Dissabte, 23 de Novembre de 2024

El franquisme i la transició, marc del nou cicle 'Testimonis' de Carrutxa

La indústria reusenca, el sorgiment d'Unió de Pagesos, l'atenció sanitària a domicili i els aplecs selvatans de finals dels 50 seran els temes tractats

23 d'Agost de 2013, per Redacció
  • Totes les xerrades es faran a l'Arxiu de Reus

    reus.cat

L'evolució de la indústria reusenca i algunes de les principals empreses de la ciutat, la creació d'Unió de Pagesos, els inicis de l'atenció sanitària a domicili i l'activitat dels aplecs de Paretdelgada de la Selva del Camp seran els quatre testimonis que desfilaran per la sala d'actes de l'Arxiu de Reus al llarg dels mesos de tardor.

Les conferències

Francesc Palacín Artiga inaugurarà el cicle amb la xerrada 'De Crolls a Valira, 40 anys d'indústria reusenca', el dijous, 19 de setembre. Aquest testimoni mostrarà el desenvolupament de la insdústria electromecàniaca a Reus, des de la dècada dels 60 i fins als 2000, mitjançant les seves pròpies vivències i experiències a les empreses Crolls, Pujol & Palacín i Valira.

Els inicis d'Unió de Pagesos a les comarques de Tarragona prendran el relleu i encetaran el mes d'octubre. En aquest cas, Francesc Bastardes Cardona, Jacint Nubiola Armangué i Joan Ribas Roigé seran els encarregats d'explicar, el dia 10, el sorgiment de la presència del sindicat al Camp pels volts de 1976.

La programació d'enguany torna a recuperar els testimonis relacionats amb el món sanitari, de la mà de Rosa González Pérez, Rosa Tort Vernet i Mànica Anguela Batlle Algunes professionals del CAP Sant Pere, que treballaven a les consultes d'urologia i ginecologia, van adonar-se de les dificultats dels malalts per a desplaçar-se a l'ambulatori al fer-se un canvi de sonda. Això va fer a que als 80, algunes infermeres iniciéssin l'atenció domiciliària d'infermeria a Reus.

La resistència de la cultura popular catalana enmig del règim franquista tancarà el cicle de testimonis amb la xerrada 'Els aplecs de Paretdelgada, la Selva del Camp 1959-1964' a càrrec de Joaquim Masdeu Guitert, Mireia Massana Cogul i Agnès Toda i Bonet. Més enllà de ser uns aplecs sardanistes, molts hi van projectar una reconstrucció nacional a mig termini.

La memòria com a patrimoni

Com a clausura, Carrutxa oferirà la conferència 'La memòria com a patrimoni: balanç del programa conjunt entre Carrutxa i l-Arxiu de Reus'. A banda, totes les intervencions es dipositaran al fons de memòria oral de l'Arxiu Municipal de Reus perquè en el futur siguin material documental consultable pels investigadors i les persones interessades.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics