Aquesta setmana ha començat la collita d'ametlla en poblacions com és el cas de Maials, a la comarca del Segrià. Per la FCAC, es tracta d'una "bona campanya que permet recuperar el conreu després de la caiguda de la producció de l'any passat, a causa de les gelades dels mesos de febrer i març i de l'esgotament dels arbres. A més, les cooperatives preveuen que la producció sigui un 9% superior a la mitjana dels últims 5 anys i un 17,4% superior a la mitjana dels últims 10, segons han explicat el responsable de fruita seca de la FCAC, Roger Palau.
En aquest sentit ha remarcat que, tot i que la campanya només ha fet que començar, les perspectives generals de collita "són bones" perquè no hi han hagut gelades, tot i que algunes varietats han estat afectades per manca de quallat, i, a més durant la primavera han caigut pluges de forma regular i les temperatures han estat suaus, ha explicat Roger Palau.
Pel que fa a preus, des de la FCAC consideren que "no hi ha cap indici perquè la cosa pugui anar malament". "En els darrers anys, el cultiu de l'ametlla ha trobat nous mercats amb valor afegit i això fa que les perspectives de preus pels pròxims anys se situïn en la franja alta".
La Cooperativa de Maials espera una producció d'entre 700.000 i 800.000 quilos d'ametlla
En el cas de la Cooperativa de Maials s'espera que la producció sigui d'entorn del 70% del potencial productiu de la zona, amb uns rendiments "bastant bons" i una bona qualitat de les ametlles. Cal tenir en compte que l'any passat només es va assolir el 30% del potencial productiu degut a l'esgotament dels arbres, després de tres anys consecutius de bones collites. D'aquesta manera la Cooperativa de Maials preveu que la producció d'aquesta campanya se situï entre els 700.000 i 800.000 quilos d'ametlla amb closca, quan en una campanya normal podia arribar a 1 o 1,2 milions de quilos, segons ha explicat l'encarregar de la cooperativa, Javier Vallés.
Aposta pel cultiu de l'ametlla en detriment de la fruita de pinyol
Així mateix, ha destacat que degut a la crisi de preus que està vivint el sector de la fruita de pinyol la gent de la zona que va apostar per cultius d'aquests tipus aprofitant els nous regadius i ara està tornant plantar ametlla o festuc, cultius alternatius a la fruita de pinyol.
Tot i aquest fet, des de la FCAC destaquen una tendència a la baixa de la superfície d'ametlla al conjunt del país fruit de l'abandonament del conreu a les zones menys productives. Segons les cooperatives, la superfície de producció d'ametlla s'ha reduït enguany a Catalunya un 4,5%. La davallada és del 6,8% sobre les 23.613 hectàrees de les comarques de Tarragona, i de l'1,5% en les 18.125 hectàrees de Lleida.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics