Dijous, 28 de Març de 2024

Impacte de la independènica

20 de Març de 2014, per Sebastià Barrufet

Preguntes i respostes sobre l'impacte econòmic de la Independència, un llibre que dona respostes a totes les preguntes relacionades amb el futur de l’economia de Catalunya en el cas d’un estat propi.

Aquest llibre té l'objectiu de donar resposta a les preguntes que ens fem sobre la viabilitat i les implicacions econòmiques de la independència de Catalunya: Quins són els dèficits econòmics principals de la relació actual Catalunya-Espanya? Què pensen els economistes sobre l'escenari politicoeconòmic preferit per a Catalunya? La Catalunya Estat estarà dins de la Unió Europea? La Catalunya Estat estarà dins de l'euro? La Catalunya Estat tindrà un sistema financer viable? Quin serà l'impacte en l'ocupació de les estructures d'estat? Com serà la recaptació i la despesa pública? Es podrà mantenir o augmentar el nivell de l'estat del benestar? Com serà l'endeutament i el repartiment d'actius? Es podran pagar les pensions? Es podrà suportar el boicot comercial? Quin serà l'impacte en el nombre d'empreses i multinacionals? És viable econòmicament la independència? .

Com que recomano la seva lectura, només em referirè a dues qüestions que considero, potser, les més importants. Es necessiten instruments d'Estat? Antoni Castells assenyala que Catalunya necessita instruments d'Estat per fer les polítiques que convenen a la societat catalana, atès que el model centralitzat, radial i basat en Madrid no és el que convé a Catalunya. Castells i altres autors argumenten que Catalunya pot ser viable econòmicament ja que ho són països molt més petits, amb menys potencial, menys renda per càpita, menys diversificats i molt més dependents.

Catalunya estaria dins de la Unió Europea? Hi ha consens sobre la necessitat que Catalunya segueixi dins la UE per tal de garantir-ne la viabilitat com a Estat independent. Miquel Puig conclou que Catalunya naixeria dins de la UE. També considera que en cas de veto espanyol, seria d'interès per a totes dues parts (i particularment per a les multinacionals presents a Catalunya) que Catalunya s'associés a la UE mitjançant un tractat bilateral que garantís el manteniment de la lliure circulació de productes, persones i capitals. Antoni Castells preveu dues fases. Una primera en la qual la UE intentaria evitar la independència, perquè introdueix inestabilitat i perquè afebleix la solvència d'Espanya; i una segona, si la independència esdevé inevitable: En aquest cas la UE intentaria que es produeixi amb els menors danys possibles i buscaria un pacte.  

L'exconseller d'Economia, Antoni Castells, veu "viable econòmicament" la independència política de Catalunya, tot i que admet que es decanta per una "integració econòmica" en un món de "sobiranies" compartides. Així ho va dir en una conferència  a Manresa i ho va reiterar en una entrevista a Els Matins de TV3.

Castells és contundent: "La independència política és viable econòmicament: la independència de ser l'estat 28 de la Unió Europea. Això em sembla que és d'una obvietat total. Catalunya seria el quart o cinquè Estat en PIB per càpita. Però en valor absolut, el PIB seria l'onzè o dotzè. En tindríem 16 o 17 darrere" Com a anècdota, l'exconseller va explicar que, en una visita, el ministre d'Economia de Xile es va sorprendre quan va veure el PIB de Catalunya. "És el doble que Xile!" . "El llegat que ens deixa el catalanisme polític de principis del segle XIX; el propòsit de transformar l'Estat, per mi deixa de tenir sentit. "Hem d'abandonar el propòsit de redimir Espanya, en tot cas que ho decideixin ells".

L'exconseller d'Economia  desmenteix el discurs del govern espanyol de centrifugar la culpa del dèficit estatal: "No és veritat que Catalunya tingui un dèficit estratosfèric ".

Sebastià Barrufet Rialp és periodista.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics