Tarragona ha registrat un lleuger increment de robatoris en domicilis durant el primer semestre de l'any. Segons les dades donades després de la Junta Local de Seguretat aquest dimecres, s'ha registrat una pujada d'un 3,6% en els furts en domicilis. Tot i que els robatoris només representen un 1% del total de delictes, davant aquest lleuger repunt, s'ha posat en marxa una campanya conjunta de la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra per sensibilitzar la ciutadania sobre les mesures de seguretat i prevenció, especialment en aquells domicilis on s'han registrat robatoris amb anterioritat. D'altra banda, es registra una baixada continuada dels delictes contra les persones, contra l'ordre públic i també aquells relatius al trànsit.
Campanya porta a porta
Campanya porta a porta
Segons ha detallat l'inspector Ramon Franquès, sotscap de l'àrea bàsica policial dels Mossos d'Esquadra al Tarragonès, la campanya consisteix a visitar principalment aquells domicilis on s'han registrat robatoris i explicar als afectats si s'ha resolt el cas o si no s'ha resolt, preguntar sobre les mesures de seguretat que tenia en aquell moment la casa i saber en què van fallar. Franquès ha remarcat que la majoria de robatoris no estan perpetrats per una banda organitzada, sinó que es tracta "d'un lladre ocasional en una casa oportuna". D'aquí la importància de tancar bé la porta i les finestres, ha detallat.
La campanya es va posar en marxa dilluns a les urbanitzacions Boscos i Cala Romana i està tenint una gran acceptació, segons Franquès, que ha explicat que els veïns s'interessen per la tasca de les patrulles i que per això també visiten cases que no han patit robatoris. Així, amb la recopilació de dades, la campanya permetrà esbrinar també per què hi ha domicilis on hi ha hagut robatoris i d'altres on no n'hi ha hagut. D'altra banda, la campanya podria estendre's també en pisos de la ciutat de Tarragona, Campclar o Torreforta.
Segons ha detallat l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, el perfil del detingut per robatoris sol ser un home (en el 89% dels casos), major de 36 anys i de nacionalitat espanyola (prop d'un 60%).
Junta Local de Seguretat
Ballesteros ha defensat que Tarragona és una "ciutat tranquil·la" i que des del 2011, la baixada continuada ha estat en un 13,4%. Així, el 2016 es van produir 1320 fets delictius menys respecte a fa cinc anys. Els delictes contra les persones ha minvat un 17%, contra l'ordre públic un 37% i els relatius al trànsit en un 11%.
Pel que fa a l'alcoholèmia i a les denúncies per drogues, s'han reduït un 24%. També s'han reduït en un 27% les denúncies per velocitat incorrecta i l'accidentalitat que s'ha produït ha causat majoritàriament ferits lleus. Entre gener i maig, no hi ha hagut cap mort per accident de trànsit a Tarragona, mentre que l'any passat, en aquest període, hi va haver una víctima mortal. Quant a les persones atropellades, la xifra s'ha reduït en un 8%, i en són 34.
Pel que fa a l'atenció a la víctima de violència de gènere, des de principi d'any s'han atès 35 persones, que suposa un increment del 59%, pel que fa a les actuacions de la Guàrdia Urbana. "Qualsevol xifra que no sigui zero significa que hem de treballar més", ha apuntat Ballesteros, que ha assegurat que es treballa intensament des del punt de vista social, educatiu, d'assessorament a les víctimes i de persecució del delicte quan es produeix.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics