Divendres, 22 de Novembre de 2024

Un equip de picaportes visita els seus veïns a Campclar per combatre la pobresa energètica i l’aïllament

Només el 5% dels domicilis amb necessitats havien estat detectats pels serveis socials municipals, segons els promotors del projecte

10 d'Octubre de 2017, per ACN
  • Pla obert de tres dels picaportes del barri de Campclar, a Tarragona, conversant amb la seva coordinadora, Natalia Boscar

    ACN

Un equip format per quatre picaportes i una coordinadora recorren, des de fa tres mesos, mig miler d’habitatges del barri de Campclar, a Tarragona. El seu objectiu és trencar l’aïllament i poder assessorar porta a porta els seus propis veïns contra la pobresa energètica. El projecte és una iniciativa de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) i compta amb el suport de la FAV de Tarragona, l’AV de Campclar i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat. Després d’una primera experiència al barri barceloní de Ciutat Meridiana, l’A-porta ja ha visitat més de 300 domicilis i ha realitzat 157 entrevistes a Campclar. La previsió és haver completat el mes vinent els poc més de 500 habitatges fixats com a objectiu, amb la voluntat d’estendre el programa a més veïns en el futur. Entre els reptes immediats també hi ha la participació de l’Ajuntament de Tarragona en el projecte, tal com han reclamat aquest dimarts els diferents actors implicats. Dels primers resultats de l’A-porta es desprèn que només un 5% de les famílies amb necessitats relatives a la pobresa energètica estaven detectades pels serveis socials municipals. A més, s’han observat situacions greus de solitud en persones grans del barri.

El projecte A-Porta ha superat el seu equador al barri de Campclar de Tarragona. La iniciativa compta amb el ple suport de l’associació de veïns. El seu president, Jesús Espejo, ha destacat que al barri hi ha “moltes persones necessitades en tots els àmbits”, com ara persones grans o nouvingudes, i s’ha mostrat esperançant que aquesta “tasca extraordinària” tindrà continuïtat. 

Precisament, segons ha subratllat el director dels serveis territorials de Treball, Afers Socials i Famílies, Francesc Tarragona, “el projecte ha vingut per quedar-se” i l’experiència a Campclar suposarà “un punt d’inflexió” en altres barris del territori. Segons Tarragona, s’ha aconseguit l’objectiu “d’empoderar” les persones del barri, malgrat les dificultats inicials. Al seu parer, s’ha generat confiança entre persones i s’han difós coneixements bàsics entre els veïns en relació als serveis o les factures. 

Durant els primers tres mesos de funcionament, els veïns que actuen com a picaportes han visitat dues terceres parts dels 500 habitatges previstos. El president de la CONFAVC, Jordi Giró, ha assenyalat que el projecte també permet establir relacions i contribuir a què gent que vivia en exclusió “retorni a la comunitat”. Segons Giró, els resultats indiquen la idoneïtat d’haver actuat en aquest barri, per la qual cosa s’ha emplaçat a buscar les formes de seguir atenent més habitatges i de sumar institucions com l’Ajuntament de Tarragona en el projecte per tal de compartir recursos.

Després de l’etapa que es defineix com a “porta freda”, per les reticències inicials d’algunes persones a obrir el seu habitatge, l’equip de picaportes ha pogut assessorar desenes d’unitats familiars en aspectes relatius als subministraments d’aigua, llum i gas. El seu perfil és molt variat, segons ha detallat la coordinadora del projecte, Noelia Boscar, i ja s’han fet 157 entrevistes. El programa preveu visites periòdiques per comprovar si els veïns han realitzat els tràmits que se’ls ha recomanat. 

El president de la CONFAVC ha explicat que, un dels reptes pendents, és l’optimització dels rebuts per garantir que s’adeqüen a les necessitats reals de cada família. Giró ha lamentat que, sovint, les factures que costeja l’administració estan mal optimitzades i això suposa un malbaratament de recursos públics. Alhora, l’A-porta fa pedagogia per a un consum responsable i comprova l’estat dels habitatges que es visiten -fent incís en tancaments o instal·lacions de serveis-. També s’ha constatat l’existència de pisos que estan connectats a la xarxa de forma irregular. 

Està previst que al desembre es presentin els resultats del projecte, que va començar com a prova pilot a Ciutat Meridiana, a Barcelona, i que després d’implantar-se a Tarragona ja es planteja estendre’l a d’altres localitats catalanes. 

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics