Renovar-se o morir, assenyala el tòpic. En la precampanya i la campanya que portaran els reusencs a les urnes el proper diumenge 28 de maig, els diferents candidats han fet propostes que se serveixen dels avenços en la tecnologia. Si s'implantessin, el seu ús permetria una "millor comunicació" entre el veïnat de la capital del Baix Camp i les forces de seguretat; o per informar les brigades municipals de desperfectes a la via pública per tal que s'hi intervingui de seguida. Tot seguit repassem i confrontem algunes de les promeses electorals, vinculades doncs a plataformes web i aplicacions mòbils.
Via pública
Va ser la socialista Sandra Guaita qui va plantejar, fa força setmanes, el desenvolupament d'una aplicació per tal que els reusencs que detectessin incidències en places i carrers (a l'asfaltat, posem per cas, o al mobiliari urbà) per tal que s'hi actués en un termini no superior a les 24 hores. La candidata va explicar en roda de premsa que la idea de desplegar l'app va sorgir arran de les visites que els socialistes fan als barris de la ciutat. "El que ens diu la gent és que envia correus, fa instàncies o trucades per informar del mal estat d'una vorera, posem per cas, i que no rep resposta", va subratllar. Amb l'aplicació, segons la líder del PSC Reus, el ciudatà tindria feedback per part de l'ajuntament en relació a les incidències que comuniqui.
Una proposta més o menys similar va plantejar, dies enrere, Junts per Reus. La candidata, Teresa Pallarès, va anunciar un projecte anomenat Línia amable. La cap de llista s'hi va referir com un "nou canal de participació ciutadana" digital per informar d'incidències a la via pública, si bé va precisar que "estarà disponible a través de via telefònica per a aquelles persones que tenen dificultats en l’ús de les noves tecnologies". Així mateix, Pallarès va explicar que el servei seria gestionat directament des de l’àrea d’alcaldia i que traslladaria a la ciutadania, "en un termini màxim de 15 dies, com s’ha solucionat la incidència o en quina fase de resolució es troba". La bretxa digital, doncs, sembla ser un factor a tenir en compte per a la juntaire.
Seguretat ciutadana
En un altre àmbit d'interès ciutadà com és la seguretat ciutadana també hi trobem propostes electorals que tenen en la tecnologia un element clau. Torna a ser el cas del PSC Reus, des d'on s'ha anunciat la voluntat de desplegar (en cas que governi) una aplicació batejada com Reus segur. Guaita ha indicat recentment, en aquest cas, que l'eina s'inspira en una de similar que es va posar en marxa temps enrere a Cornellà de Llobregat i que hauria aconseguit que els veïns de la localitat "se sentin més segur". De fet, i sempre segons les dades que ha ofert la candidata socialista, en poc temps es va descarregar en 3.000 ocasions.
Com que l'eina té de model una aplicació ja desplegada, Guaita n'ha donat força detalls. D'aquesta manera, ha apuntat que “en la pantalla principal de l’aplicació hi ha l’accés directe als telèfons d’emergències de manera que clicant el botó ja truques directament al centre en qüestió. D’aquesta manera garantim que absolutament tota la ciutadania amb només dos tocs a la pantalla del seu telèfon aconsegueix contactar amb emergències”. Val a dir que la líder socialista ha assenyalat en diverses ocasions que les propostes d'aplicacions mòbils que s'anuncien s'engloben en l'estratègia per desplegar el seu projecte smart city.
Hores abans de la presentació de Reus segur per part del PSC, ha estat Ara Reus qui ha fet una proposta de finalitat similar. La regidora del ram en el mandat 2019-2023 i número 2 de Daniel Rubio, Dolors Vázquez, ha manifestat que el partit municipalista té en la seguretat "una de les prioritats" del seu programa electoral. En roda de premsa, ha assenyalat que "continuarem treballant perquè la sensació d'inseguretat provinent dels actes incívics desaparegui". Per eliminar-la, ha dit, vol "comptar amb el suport i la interacció de la ciutadania". Per tot plegat, des de la candidatura han proposat la creació d'una aplicació mòbil que "serà pionera" a la demarcació de Tarragona i que "permet obrir un nou canal de comunicació entre els cossos de seguretat i la ciutadania". Els agents de policia podrien rebre avisos directes del veïnat, segons s'ha precisat.
Altres
També ERC Reus ha fet una proposta electoral en què s'hi inclou el desenvolupament d'una aplicació mòbil. El passat dilluns, i al Vapor Vell, la candidata a l'alcaldia Noemí Llauradó i el regidor d'Empresa i Ocupació en el mandat que deixem enrere i número 4 a la llista, Carles Prats, van plantejar fer d'aquest equipament al Carme un centre empresarial que tindrà com a complement l'Escola d'Oficis.
L'aplicació en qüestió estaria lligada a una oficina de desenvolupament que oferiria serveis diversos a emprenedors i empresaris. L'eina facilitaria informació detallada sobre l'estat dels tràmits que s'haguessin fet, per exemple.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics