Diumenge, 10 de Novembre de 2024

Eleccions, el contracte ciutadà

31 de Març de 2010, per David Llambrich

A les portes d'un nou cicle electoral, és ben evident que la política i els polítics pateixen descrèdit, més enllà de les sigles i els logotips. Aquest descrèdit -desafecció, és l'eufemisme que s'empra- es basa en la desconfiança, de la mateixa forma que l'acte de votar es basa en la confiança. Amb tot, només cal revisar la història per observar que la política -i les seves versions i perversions- ha estat sempre la mateixa des de les primeres civilitzacions i fins ara. Avui, diuen que els polítics troben solucions a problemes que la gent no té, i no tenen solucions als problemes en què la gent es troba. Doncs comencem per aquí.

En aquest context, les noves tecnologies obren més i millors canals de comunicació, transparència i participació real -bidireccional i vinculant-. Però la política 2.0, com les versions del software informàtic, parteix d'una base: en aquest cas la política 1.0. I aquesta es configura sobre unes eines totalment reals: escoltar, no prometre res que no es pugui complir, començar pels problemes més immediats i urgents, amb solucions d'execució ràpida; pensar en els grans projectes de ciutat sense vendre'ls com les solucions dels petits problemes d'avui, si no com a reptes col·lectius. I sobretot, promoure l'acte de votar com a eina principal d'acció ciutadana. Si un miler de voluntaris, organitzats en plataforma, poden organitzar i executar una consulta pel proper 25 d'abril a Reus, què no podrà fer una màquina plenament operativa com un ajuntament?

És hora de preguntar als ciutadans pels temes de ciutat. Sense eufemismes participatius. La nostra societat ha de ser consultada per les reformes urbanístiques, els plans de desenvolupament econòmic, els models de transport i sostenibilitat mediambiental, per l'accionariat de les empreses sostingudes amb fons públics, i un llarg etcètera. El vot és el contracte ciutadà que ens fa corresponsables del nostre present, i ens permet il·lusionar-nos pel futur.

David Llambrich i Robert és president d'ERC a Reus.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (13)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

David Llambrich  06 d'Abril de 2010

Respostes

>>Al Sr. Riojano: la llei electoral no ha estat possible per un excés de tacticisme dels partits. Val a dir que en major proporció dels partits grans. Les llistes obertes no són la única solució als dèficits democràtics. Poden patir també la perversió del sistema.
>>A la Sra. Mariona: Si algú s'aprofita del càrrec electe que ostenta, hi ha un delicte que ho tipifica, i aquests dies estem assistint a l'acció de la justícia en diferents causes obertes contra la corrupció.
>>Al Sr. Gascó: És cert, els polítics locals no hem sabut llegir els resultats municipals del cicle 2003-2007, i el descens de participació associat. Com deia en l'article el període 2010-2012 ha de marcar un punt d'inflexió a molts nivells, també el municipal.
>>Al Sr. Òbol: Voti vostè qui li plagui segons la seva ideologia política. Si aquesta es correspon amb PxC o Reagrupament, és una qüestió que només vostè pot saber.
>>Al Sr. Reusenc: D'acord amb vostè.
>>A la Sra. qué Paixá: Té raó. A Reus, com a la majoria de ciutats, li calen noves idees, que són la clau del progrés. El que és segur és que les cares de sempre puguin aportar gaires novetats, no li sembla?

Salutacions a tots.

Maria qué Paixá  03 d'Abril de 2010

PSOE-ERC-ICV

 Ja podeu canviar les cares, però aquesta vegada no ens enganyarás, no serviu com polítics, els reusencs ho saben. Reus necessita idees noves, no les mateixes dels últims anys, que ens han enfonsat com a ciutat. PSOE, pq, el PSC és un partid canari, inscrit al Ministeri.

Reusenc  03 d'Abril de 2010

Eleccions i cobrar

Una nova llei electoral, està paralitzada al Parlament pel grup de CiU. Avv. i amics del Ps. de Misericòrdia, comentari 1, l'article és molt clar, una nova manera de fer política i, si us plau, no denigrem abans de començar. Mariona, comentari 8, per desgràcia com a qualsevol professió dintre de la política també hi ha corruptes, per sort la justícia fa la seva feina i és van descobrint, però no crec ni molt mensys que tots els polítics siguin corruptes. Jaume Gascí, comentari 9, estic d'acord amb tu. Òbol, comentari 14, pel teu escrit veig que tens clara una cosa, no creus amb els partits, però la teva probable elecció no crec que sigui la millor. Ves a votar, però vota pensant en el futur i amb la democràcia.

Òbol  02 d'Abril de 2010

Acabats

 Personalment tots els partits que esteu cobran a l´Ajuntament de Reus, esteu ACABATS.Com podeu, encara, tenir tan dura la cara per continuar fent promeses que mai heu complert.? Com es possible que no tingueu la més mínimma dignitat? Feu pena, de veritat.Si ho voleu saber aqui teniu un votan que ho farà per PxC(Plataforma per Catalunya) o bé per Reagrupament.Aquests dos partits tenen l´avantatge de que potser complirán les seves promeses.Els que governeu ara ja sabem que no.

jaume gasco  02 d'Abril de 2010

catarsis

 M´agraden el que dius, però dos puntualitzacions, com a votant, de moment d´Esquerra. El primers canvis han de venir de la mateixa Esquerra (noves persones, noves ideas per la ciutat,escoltar mès al ciutadà),la segona es una catarsis total als politics que hi han a l´Ajuntament. No es van entera encara que les ultimes eleccions hi va haver una participació del 49% i l´entrada de un partit format a la ciutat, i una altra cosa, l´Esquerra no pot ser la corretja de transmissió del PSC, com portem els ultims anys, aìxi ens va i ens anirà. Necesitem marca perfil propi i si això comporta anar a l´oposició s´en va i ja està, no passa rès. A vegades un pas enrera potser desprès dos pasos endavant

Mariona  02 d'Abril de 2010

Gir

Sr. LLambrich, "neteja"... i el gir que haurien de fer seria en direcció a la garjola, molts d' aquets politícs d'VISA, que s'han forrat, vaja una colla de mangantes.

El Riojano, uno  02 d'Abril de 2010

SI A LA VOTACIO AMB UNA NOVA LLEI ELECTORAL .

 Si Sr. David, una nove llei electoral i llistes obertes, que limiti els mandats , nove gent a Reus i Catalunya, per la salut política d'aquesta i fent fora els "dinosaures" de la política. El que estic proposant és un canvi TOTAL. Per tal de fer política a la ciutat. Les properes llistes tenem que ser diferents i canviant la manera de fer que s´ha instal.lat ara a les nostres institucions que no son bones.Com a professor d'ESO. Me sembla molt bé, sigui... Com polític??? Salutacions cordials.

David Llambrich  01 d'Abril de 2010

Votació

Benvolgut Sr. Riojano. Com ja reflecteixo en el meu article, seria bo per la ciutat, i per tant, per la salut política d'aquesta, que es consultés la ciutat sobre els projectes d'una certa envergadura. Si al Barri del Carrilet hi ha un projecte de pàrquing, una votació ciutadana reflectiria la voluntat de les reusenques i els reusencs sobre la construcció d'aquesta infraestructura. La votació donaria també la justa mesura dels partidaris i detractors d'aquesta iniciativa. No ens ha de fer por l'exercici de la democràcia. No parlo de tallers de participació, parlo d'una jornada electoral on s'executin referèndums sobre el tema en qüestió. El que estic dient de fet, és que el cicle electoral 2010-2012 ha de representar un canvi de formes i un canvi de fons. Un canvi on la gent es pugui dedicar a fer política sense convertir-la en la seva professió ni el seu suport econòmic. Permeti'm que acabi amb un parell d'aclariments: faig política des de fa 11 anys en una plataforma de ciutadans que treballem sota les sigles d'Esquerra Republicana de Catalunya; i em guanyo el jornal des de'n fa 14, com a professor d'ESO. Salutacions cordials.

Jordi  01 d'Abril de 2010

LListes obertes

 Si Marina, una nove llei electoral i llistes obertes, nove gent a Reus i Catalunya, i fent fora els "dinosaures" de la política.

Marina  01 d'Abril de 2010

Els canvis són esperançadors

 M’agrada veure cares noves a Esquerra i propostes democràtiques, em consta que és molta la feina que es fa per canviar de manera de fer. I a més quan les propostes i la feina les fan persones que dediquen la política el seu temps de lleure.
Desitjo una llei electoral que limiti els mandats i així gent no és donarà el cas de persones encastades a un càrrec fins que resulten inoperants, passa a tots els partits. Tinc molta esperança en aquest grup de cares que comencen a donar-se a conèixer, són persones preparades, il•lusionades i honrades.
M’agradarà veure-les encapçalant les properes llistes i canviant la manera de fer que s’ha instal•lat ara a les nostres institucions.