Dijous, 18 d'Abril de 2024

Conflicte judicial entre l'Ajuntament i el CF Reus per l'impagament del lloguer de l'Estadi

El club considera que les condicions econòmiques són massa elevades i subratlla que el consistori es va comprometre a pagar una subvenció que no ha arribat

21 de Gener de 2016, per Enrique Canovaca
  • L'Ajuntament de Reus i el CF Reus mantenen un conflicte judicial per l'impagament de lloguer de l'Estadi Municipal

    Fabián Acidres

El govern de Reus ha iniciat una reclamació judicial davant els Jutjats de Reus, registrada el 18 de desembre de 2015, per reclamar al CF Reus Deportiu els imports impagats per l'ús de les instal·lacions de l'Estadi Municipal, des de juny de 2014, segons han confirmat fonts municipals a Reusdigital.cat. En total, el consistori li reclama a l'entitat esportiva 227.924,72 euros, fins el 30 de setembre de 2015. Aquesta quantitat, però, no és reconeguda pel CF Reus, que només accepta fins a 150.000 euros pel lloguer de la temporada 2014-2015, tenint en compte que des del 30 de juny de l'any passat no hi ha un conveni que avali l'ús de les instal·lacions.

Amb tot, el govern s'ha negat a pagar la subvenció de 200.000 euros aprovada per al CF Reus, fins que aquest no aboni els seus deutes, justifiqui la subvenció i solucioni els seus problemes econòmics. Fonts del CF Reus han explicat que el preu del lloguer i de consums de l'Estadi està comptabilitzat en el pressupost i que quan hi hagi tresoria es pagarà al consistori, "malgrat la sensació de maltractament". De fet, les crítiques del club cap a l'Ajuntament pel tot el procés de negociació durant aquests mesos són dures i aquest assegura que les condicions econòmiques són massa elevades i que el consistori es va comprometre a pagar en el conveni signat fins a 100.000 euros, el març de 2015, una quantitat que no ha arribat.

"La reclamació del deute per la via judicial deixa constància de la voluntat del govern de Reus de rescabalar el dany patrimonial que aquesta situació està provocant a Reus, Esport i Lleure; una vegada ja ha expirat el termini del conveni de col·laboració entre l’Ajuntament, RELLSA i la SAD (30 de juny de 2015) i sense satisfer les obligacions econòmiques", indiquen des del consistori. La quantitat econòmica fixada per l'Ajuntament del deute es correspon a 180.667,01 euros d'ús de les instal·lacions municipals entre el juny de 2014 i el juny de 2015; 38.634,09, entre l'1 de juliol i el 30 de setembre de 2015, i 8.623 euros, per interessos.

Des de l'Ajuntament entenen que la quantia del deute continua creixent a mesura que passen els mesos i que, malgrat no existir un conveni, es produeix una "pròrroga tàcita". Des del club, però, no reconeixen més que la quantitat de lloguer signada al conveni fins el 30 de juny; es queixen de "reiterades informalitats" municipals, i asseguren que volen signar un nou acord, però amb unes millors condicions econòmiques, que siguin iguals per a tots els clubs privats de la ciutat. El CF Reus considera que la situació ha estat provocada, en part, per la negativa de l'Ajuntament "de complir amb els seus compromisos".

L'inici del conflicte

L'inici de la problemàtica entre l'Ajuntament i el CF Reus se situa en les reunions per atraure als actuals inversors del club. Segons diverses fonts consultades per Reusdigital.cat, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, acompanyat de l'exregidor d'Esports, Sebastià Domènech, es va comprometre a donar una subvenció de 200.000 euros al club, rebaixant-la del mig milió que es lliurava fins llavors, i hauria indicat que el Reus podria continuar fent ús del camp amb les mateixes condicions de gratuïtat, malgrat la conversió en Sociedad Anónima Deportiva (SAD). Els diners públics eren en concepte de tecnificació del Futbol Base de Reus.

Mesos després, però, i ja amb el club en mans privades, el llavors interventor en funcions de l'Ajuntament, Baldomero Rovira, hauria advertit l'alcalde que el CF Reus havia de pagar per fer ús de les instal·lacions. Llavors s'inicia un període de negociacions entre el club i l'Ajuntament, que desemboca en la signatura d'un conveni, el gener de 2015, i que obliga al Reus a pagar una quantitat mensual d'uns 11.000 euros, amb una compensació en el darrer pagament pel consum final d'aigua, llum i gas. Des del club asseguren que tot plegat ascendeix a uns 150.000 euros per la temporada 2014-2015.

"Accedim a les quantitats per tenir una bona relació tot i cal dir que, com que la temporada està començada, aquest import no estava previst i no el podrem fer efectiu en breu. Són 150.000 euros perquè en el moment de signar ens fan un petit descompte pels mesos inicials de juny a desembre. En cas contrari el conveni equivaldria a la subvenció donada per l'Ajuntament de 200.000 euros", expliquen fonts del club a Reusdigital.cat.

No obstant, com que el conveni té un caràcter retroactiu, en el moment en què el CF Reus signa passa a ser deutor del consistori, i aquest no pot complir una de les clàusules contemplades al mateix text. En aquesta, l'Ajuntament es compromet a avançar 100.000 euros de la subvenció durant el mes de març de 2015, per tal de millorar la tresoreria del club i que aquest pagui el lloguer a Reus, Esport i Lleure. "Nosaltres no figuràvem com a deutors i es podia fer l'intercanvi de diners. En no fer-ho l'Ajuntament, ja teníem començada la temporada, amb la tresoreria justa i estàvem en negociacions amb Hisenda", puntualizen des del club.

El conveni s'acaba i no hi ha un de nou

Davant d'aquesta situació, el conveni signat finalitza el 30 de juny de 2015. Des de llavors, el CF Reus fa ús de les instal·lacions sense pagar i sense que hi hagi un acord que ho habiliti com a tal. "Nosaltres volem renovar el conveni, però a causa de les reiterades informalitats municipals, volem fer-ho amb condicions més segures per a nosaltres i més adequades als preus de mercat", asseguren les fonts del club de futbol, que posen com a exemple el cas del Llagostera, que està a Segona A i paga un lloguer "més ajustat" per l'ús del camp de futbol de Palamós.

El club critica les condicions de lloguer fixades al conveni, malgrat que el van signar: "Es dóna la circumstància que hi ha famílies que tenen un germà jugant al CF Reus i per a qui paguen l'aigua de les dutxes i la llum de l'entrenament, mentre que per a l'altre fill, jugant a un altre club privat de la ciutat, que també fa ús d'una instal·lació municipal, no paguen res". Fins i tot, i des del club, asseguren que el juvenil del Reus, que entrena en un altre camp, no paga res pel seu ús.

"L'Ajuntament ens demana un pagament exemplar per a la ciutat, quan encara no s'ha fet extensiu a cap altre club privat. El CF Reus continua volent fer ciutat i des del primer dia ho demostra amb la col·laboració amb moltíssimes entitats culturals i socials de Reus. Això no ens canviarà, ja que pensem portar el nom de Reus per tot arreu, més enllà de la situació política", afirmen des del club, que considera que probablement les causes d'aquest conflicte són "haver tingut prop de quatre regidors d'esports circumstancials en dos anys i no saber quina política esportiva seguir".

El govern de Reus manté la voluntat de col·laboració

Malgrat l'inici de la reclamació judicial, l'Ajuntament assegura que manté el compromís de pagar la subvenció però "d'acord al compliment estricte de la llei i amb compromisos clars, realistes i viables del club per regularitzar la seva situació econòmica". Aquests són "la presentació completa i correcta de la documentació requerida per a la justificació de la subvenció, la regularització dels deutes del club amb la Seguretat Social i Hisenda i el compliment estricte del conveni signat el 9 de gener de 2015". "El consistori i Rellsa en cap cas poden sentir-se responsables dels incompliments de pagament de la societat esportiva", indica el govern.

Crítiques del club a l'Ajuntament

Més enllà del conflicte econòmic, des del CF Reus es fan una sèrie de preguntes, tals com si els clubs esportius pagaran per l'ús de les instal·lacions l'equivalent a la subvenció donada; si l'Ajuntament està interessat en un projecte professional de futbol a la ciutat i que el CF Reus jugui a l'Estadi; si el consistori "és conscient" que l'Estadi Municipal només té un camp de futbol perquè el del costat no està preparat per acollir un equip professional, i si el projecte polític passa per aprofitar eines com l'esport per potenciar la promoció econòmica de la ciutat.

"Aquestes són les preguntes que fem a l'Ajuntament i la resposta és important per poder facilitar acords sòlids i de futur", indiquen fonts del club, que també subratllen que l'alcalde "havia agafat el compromís de presentar-nos un conveni a llarg termini abans del 30 de juny de 2015 i que les nostres dificultats de tresoreria (que no de viabilitat del projecte) són posteriors a aquesta data, i en part, causades per la negativa de l'Ajuntament a fer front als seus compromisos".

Per la seva banda, el govern de Reus lamenta que "la situació econòmica" de la societat esportiva pugui afectar dos projectes com són la promoció de ciutat i l'escola de futbol, i assegura que vol donar un missatge de tranquil·litat perquè té "capacitat per promoure iniciatives alternatives per garantir-ne la continuïtat". En un comunicat enviat aquest dijous, el consistori lamenta "el victimisme" de la SAD, quan l'Ajuntament i RELLSA "estan complint i volen complir tots els seus compromisos, i és la SAD qui incompleix els acords firmats en el conveni".

Passades les hores, des del CF Reus s'ha volgut rebaixar la tensió i s'ha enviat un comunicat assegurant que  el club no vol entrar en un enfrontament polític amb l'Ajuntament i que vol centrar els seus esforços en la qüestió esportiva, per tal de portar l'equip i la ciutat "el més amunt possible".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (4)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Juan  24 de Gener de 2016

Lamentable

Lamentable que alguns clubs no paguin per
L'ús de Instalacions municipals i altres si .
Lamentable.

Juan  22 de Gener de 2016

El dinero para todos igual

el dinero de las subvenciones tiene que ser para todos igual, el ayuntamiento lo tiene que contralar y no dejar que estos convenios sean para mantener a los jugadores profesionales, repito el dinero tiene que ser para todos y no dejar que una entidad local como la Germandat de Sabta Llúsia salga ha subasta, hay que echar una mano y repartir el dinero de las subvenciones para todo el mundo ( NO MISERIA )

frank  22 de Gener de 2016

soci aficionat i ciutada

No sen capasos els politics de seure i signar nous convenis a privilegiats , ocupes de instalacions municipals per el morro ,que el dia que vulguin sels hi podan les esplicacions que creguin oportunes, jo de la SAD C,F. REUS DEPORTIU aurie fet el mateix de mantenir el pols al ajuntament de REUS, si es que volem fer ciutat ,

J. A. Carricondo  21 de Gener de 2016

I si no pagues l'aigua?

Si no pagues el rebut de l'aigua, de l'IBI o altres, per quantitats molt petites en comparació, tens un gran problema fins i tot judicial. Doncs si no poden pagar que no juguin en aquest indret i busquin alternatives. Cada pal que aguanti la seva vela i caldrà veure si la justicia és igual per a tots.