Divendres, 29 de Març de 2024

Joies de la Cinemateca Antoni Martra Badia

28 de Març de 2014, per Xavier Filella

El Centre de la Imatge Mas Iglésias va néixer l’any 2007 per tal d’integrar i difondre el magnífic fons documental fotogràfic i cinematogràfic creat a la ciutat per pioners d’aquests camps artístics a començaments del segle XX.  Un patrimoni de tots preservat ara en aquest equipament municipal de referència del nostre país i que aplega el patrimoni fotogràfic i cinematogràfic relatiu a la ciutat de Reus i la seva àrea d’influència. És de rebut agrair la feina feta aquestes darreres dècades per les persones i institucions que ho han canalitzat, com Josep Maria Ribas i l’Agrupació Fotogràfica de Reus, el C.N. Reus Ploms i Fotosport, pel que fa a la Fototeca, i la família Martra i la Unitat d’Investigació del Cinema de la URV en el cas de la Cinemateca.

Avui parlem de la Cinemateca Antoni Martra Badia, batejada en honor d’un dels pioners de la fotografia i del cinema reusenc. Vinculat al Centre de Lectura, va ser membre del seu Consell Directiu els anys 1903-1904, Antoni Martra Badia (1874-1939) es va dedicar a retratar i filmar la ciutat, els seus esdeveniments i la seva gent i a aconseguir pel·lícules d’altres autors per a la seva exhibició i preservació. Fundà la Sala Reus el 1906, una antiga barraca de fusta adaptada instal·lada a l’antiga plaça dels Quarters, ara plaça de la Llibertat. Martra era un personatge enamorat de la fotografia i el cinema del qual se’n conserven dues pel·lícules, la de 1929 sobre les festes de Reus, que va rodar amb Amadeu Valveny, i un film domèstic de 1934 amb imatges de les noces del seu fill.

Per veure’n la importància dels fons que ha anat incorporant la Cinemateca, creada a partir l’arxiu Martra, només cal fer un breu repàs a unes quantes de les joies que s’han pogut recuperar de la destrucció gràcies a la gestió de la Unitat d’Investigació del Cinema, comandada per José Carlos Suárez i Pedro Nogales i la restauració de la Filmoteca de Catalunya. Un preuat llegat fet, entre d’altres, a partir d’importants documents fílmics de començament del segle XX, salvats de la degradació física per Antoni Martra Badia i complementats amb altres documents enregistrats per cineastes amateurs els anys quaranta, cinquanta i seixanta que s’han pogut classificar i catalogar gràcies a molts afeccionats particulars, institucions i famílies.

Vegem-ne un tast:

El 21 de juny de 2006 es van presentar a Reus quatre pel·lícules recuperades de l’arxiu Martra: Carnaval de Reus (1908), Funerali di Don Carlo a Varese (1909). Despedida de Bombita (1913) i Reus, sus fiestas y monumentos (1929). Aquests films i un documental de Canal Reus TV es van recollir en un DVD commemoratiu titulat Imatges de la Memòria i que va comptar amb el patrocini d’Antoni Martra i Solé.

Carnaval de Reus, d’Albert Marro, és el film professional més antic de Reus trobat (1908), rodat per la casa Barcelona Hispano Films i que va ser estrenat a la Sala Reus  amb la finalitat de contrarestar l’impacte que els espectacles Graner oferien al Teatre Bartrina. La pel·lícula reprodueix fidelment el Carnaval celebrat a la ciutat, l’arribada del Rei Carnestoltes a l’estació del Nord, la desfilada del diumenge, el ball de danses a l’actual plaça del Mercadal i la desfilada de carrosses del dimarts de carnaval.

El film Funerali di Don Carlo a Vares, que va ser exhibida al Museu del Carlisme de Navarra l’any 2012, ubicat a Estella-Lizarra, va esdevenir notícia destacada entre els cercles arxivístics i cinèfils. La pel·lícula és un documental històric que recull imatges reals dels funerals que es van fer a la localitat italiana de Varese l’any 1909 en honor d’un dels darrers pretendents carlins al tron espanyol, Carles VII.

Despedida de Bombita (1913), d’Enrique Blanco,  mostra l’última corrida, el 19 d’octubre de 1913, de Ricardo Torres amb el toreros Joselito, Rafael el Gallo i Regarterin. Un document d’alt valor cinematogràfic, ja que és una de les  filmacions més antigues conservades de la productora Iberia Cines, predecessora dels laboratoris Madrid Film.

Reus, sus fiestas y monumentos (1929), film semiprofessional d’Antoni Martra i Amadeu Valveny, es va estrenar al Teatre Bartrina el 22 de desembre de 1929 i recollia originàriament quaranta minuts de filmació amb els carrers de la ciutat, actes ciutadans, escenes de Salou i imatges de les festes de Santa Marina, Sant Pere, Setmana Santa i Corpus.

 L’any 2007, del mateix fons de l’arxiu Martra, es va identificar un altre film: Cretinetti Re dei ladri (1909), una comèdia italiana, dirigida i interpretada pel còmic francès André Deed, restaurada per la Filmoteca de Catalunya i tres filmoteques italianes. Aquest film va ser projectat al Memorimage d’aquell any juntament a una altra filmació recuperada a Montblanc de l’arxiu de Núria Torné: Las fiestas de Reus en honor de Ntra. Sra. de la Misericòrdia (1929) que recull durant 12 minuts les festes del 25è aniversari de la coronació de la marededéu de Misericòrdia i on s’aprecien diversos actes de la commemoració i es reconeixen indrets de Reus com el Teatre Circ, el passeig Mata i l’estació del ferrocarril i es veuen imatges de l’arribada de les autoritats i la processó de la vint-i-quatrena.

A aquesta primera llista de pel·lícules recuperades se n’hi han d’afegir moltes més: els importants fons no professionals que han llegat a la Cinemateca entitats com el Centre de Lectura, el Reus Deportiu i particulars i famílies.

Repassem la llista de cineastes reusencs que Pedro Nogales, l’investigador de la URV, detalla l’any 2006 al llibre El cine no professional a Reus, editat per la Fundació Privada Liber. De la primera meitat del segle XX  i que van filmar moltes imatges del Reus, la comarca i el país d’aquells moments destaquen a nivell semiprofessional: Joan Torrents Sardà, Josep Busquets i Fabregat (Niepce) i des d’un àmbit més domèstic: Antoni Escolà Gibert, Francesc Llevat Rosell, Miquel Martí Roig i Joaquim Oliva Mestre. De la segona meitat del segle XX, fins als any setanta, sobresurt la intensa activitat de cineastes amateurs, que es movien al voltant de concursos provincials i locals, com: Josep Maria Baiges Jansà, Josep Bargalló Badia, Josep Batista Adell, Antoni Cavallé Maresma, Sebastià Civit Barberà, David Constantí Cunillera, Antoni Escolà Salvadó, Josep Maria Gort Sardà, Gonçal de la Guàrdia Boronat, Víctor Guix Castellví, Francesc Jané Badia, Jordi Llaberia Escuté, Marc Maré Massó, Antoni Martra Nolla, Francesc Mercadé Bosch, Josep Maria Mitjà Martí, Joaquim Prats Besora, Llorenç Reverter Llagostera, Lluís Ripoll Querol, Josep Roca Aguiló, Josep Romeu Clofent, Josep Maria Rull Bertomeu, Rafael Saludes Ramos, Jordi Vall Cirè, Anton Maria Vidal Colominas,...

Del prestigiós fons de Francesc Llevat Rosell,  films cedits a la cinemateca pel Centre de Lectura, resulten imprescindibles i sobresurten entre d’altres, els documentals històrics Visita del Comte Ciano a Tarragona(1939), Concentración Provincial de FET y de las JONS (1939) i Visita de Franco a Reus l’any 1942.  

També són significatius els fons cedits, recentment, per Antoni Ros, de Salou, que han donat peu a la sèrie de documentals Parlem de Salou, repàs del Salou de la primera meitat del segle XX, les festes i tradicions de la vila, la seva vida quotidiana i els records que hi han quedat.

I així successivament podríem anar resseguint el fil del patrimoni recuperat que fins ara es trobava guardat en arxius i calaixos diversos, a punt de malmetre’s, i que s’han salvat gràcies a la Cinemateca Antoni Martra Badia i la Filmoteca de Catalunya.  

Una feina de recerca i de salvament del nostre patrimoni cinematogràfic pensat com a servei públic, que caldria anar incentivant i promocionant constantment des de l’òptica pública.

La memòria i generositat dels seus donants particulars mereix el nostre agraïment i el respecte més sincer. Haver-ho posat a l’abast de tothom els honora.  

Xavier Filella Fargas és president del Centre de Lectura.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics