Dilluns, 11 de Desembre de 2023

Un contenciós endarrereix la llicència per a Ca l'Ardiaca

L'Ajuntament de Tarragona per fi té tota la documentació per atorgar el permís a la promotora d'un hotel de cinc estrelles al costat de la catedral

17 d'Agost de 2016, per Azahara Palomares/ Tarragona
  • Imatge d'arxiu de l'edifici de Ca l'Ardiaca (a la dreta de la Catedral), cobert per una lona i una bastida per garantir-ne l'estabilitat

    Judit Fernàndez

Un altre entrebanc per a la tramitació del projecte de conversió de l'edifici d'estil gòtic de Ca l'Ardiaca, a la Part Alta de Tarragona, en un hotel de cinc estrelles. L'Ajuntament de Tarragona es troba per fi en disposició de concedir la llicència d'obres a la promotora de la iniciativa, el grup saragossà Artal, però ara un contenciós que hi ha en marxa amb un dels propietaris afectats pel projecte ha obligat a allargar el tràmit. La setmana passada, el consistori va obrir un període d'audiència a totes les parts afectades (inclòs el jutge encarregat de la causa) i tan sols, un cop resoltes les al·legacions que facin, podrà atorgar la llicència si els serveis jurídics hi donen el vistiplau.

Tot i que el regidor d'Urbanisme, Josep Maria Milà, considera que el procés judicial no ha d'entorpir la concessió final de la llicència, el cert és que aquest obstacle arriba després que s'hagi hagut d'esperar set anys fins a estar en disposició de donar la llicència. El 2009 es va signar el conveni amb Artal per fer possible el projecte, però fins a dues vegades l'Ajuntament de Tarragona havia rebutjat el projecte bàsic d'obres presentat per la promotora. “Actualment ja tenim tota la documentació i els permisos necessaris per poder atorgar la llicència”, va destacar el regidor d'Urbanisme.

El litigi, però, que ha obligat a endarrerir aquest atorgament de llicència és el que enfronta Artal amb el grup immobiliari Ferbor, propietari d'una part de l'edifici afectat pel projecte. Aquesta segona immobiliària té a favor seu una interlocutòria judicial que prohibia cautelarment afectar la part de Ca l'Ardiaca que és de la seva propietat. En el període d'audiència ara obert per l'Ajuntament, s'informarà de la voluntat de donar la llicència tant als dos grups com també al jutge, segons va detallar Milà.

Des de l'equip de govern municipal, però, confien que aquest conflicte judicial no afecti el desenvolupament del projecte, que suposaria l'obertura del primer hotel de cinc estrelles de Tarragona. “Les llicències es donen a l'edifici, no a les persones. Es faci el que es faci, com que tot el projecte respon a un pla especial, l'edifici ha de ser complet, i no pot haver-hi un altre ús del que es va aprovar, un hotel de cinc estrelles”, va afirmar Milà.

Entorn privilegiat

Si finalment l'Ajuntament resol a favor de la concessió de la llicència per a la construcció de l'hotel, la promotora haurà de presentar el projecte final d'obres. Segons les previsions inicials del projecte, l'hotel de Ca l'Ardiaca havia de disposar d'un total de 33 habitacions, en un entorn privilegiat, a tocar de la catedral de Tarragona.

Ocupes i problemes de seguretat

La trajectòria de l'edifici de Ca l'Ardiaca des que es va fer pública la voluntat de construir-hi un hotel de luxe ha estat repleta de polèmiques i endarreriments. Tant és així que el juny del 2015 l'Ajuntament de Tarragona va iniciar el procediment per incloure el solar de l'edifici en l'inventari de solars municipals, fet que suposa que, si en un període de dos anys no han començat les obres, el consistori es reserva el dret d'expropiar o forçar la venda de l'edifici. El govern local va prendre aquesta decisió després de rebutjar el segon projecte bàsic presentat, que no complia els requeriments pel que fa a la riquesa patrimonial de l'edifici, que és d'origen gòtic i va ser reconstruït al segle XIX, i al subsòl del qual hi ha restes del recinte de culte imperial romà.

L'estat actual de l'edifici, situat en un punt clau del nucli antic, és un altre maldecap. L'Ajuntament va haver de forçar la promotora del grup Artal a instal·lar-hi una bastida per garantir l'estabilitat de la construcció i, després, a cobrir-la i millorar-ne la seguretat. L'edifici ha estat objecte de múltiples casos d'ocupació il·legal i, fins i tot, petits incendis com a conseqüència.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges