Divendres, 29 de Març de 2024

La corrupció a Espanya

24 de Desembre de 2013, per Sebastià Barrufet

Sovint m’he preguntat la importància de la premsa en això de la corrupció, després de reflexionar-hi arribo a la següent conclusió: com que la premsa té un paper essencial en la política, la resposta és evident. Abans, amb la repressió dels règims totalitaris o dictatorials, era molt difícil que els articles que parlaven de la corrupció d’un determinat sistema no fossin censurats. Per sort, ara als països desenvolupats la censura com a tal no existeix. Tot i així, la premsa no és sempre objectiva. Quan parlem de societat i corrupció la majoria dels ciutadans parlen moltes vegades sense coneixement i es dediquen a criticar, però molts pensem que hem de confiar en la política del nostre país, i també en els polítics.

Tanmateix, l'Estat espanyol ha caigut deu punts en el rànquing que elabora anualment l'organització no governamental Transparency International sobre percepció de la corrupció oficial, ocupant ara la posició número 40. Si, l'any passat, obtenia 65 punts de valoració i ocupava el lloc 30è. del rànquing (d'un total de 176 països analitzats), enguany aconsegueix només 59 punts i baixa deu posicions. L'ONG ressalta que els escàndols que han afectat tant els partits polítics com els sindicats, així com a membres de la família reial espanyola, han incidit negativament en aquest empitjorament.

"La lentitud de les sancions penals, la baixa intensitat de les penes en casos de corrupció rellevants, l'expansió dels escàndols a les institucions clau de l'Estat, i la sensació d'impunitat expliquen bé la percepció que s'ha perdut una dècada en la lluita contra la corrupció a Espanya i que el govern no sembla decidit a enfrontar-se seriosament al problema", analitza l'entitat. Al seu Índex sobre Percepcions de la Corrupció per al 2013, l'organització destaca que Espanya és el segon gran perdedor de punts conjuntament amb Gàmbia, Malí, Guinea i Líbia, a més a més de Síria, immersa en una guerra civil.

El règim totalitari de Baixar al-Assad i el nul accés al control de l'acció governamental han fet que la percepció de corrupció s'hagi disparat en aquell país. De fet, és el lloc del món on més ha augmentat la percepció de corrupció respecte de l'any passat. Darrere de Síria, el segon país del món on més s'ha incrementat la percepció de la corrupció és Espanya.

"A Espanya, tots els sectors, incloent-hi els partits polítics, la família reial i les empreses, estaven implicats en casos de corrupció en un moment en què el país està patint", ha explicat també la directora per a Europa i l'Àsia Central de l'ONG, , Anne Koch. Segons l'organització, Dinamarca i Nova Zelanda comparteixen la primera posició del rànquing, seguits per Finlàndia. Per contra, Somàlia, Corea del Nord i l'Afganistan són els països que el tanquen, com el 2012. A la UE, Grècia continua sent el país amb un major nivell de percepció sobre la corrupció oficial, si bé ha guanyat quatre punts respecte l'any passat, i ha pujat al lloc 80 -l'any passat, ocupava el 94.

Joan Ridao escriu en “Contra la corrupció, Editorial Angle": "En un context d'empobriment democràtic en el que la sensació generalitzada és que la política és cada dia més l'art de l'engany, la corrupció flota en el seu propi líquid amniòtic: una cultura forjada en les darreres dècades i que ha convertit el diner en el principal patró de comportament. A més, la contumàcia en delinquir i la gravetat d'alguns episodis han contribuït a estendre una espècie de fatalisme ètic, la sensació de que no hi ha un pam de net", diu Joan Ridao en aquest llibre força interessant.

Sebastià Barrufet és periodista.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics