La intenció mostrada pels empleats és que tota la sanitat catalana s'hi afegeixi a aquesta vaga per col·lapsar el sistema i "obligar així" al Govern de la Generalitat que replantegi les retallades que, un any més, està duent a terme en el sector. "No som conscients que estem en una situació de vida o mort", ha assegurat Joan Garcia, qui considera que "nosaltres tenim el poder de revertir aquesta situació". Com a punt de referència, els sanitaris reusencs es fixen en Múrcia, on una "vaga d'aquest tipus va fer tirar enrera les retallades", tal i com ha explicat el zelador Josep Tutusaus.
La llista de retallades sanitàries dels últims tres anys és llarga. L'auxiliar administratiu Alfred Maza n'ha fet el repàs d'algunes: pèrdua d'una massa salarial d'entre el 20 i el 35%, i de sis dies de festa, dues hores i mitja més de jornada laboral durant la setmana, reducció a la meitat dels complements de productivitat, eliminació del fons d'acció social i acomiadaments de personal interí, entre d'altres. A més, els treballadors temen que el proper 30 de setembre s'acabi el servei de seguretat que proporcionava una persona al centre sanitari -finalitzava aquest 1 de juliol, però l'han renovat uns mesos.
Desmantellament del sistema d'atenció continuada
Els treballadors han denunciat que l'ICS té intenció de desmantellar l'atenció continuada al CAP Sant Pere i obligar a tots els reusens a anar directament a l'Hospital de Sant Joan per les urgències. Un demostració d'aquesta intenció seria, segons ha explicat Tutusaus, que s'hagin eliminat dos metges i dos infermeres que es dedicaven a urgència durant el dia. Aquests professionals han anat a fer el torn de nit i ara són els metges de família els que han d'atendre els casos urgents que arriben al llarg del dia.
D'altra banda, els treballadors també han denunciat la privatització del servei informàtic de l'ICS, "que suposarà acomiadaments"; la intenció de Salut de juntar tots els pediatres sota un mateix espai, perdent l'actual cooperació que existeix amb la resta de professionals sanitaris, i "l'angoixa" que pateixen molts treballadors eventuals, que "tenen contractes de quinze dies".
En aquest sentit, Alfred Maza ha denunciat que l'ICS "no ha de respectar la llista de la borsa de treball, que quantifica els mèrits de cada treballadors, si adjudica contractes menors a un mes". Per acabar, Tutusaus ha augurat un futur negre: "Diuen que hi haurà 8 milions d'euros a l'Hospital de Sant Joan, però encara no es coneix quants milions trauran de l'atenció primària".
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics