'Comarques tarragonines i Terres de l'Ebre' és un volum organitzat en deu comarques des de l'Alt Camp fins a la Ribera d'Ebre. Alhora, cada comarca s'organitza per poblacions i és a cada població on es troben els "indrets literaris". Soldevila explica que, per exemple, en el cas d'Ascó "hi ha 8 o 10 llocs literaris lligats sobretot amb l'obra de l'escriptor Andreu Carranza".
Carranza "ha novel·lat molt" aquest territori i és per això que Soldevila ha escollit les seves paraules per "parlar d'un Ascó més modern, de l'Ascó nuclear". Aquest capítol en concret, tracta del posicionament de Carranza en contra de l'energia nuclear.
En aquest sentit, allò que es pot trobar al llibre, "no és només literatura d'ocells i plantes, sinó que en la mesura que el territori i l'autor ho permet, hi ha una reivindicació de la integritat territorial on l'escriptor està lligat".
Soldevila explica que en aquest tercer volum dedicat a comarques tarragonines i Terres de l'Ebre, "hi apareixen autors des de la crònica de Jaume I fins als contemporanis". Malgrat que "hi ha una bona nòmina d'autors nous d'aquestes terres poc coneguts a la resta de territori", la majoria són escriptors traspassats.
El projecte de Geografia Literària es remunta 30 anys enrere quan Soldevida, professor de secundària en aquell moment, descobreix que els seus alumnes "mai podran entendre el moll de l'os de la literatura catalana si no els trec de l'aula". La idea de Soldevila girava entorn al fet de portar els seus alumnes "a visionar" i "descobrir" paisatges i autors que estaven lligats al territori.
El projecte, tal i com es coneix avui, va néixer el 2004 i s'allargarà fins el 2018 amb l'edició de 10 volums. El primer llibre que va aparèixer es va dedicar a les comarques barcelonines i el segon, que també està a la venda, té com a eix central les comarques lleidetanes i l'Aran.
El criteri que segueix Soldevila en l'elecció dels textos és que tinguin "la qualitat literària mínima que exigeixo com a lector culte". Això però, no significa que es deixi de banda la literatura popular, afegeix Soldevila, perquè també està inclosa als llibres a través de rondalles, llegendes i cançons.
El criteri, afegeix Soldevila, "és que estiguin arrelats al territori, sigui local o nacional", i que "aquells textos que jo trio com a lector, em causin emoció quan els llegeixo a casa, però també després quan vaig a l'indret adequat per llegir el text". Tot i això, a vegades el procés també es produeix a l'inversa i després de preguntar-se per què no hi ha literatura, Soldevila la busca.
El web endrets.cat és un projecte estretament lligat amb la col·lecció Geografia Literària dels Països Catalans. Endrets.cat és un portal d'informació que inclou tots els continguts que es van publicant en els llibres de la Geografia Literària.
Tot i que la presentació, segons explica el director del projecte, Ricard Giramé, "és un xic diferent", es vertebra una estructura informativa basada en quatre elements: autor, text, indret literari i ruta literària. A través d'un cercador "tipus Google" es pot fer qualsevol tipus de cerca per paraula clau que inclogui textos, noms, cognoms de l'autor, noms de poblacions o comarques.
La peculiaritat d'aquest portal és que no només s'hi troba els textos recollits al llibre de Soldevila sinó que compta amb el valor afegit dels elements multimèdia com audiovisuals o audicions. A més, els textos o indrets tenen associats mapes interactius de localització basats en la tecnologia del 'Google Maps' com també galeries d'imatges i vídeos.
Giramé explica que una part de l'equip ja està treballant per crear i estructurar el canvi d'endrets.cat cap a una "web social". L'objectiu és donar el poder als usuaris perquè puguin interactuar "entre ells o amb nosaltres" aportant idees, fotografies, nous indrets o fent suggeriments. D'altra banda, endrets.cat també vol fer accessibles tots els continguts del portal a través de dispositius mòbils.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics