Dissabte, 27 de Juliol de 2024

El sol omple la Rambla Nova de tarragonins a la recerca del llibre i la rosa

'La cuina del Chartreuse' o 'La targeta postal a Tarragona. 100 anys d'història', títols locals destacats

23 d'Abril de 2014, per ACN
  • Un noi fulleja un llibre en una parada de la Rambla Nova de Tarragona

    ACN

Els tarragonins s'han mantingut fidels a la tradició i han omplert els carrers, tot aprofitant el bon temps, des de primera hora del matí. El ritme frenètic de persones amb roses i llibres anant amunt i avall de la Rambla esdevé any rere any una de les imatges més típiques d'aquesta diada de Sant Jordi. Tres de les coques centrals -passejos- de la principal artèria de la ciutat acullen enguany sis parades de llibreters agremiats, onze de floristeries i 176 de diverses entitats. En total, sumant-hi les que hi ha als barris i al centre, el ventall s'enfila a les 250 parades.

Per a les llibreries, la Diada representa entre un 6 i un 8% de la facturació de tot l'any i fins a un 20% per als establiments més petits. Tot i això, el sector adverteix que la gent es conté i compra cada cop menys llibres i més econòmics. "Ara no es compren tantes piles de llibre i qui abans n'agafava cinc o sis ara en compra un, es mira el preu i pregunta per l'edició de butxaca", relata un dels socis de la Llibreria 'La Capona' de Tarragona, Ricard Espinosa. Aquest fet porta a la situació que, malgrat vendre més llibres, el benefici d'alguns negocis pugui minvar.

Sant Jordi és el dia en què més es repeteixen les escenes d'encontre i diàleg entre lectors i autors. Un dels que ha estat signant exemplars del seu nou llibre a la Rambla tarragonina és el periodista i escriptor falsetà Toni Orensanz, que ha novel·lat a 'L'estiu de l'amor' la recordada estada del pintor Pablo Picasso i la model francesa Fernande Olivier a Horta de Sant Joan l'any 1909. Segons Orensanz, Sant Jordi es caracteritza per ser una "festa ciutadana" i "possiblement un dels dies de més felicitat".

Orensanz i la resta d'autors locals han presentat un ampli ventall de títols per aquesta Diada. En els últims dies, a les llibreries s'han demanat amb insistència llibres de temàtica tarragonina com 'La cuina del Chartreuse', de David Solé, Txema Gavaldà i Marta Domènech, o 'La targeta postal a Tarragona. 100 anys d'història', de Josep Maria Brull i Alabart, segons ha explicat el llibreter Ricard Espinosa. També estan molt sol·licitades propostes com 'La cuinera' de la reusenca Coia Valls o 'La probabilitat Boockman' d'Àngel-Octavi Brunet, així com 'Desig de xocolata' de Care Santos i 'Dies de frontera' de Vicenç Pagès.

Enguany, l'Ajuntament de Tarragona ha ubicat les parades de roses entre les de llibres, la qual cosa ha suscitat recels entre els llibreters perquè temen que aquesta disposició pugui comportar aglomeracions. Tot i això, han acabat acceptant el repartiment que s'ha fet i que el consistori defensa en termes d'una millora de la mobilitat. La responsable de la floristeria centenària Romeu ha lamentat que el ritme de vendes durant aquest matí hagi estat "fluix" i s'ha mostrat escèptica davant el fet que puguin acabar donant sortida al miler de roses comprades. D'entre els motius que ha esgrimit, hi ha la proliferació de cada cop més entitats, col·lectius i grups de persones que s'apunten a la venda de roses.

Tot i que les tradicionals roses vermelles són les que estan tenint més bona acollida, cada cop proliferen iniciatives més originals. Roses amb l'estelada, flors de cera i de paper, moltes d'elles amb un rerefons solidari, són algunes de les particulars varietats que omplen enguany la Rambla Nova de Tarragona. La festa és especial per a les famílies com la de la tarragonina Neus Gavaldà. El seu marit es diu Jordi i, a més de la diada, també celebren el seu sant. "És una tradició sortir a buscar el llibre i la rosa i, a més, aquest dia tan assolellat acompanya molt", ha destacat.

La tradició també arrela entre nouvinguts i forans. Khadija Nourhach, una marroquina que porta dotze anys vivint a Tarragona, ha reconegut que a ella i les seves dues filles els agrada molt aquesta diada. "M'encanta que el meu marit em regali una rosa i jo, si podem, també li compro un llibre", ha explicat. Per la seva banda, Birgit Zimmermann, de Gaggenau (Alemanya), que va estudiar català fa uns anys a Lleida, ha explicat que volia viure almenys una vegada la diada de Sant Jordi perquè considera que és una festa molt "original". "És molt comercial, però la idea em sembla molt bé, només dir que les flors aquí són molt mes cares que a Alemanya, però em sembla molt bé promoure la lectura", ha subratllat.

D'entre les iniciatives solidàries a càrrec d'entitats de la ciutat, destaca la reedició enguany de la campanya d'intercanvi de roses per aliments per part de la Federació de Veïns de Tarragona, que ha repartit parades a la Rambla de Ponent de Campclar i a la Rambla Nova. En hospitals com Joan XXIII, a banda de les activitats que s'han organitzat per apropar la Diada als pacients ingressats i els seus familiars, el Banc de Sang i Teixits fa una campanya especial de captació de donacions de sang durant la qual es regala un llibre a tothom qui faci una donació.

Sant Jordi arrela a tot el Camp de Tarragona

La ciutat de Reus torna a viure intensament aquest dimecres la diada de Sant Jordi amb un bon nombre d'activitats culturals. El centre neuràlgic de la diada ha tornat a ser la plaça del Mercadal i els carrers adjacents, que s'han omplert amb les parades i les propostes de 84 entitats, deu llibreries i nou floristeries. A Valls, aquest 23 d'abril es destacarà per ser el dia en què es posarà en marxa la nova Biblioteca Carles Cardó

Mentrestant, la vila de Montblanc enceta aquest dimecres la 27a Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi. Carrers engalanats, personatges de la vida medieval arreu i comitives que acompanyen al Rei i a la seva cort, tornaran a fer acte de presència a la vila. El tret de sortida serà el pregó que el periodista Salvador Cot, director del diari Nació Digital, farà el a dos quarts de set de la tarda. Seguidament, la comitiva es dirigirà a la muralla de Sant Francesc, on Sant Jordi lliurarà la rosa a la princesa.

Bones sensacions a l'Ebre

El bon temps ha animat també els carrers de les Terres de l'Ebre en motiu de la celebració de la diada de Sant Jordi. A Tortosa, a la tradicional concentració de parades del carrer de Sant Blai i la plaça de l'Àngel s'ha sumat, per segon any consecutiu, l'activitat al carrer de la Rosa, per iniciativa dels comerciants del nucli antic. A partir de mig matí, els ciutadans han començat a omplir les cèntriques artèries de la ciutat. Parades de llibres i roses s'han barrejat amb les d'entitats socials però també dels principals partits polítics. El Campus Terres de l'Ebre de la URV s'ha afegit als actes enguany amb lectura de textos i interpretacions musicals.

Tot plegat ha ajudat a mantenir el ritme de venda d'edicions a un nivell similar que el d'anys anteriors. Ho ha confirmat la responsable de la llibreria la 2 de Viladrich de Tortosa, Rosa Cubeles. "Està anant com tots els anys: perfecte. Fa un dia bo i la gent està al carrer. A la tarda ve tothom, però al matí, la gent que ve a buscar una cosa concreta, la botiga ja està plena", apunta.

De moment, les primeres xifres de vendes, pel que fa autors locals, situen en primer lloc 'El jardí de les delícies', de Gerard Vergés; seguit de 'Castor: la bombolla sísmica', del periodista de l'ACN Jordi Marsal; 'Cap llàgrima sobre la tomba', de Sílvia Mayans; 'Les aus del Port', del Grup de Recerca Científica de les Terres de l'Ebre; i 'Els Ports' ,de Vicent Pellicer. En l'àmbit supralocal destaquen 'La gran desmemoria', de Pilar Urbano; 'L'analfabeta que va salvar un país', de Jonas Jonasson; i 'Desig de xocolata', de Care Santos.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges