Unes 300 persones han fet una cadena humana aquest diumenge per oposar-se al projecte de construcció d'un hotel de luxe al preventori de la platja de la Savinosa de Tarragona. En l'acció, els manifestants han encerclat el recinte en ruïnes de l'antic sanatori des de la platja de l'Arrabassada fins a la Savinosa, mantenint les distàncies de seguretat. Els ecologistes han reclamat que l'espai tingui un ús públic i social. "No volem que sigui una explotació privada, sinó per a la ciutadania; i que es preservi sobretot la biodiversitat del lloc", ha afirmat Alicia Escudero, una de les portaveus de SOS Costa Daurada.
Les entitats ecologistes també han celebrat que l'Ajuntament de Tarragona descartés divendres construir-hi un complex hoteler i que obrís la porta a enderrocar l'edifici.
Famílies, joves i grups d'amics han rodejat aquest migdia l'antic preventori de la Savinosa per rebutjar que es construeixi un complex hoteler en aquest indret. Els manifestants s'han concentrat a les platges de la Savinosa i de l'Arrabassada i, d'allí, han caminat fins a unir-se per fer la cadena humana. Un cop l'han aconseguida, els manifestants han aplaudit diverses vegades.
"Volem un espai per a nosaltres, perquè la ciutadania en pugui gaudir", ha assenyalat Escudero. L'ecologista ha destacat que l'espai es pot reconvertir en un jardí botànic, una escola mediambiental o bé conservar la part que va ser un preventori pels nens amb tuberculosis. "Preservar-la perquè sigui alguna cosa històrica, de la nostra cultura i ciutat, tot de caràcter social", ha afegit.
La Diputació de Tarragona és la titular dels terrenys de l'antic sanatori, situat enmig de les platges tarragonines. Des de fa dècades, el recinte està en estat ruïnós. De fet, el febrer de l'any passat, la institució va sol·licitar a l'Ajuntament que modifiqués el POUM del 2013 per tal de poder ampliar els edificis i també el ventall d'usos. Tot i que llavors, va rebre el suport de l'anterior govern municipal, ara el projecte s'ha paralitzat.
Divendres, l'Ajuntament de Tarragona va anunciar que descartava fer-hi un hotel i va obrir la porta a enderrocar l'edifici. Segons el conseller de Territori, Xavier Puig, la sentència del Tribunal Suprem que ratifica l'anul·lació del POUM del 2013 "marca un nou context". A més, Puig també va considerar que amb l'emergència climàtica i la pandèmia, el projecte no és viable ni adequat.
En aquest context, el consistori ha demanat a la Diputació que tiri enrere la tanca que delimita tota l'àrea de sanatori. Així, la ciutadania podrà gaudir de 43.000 m2 d'espai públic. Paral·lelament, l'ens provincial també ha sol·licitat a l'Ajuntament que el descataloguin com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL), per tal que es puguin enderrocar els edificis. Aquest procés es podria resoldre en uns mesos, ja que és necessari el vistiplau de la comissió de Patrimoni de la Generalitat.
"Malgrat que no sabem com continuarà el projecte, estem molt contents amb la postura de l'Ajuntament", ha celebrat la portaveu dels ecologistes. Així mateix, ha demanat que es faci una votació entre la ciutadania per decidir els futurs usos del preventori.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics