Ai, que em pixo!
Es veritat. He vist corrues de gent a les portes del partit esperant per sumar-se.
La professora reusenca ocupa la novena posició de la llista dels Comuns
Maria Teresa Vallverdú (Reus, 1954) va ser directora a l’Escola Alberich i Casas de Reus durant 23 anys. L’any 77 comença a compaginar la seva professió amb la política quan decideix afiliar-se al Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) i ha anat evolucionant igual que el partit. Vallverdú va ser regidora a l’Ajuntament de Reus durant quatre anys i ara el seu paper és de suport amb la campanya. En l'entrevista, la candidata de Comuns-Sumar explica les propostes electorals de la seva formació, què en pensa de Hard Rock i de la reflexió del president Pedro Sánchez una vegada iniciada la campanya.
Us esperàveu aquesta convocatòria anticipada d’eleccions al Parlament?
No ens ho esperàvem. Teníem un govern molt feble dins de la Generalitat que havia de comptar amb el suport de molta gent per poder tirar endavant els projectes. Crec que va ser una fugida endavant.
Seran els primers comicis com Comuns-Sumar. Com les afronteu?
Tenim ganes de treballar. Tenim propostes per la gent comuna i pensem que som imprescindibles si es vol un canvi per la gent de Catalunya.
Hi ha diferències amb el partit En Comú Podem que es va presentar a les eleccions del 2021?
Hi ha certs temes que han canviat, però perquè així ho fa la societat i el món on vivim. Un exemple seria l’habitatge. Cada vegada és una realitat més crua i això implica que hem de posar més empenta. Passaria el mateix amb la transició ecològica, els salaris, la sanitat, l’educació... són situacions que s’han agreujat més i els hi estem donant més importància.
Com valora l’estat de salut del seu partit?
La coalició amb Sumar ha provocat que molta gent s’uneixi a nosaltres, sobretot gent amb poder i una forta representació. Aquí a la ciutat de Reus no tenim tant pes, però es compensa amb la força que tenen altres municipis de Catalunya. La il·lusió i la força no les perdrem mai, tot el contrari. Estem esperançats, ja que el nostre missatge és realista i per fer tocar de peus a terra, a més de comptar amb grans figures davant del projecte com són la Yolanda Díaz i la Jéssica Albiach.
El vostre lema és ‘La Catalunya que ve’. Té una clara mirada cap al futur. Quines són les vostres propostes principals pel futur de la Demarcació de Tarragona?
El nostre programa compta amb cinc eixos prioritaris: el dret a l’habitatge, la mobilitat en transport públic, el blindatge a la sanitat pública, més inversió a l’escola pública i una aposta ferma per la transició ecològica i energètica.
Tenim tres actuacions amb les quals ens comprometem fermament si sortim escollits. Blindarem amb una llei perquè no es pugui fer el transvasament de l’Ebre cap a Barcelona, ja que les Terres de l’Ebre també és Tarragona. La segona serà aprovar immediatament un pla d’emergència habitacional que es pugui anar desplegant en els pròxims quatre anys. Finalment, que cap govern pugui dur a terme el Hard Rock.
Hard Rock continuarà sent motiu de controvèrsia?
Des del meu punt de vista i també des del partit creiem que és inexplicable que hi hagi aquest interès per un macroprojecte que vol portar al territori el casino més gran d’Europa, que l’únic que portarà és l’augment de les addiccions com la ludopatia. Hard Rock no portarà cap benestar a les persones, no es crearan tants llocs de treball. Les comarques de Tarragona hem de treballar per la nostra dignitat. No som la porta de darrere, sinó que volem ser la cara principal.
Com a professora, com veu l’educació de Tarragona?
Les retallades que va fer el president Artur Mas no s’han pogut revertir amb tots aquests anys. Ara que ha baixat la natalitat seria el moment perfecte de recuperar les ràtios de nen per mestre i especialistes a les aules, però, en canvi, decideixen suprimir 21 línies a la nostra Demarcació. Sembla que ningú s’ho qüestiona. L’única escola que garanteix l’educació per tothom és la pública i, per tant, s’ha de garantir la seva qualitat.
Com plantegeu la independència en la vostra campanya?
Hi ha una taula del diàleg que ha de treballar. Qui té més responsabilitat són els que governen i, per tant, són els que han de fer un plantejament qualitatiu i de pes. El que surti d’aquesta taula és el que s’ha de ficar en mans dels ciutadans perquè decideixin.
Què n’opineu des del partit els dies de reflexió que es va agafar el president, Pedro Sánchez, una vegada iniciada la campanya?
El Partit Socialista i el seu dirigent tenen les seves dinàmiques i les respectem. La persona del nostre partit que es troba al nivell del Pedro Sánchez és la Yolanda Díaz i ella ja va deixar clara la seva opinió. Nosaltres estarem amb els socialistes que hi hagi un canvi en els temes esmenats anteriorment. Si volen polítiques d’esquerres que millorin la vida de la gent, som imprescindibles.
Cediríeu en algun punt del vostre programa per facilitar la governabilitat?
No volem cedir en res. Sabem que algunes de les nostres propostes no poden ser de manera immediata, però volem que hi hagi el compromís que s’executin. Creiem que els nostres punts són el mínim que necessita Catalunya, no estem proposant res que no es pugui assolir. Així que no cediríem.
L’any 2021 vau aconseguir un diputat a la Demarcació. Quin és l’objectiu del 12-M?
Volem assentar la Yolanda López i intentar que entri el Mario Téllez. Després una vegada comencin les votacions passarà el que passarà, però el nostre objectiu és que puguin entrar dos diputats.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics