L'admissió a tràmit del recurs implica que queden suspesos tots els actes administratius, la campanya institucional, qualsevol indicació als funcionaris o acte per incentivar la participació, a més de la logística, que inclou el web participa2014.cat on s'informa els ciutadans de com exercir el seu vot.
La suspensió, que té efecte retroactiu des del divendres passat, dia en què el govern espanyol va presentar el seu recurs al Registre del TC, afecta també a qualsevol altra actuació futura vinculada a la consulta encara que no estigui formalitzada jurídicament.
L'admissió -a la què el TC estpà obligat a no ser que existeixin deficiències de forma en el recurs- suposa l'aplicació de l'article 161.2 de la Constitució -tal com demanava l'Estat-, que estipula la suspensió automàtica de les disposicions o resolucions que impugni el govern espanyol.
Aquesta suspensió té un caràcter temporal de cinc mesos, i en aquest termini el TC l'haurà de ratificar o aixecar-la.
La ponent de la resolució d'aquest dimarts és la magistrada adscrita al sector progressista Adela Asúa, que és qui ha de redactar ara el text que justificarà l'admissió a tràmit. El TC, però, no es pronuncia encara sobre el fons de la qüestió, i només ho farà quan emeti una sentència formal.
Resta per conèixer si la resolució del TC inclou també una advertència al president de la Generalitat en la línia de la petició que l'advocat de l'Estat va introduir a la part final del seu recurs, on demanava que es recordi l'article 87.1 de la Constitució.
Aquest article estableix que "tots els poders públics estan obligats al compliment del que el Tribunal Constitucional". L'advocat de l'Estat busca d'aquesta manera que el TC recordi "les responsabilitats que pot provocar la seva infracció" per part de la Generalitat.
Els magistrats han actuat novament amb celeritat i han abordat la qüestió només quatre dies després que l'advocat de l'Estat registrés el seu recurs el passat divendres. El president del TC, Francisco Pérez de los Cobos, ha inclòs la qüestió al ple ordinari d'aquesta setmana malgrat que no constava a l'ordre del dia inicial.
El recurs de l'executiu de Rajoy, de 49 pàgines, argumentava que tots els preparatius, declaracions del president Mas i suposades instruccions a les escoles i als funcionaris tenen "efectes jurídics i transcendència externa" de manera que encara que no existeixi cap convocatòria formal del nou 9-N poden ser impugnats.
La Generalitat esperava que els magistrats resolguessin abans l'escrit que va presentar aquest dilluns demanant al TC que no admeti a tràmit el recurs del govern espanyol contra el nou 9-N. El govern català considera que l'executiu espanyol fa un ús "clarament desproporcionat i abusiu" del dret i del Tribunal Constitucional i pretén que aquest dicti suspensions impossibles d'aplicar.
El TC encara no ha dictat sentència sobre els recursos del govern espanyol contra el 9-N original i la Llei de consultes, que va suspendre també temporalment en una interlocutòria el passat 29 de setembre.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics