Tarragona ha presentat el nou pla director per millorar la conservació de les muralles, una de les grans icones de la ciutat. Es tracta d'un pla, fet a dues mans entre Generalitat i Ajuntament, que preveu una injecció econòmica de 12 milions d'euros per executar fins a 65 actuacions en un termini a deu anys vista. El recinte emmurallat, d'1,6 quilòmetres de llargada que, en forma de ferradura, rodeja la part alta de la ciutat, es dignificarà en el seu conjunt. Fins ara les intervencions sempre han estat de forma puntual i urgent. El pla, de caràcter integral, pretén anar més enllà d'una recuperació "a pedaços". Així, el document, a part de plantejar la revalorització d'espais com la torre de Minerva, estudia amb lupa i treu a la llum els punts febles del conjunt patrimonial, com per exemple el poc aprofitament que es fa del pas de ronda, com a actiu turístic, a diferència d'altres ciutats emmurallades o la ràpida degradació de la pedra del Llorito.
Les administracions destaquen l'envergadura del pla i reconeixen que ara s'hauran d'"arremangar" per trobar els recursos. De moment, el Pla Director per si sol ha costat 60.000 euros. Aquest full de ruta que assenta les bases generals per a tot el monument i fixa les futures actuacions de restauració del conjunt de les muralles es presentarà de forma pública aquest dijous al vespre. Si bé les muralles ja disposaven d'un pla director antic, del 2008, aquest l'amplia i abasta molts més camps, més enllà de les intervencions estructurals en temes d'urgència. És un pla pautat que subdivideix la muralla en vuit sectors, atenent a la morfologia i característiques.
El document inclou prop de 65 intervencions adreçades a resoldre problemàtiques no sols d'estricta restauració i conservació, sinó també qüestions que fan referència a la seva integració urbana, agençament, adequació i ampliació per a la visita pública, a més de l'estudi i projecció patrimonial. Són els quatre eixos que persegueix el Pla Director. D'una banda, estudia al detall els 1,6 quilòmetres de muralla, i en una segona part, en planteja mesures d'actuació.
El director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Jusèp Boya, posa d'exemple, com una de les accions prioritàries, el coneixement amb detall dels materials que cal utilitzar en la restauració de la pròpia muralla i la detecció de les patologies dels materials petris. "Aquests passos previs a la intervenció són coses importantíssimes per actuar amb perspectiva de durabilitat i assegurar-nos que els materials no tindran, a la llarga, efectes negatius en la conservació de la muralla", ha afirmat.
D'altra banda, no es contempla, però, la compra d'immobles privats adherits al recinte emmurallat -que fa una amplada de fins a 6 metres. L'Arquebisbat n'és propietari d'una quarta part. També hi tenen propietats les administracions públiques -Generalitat i Ajuntament-, la URV i una cinquantena de petits immobles particulars. La compra, però, no és ara per ara, una prioritat per al consistori donat que la immensa majoria de muralla és visible -si bé això no significa visitable.
"És un monument nacional de dimensió internacional, amb 22 segles d'història, té una envergadura, diversitat i complexitat que el fan excepcional", ha declarat Boya, el qual ha remarcat el consens que ha imperat en l'elaboració del Pla Director. Una comissió de seguiment s'encarregarà de vetllar pel seu desenvolupament. "Incorporarem aquest pla en els pressupostos de les diferents administracions, caldrà arremangar-nos per posar els recursos", ha reconegut Boya.
En paral·lel, una de les intervencions més urgents al recinte emmurallat de Tarragona és la Baixada del Roser, amb una partida pressupostada en 400,000 euros -dels quals l'Ajuntament ja n'ha aportat 80.000. Les obres en aquest tram degradat començaran el pròxim 20 de juny.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics