntualitzat, en què algunes tortugues van morir o hi va haver ciutadans que van manipular els nius.

En aquesta línia, s'ha editat un full informatiu amb els passos a seguir en cas de trobar un rastre o un niu de tortuga babaua, que es repartirà aquest mes d'agost a les platges de la ciutat. El primer que recomana és trucar al 112, a més d'altres consells com ara no tocar les tortugues, no esborrar el seu rastre, no cridar o no fer-los fotografies amb flaix. El consistori, a més, està preparant una exposició divulgativa sobre la tortuga babaua.

La tasca dels voluntaris

Raül Cendón, de GEPEC, ha detallat la feina que fan els voluntaris. Repartits per zones, acostumen a fer passejos nocturns o a primera hora del matí "intentant buscar rastres de tortuga", ha exposat, i en cas de trobar-ne "intentar no molestar-la, que faci la seva feina, i avisar el 112 perquè es cuidi del niu". Cendón ha recordat que tant juliol com agost són els mesos en què aquesta espècie acostuma a criar i que en qualsevol moment podrien arribar exemplars a Tarragona.

Alba Muntadas de l'Associació Mediambiental La Sínia, ha reconegut que de vegades la seva tasca "no és gaire enriquidora", ja que "el més probable és que no trobis res". Malgrat això, ha insistit que la feina és important per anar generant una "consciència col·lectiva" que "les platges no són només un lloc on anar-hi a prendre el sol i a passar-s'ho bé", sinó que "també són hàbitat de moltes espècies" i cal cuidar-les i respectar-les.

Els voluntaris han estat degudament formats, igual que s'ha fet amb el personal de vigilància i neteja de les platges, per tal que tothom tingui els coneixements d'actuació necessaris en cas de detectar tortugues babaues a la zona. A més, tothom que vulgui es pot incorporar a la xarxa de voluntaris per reforçar la seva tasca.

Comportament de la tortuga babaua

Jordi Brú, responsable de Blau i Verd Serveis Ambientals, ha parlat dels motius que poden haver portat les tortugues babaues a Tarragona. D'una banda s'ha referit al fet que aquests animals tendeixen a tornar a criar a les platges on van néixer, i que pot ser que les tortugues que van pondre l'any passat a la ciutat haguessin nascut aquí. D'altra banda ha apuntat que hi ha teories que afirmen que, degut al canvi climàtic, aquesta espècie va pujant de sud a nord, deixant les platges més meridionals del mar Mediterrani per instal·lar-se en indrets més septentrionals. Així mateix, Brú ha constatat que les tortugues acostumen a tardar entre dos i tres anys en tornar a pondre ous, i que seria "molt difícil" que les de l'any passat tornessin a venir.

En el que portem d'any s'han registrat postes a Màlaga, a Torrevella i a Eivissa. Pel que fa a les que l'any passat van aparèixer a Tarragona, de les que es van traslladar CRAM (Fundació per a la Conservació i Recuperació d'Animals Marins) n'han sobreviscut tres, que es preveu que estiguin un any més encara al centre per poder ser alliberades passat aquest temps.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics