Divendres, 29 de Març de 2024

Els Jocs Mediterranis comptaran amb el voluntariat de 140 joves, nou dels quals refugiats a Catalunya

Un projecte cofinançat per la Comissió Europea, amb l'objectiu de connectar persones d'Àsia, Àfrica i Europa, els forma per a l'esdeveniment

11 de Juny de 2018, per ACN
  • Pla obert dels joves voluntaris dels Jocs Mediterranis davant de la façana de l'Ajuntament de Tarragona

    ACN

140 joves voluntaris vinguts de 25 països diferents, entre els quals hi ha nou refugiats acollits a Catalunya, participaran en els Jocs Mediterranis de Tarragona. Ho faran a través del projecte EVSMeGa, cofinançat per la Comissió Europea amb el programa Erasmus+, coordinat per l'Associació Mundus i en col·laboració de l'Ajuntament de Tarragona i la Fundació de l'esdeveniment. Els joves, d'entre 17 i 30 anys, estan rebent formació des de fa uns dies per estar preparats per l'esdeveniment, que comença en deu dies. El programa té l'objectiu de connectar a la població juvenil d'Àsia, Àfrica i Europa mitjançant la competició esportiva. Per Oriol Amorós, secretari d'Igualtat i Migracions del Govern, el programa mostra "l'altra cara del Mediterrani" i la voluntat d'unió, en contraposició a les dificultats dels immigrants per arribar a Europa.

Els joves van arribar el 7 de juny i allargaran la seva estada fins al 8 de juliol, un cop ja hauran acabat els Jocs Mediterranis, que arrenquen el 22 de juny. Diverses autoritats han donat la benvinguda als joves aquest dilluns des de la sala de plens de Tarragona. El comissionat dels Jocs, Javier Villamayor, ha afirmat que l'esdeveniment esportiu és tot un esforç col·lectiu i que Tarragona és "una ciutat oberta que està encantada de què hàgiu vingut a visitar-nos".

Els participants venen de França, Bulgària, Regne Unit, Croàcia, Itàlia, Estònia, Àustria, Grècia, Algèria, Egipte, Tunísia, Líban, Marroc, Macedònia, Albània, Montenegro i Turquia. D'entre els refugiats que participaran com a voluntaris, tres són originaris de Síria, dos de Veneçuela, un de Colòmbia, un de Sudan del Sud, un de l'Iran i un del Marroc.

Armando Orozco és un dels nou refugiats que participa en el projecte. Té 19 anys, és de Veneçuela i va arribar amb tota la seva família a Catalunya fa uns quatre mesos. Ara, durant un mes, podrà formar-se i acostar-se a la cultura del Mediterrani i els esports. L'Armando, que està pendent d'homologar la seva formació a Veneçuela per poder començar a estudiar màrqueting i relacions públiques a Barcelona, ha explicat que el procés d'acollida "és llarg" però que "cal tenir paciència". En aquesta línia, ha explicat que s'ha apuntat com a voluntari en estar molt agraït amb el tracte per part de les institucions europees i del país.

Samar és un jove participant del Líban, que ha explicat que se sent molt honorat de poder participar com a voluntari a l'esdeveniment. Ha afirmat que la participació de joves com ell d'aquests països permetrà mostrar que "podem viatjar pel món, que som gent de pau" i que, per tant, es poden obrir més les portes als refugiats. "Sóc de l'Orient Mitjà i estic aquí, per tant, és possible", ha dit.

Yolanda Muro, representant de Cooperació de la Generalitat, ha considerat que "no és que l'esport pugui canviar el món", però sí que pot ajudar a "teixir molts elements que faciliten la convivència". És aquesta la idea central del programa, en què s'apunta que l'intercanvi cultural és fonamental per "construir la pau", i que aquesta s'edifica "amb la mobilitat dels joves", segons Francesc Poch, de l'Agència Catalana de Joventut.

Ferran Tarradellas, director de la representació de la Comissió Europea de Barcelona, veu en el programa una oportunitat de "crear vincles" en un moment en què és més necessari que mai. La Comissió Europea creu que la política euromediterrània és clau i per això és important enllaçar "sud i nord de la mediterrània", no només per la migració o refugiats, sinó també en cooperació energètica, transports o igualtat. "No trobem que hi hagi millor manera que portant gent de tots dos costats i posar-los en un esdeveniment esportiu", ha assegurat.

El programa, coordinat per l'Associació Mundus, cobreix el cost del viatge dels voluntaris fins a un cert límit, tot depenent del pressupost, que varia segons la distància entre el país d'origen i Tarragona. Així, els participants veuen cobertes les despeses de menjar, de visats i també d'allotjament. Els joves dormen al Complex Educatiu de Tarragona. Durant l'estada, a banda de la formació per l'esdeveniment, se'ls mostrarà més de prop la cultura catalana i de les comarques tarragonines. Així, ja se'ls ha avançat que podran veure l'essència dels castells o que hauran de fer uns passos per ballar la sardana.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics