Dimecres, 12 de Maig de 2021

La Junta Electoral Central prohibeix el multireferèndum

Considera que podria influir en els electors i vulnera la Llei electoral

21 de Maig de 2014, per ACN
  • Promotors del multireferèndum

    ACN

La Junta considera que instal·lar taules de votació en diferents municipis de Catalunya a les proximitats dels col·legis electorals, com pretén fer el multireferèndum, el dia de la votació de les eleccions al Parlament Europeu per plantejar preguntes com les anunciades "constitueix una activitat de naturalesa política susceptible d'exercir influència als electors" i que "afecta els principis de reflexió i regularitat que han de presidir l'acte de votació" i que, per tant, és "contrària al que disposen els articles 53 i 93 de la Llei Orgànica de Règim Electoral General".

Segons la resolució de la JEC, per adoptar aquest criteri els membres han tingut en compte el fet que "un dels convocants sigui un partit polític amb representació al Parlament de Catalunya" -en referència a la CUP-, que malgrat que "legítimament ha optat per no presentar-se a les eleccions al Parlament Europeu" no pot "esquivar la prohibició absoluta de realitzar cap acte de campanya o propaganda electoral" el dia de la votació.

A més, consideren "d'especial rellevància" el fet que les preguntes que el multireferèndum vol plantejar a la ciutadania "tinguin una indubtable naturalesa política i es trobin en el debat polític a aquesta comunitat autònoma o les localitats afectades", com són, diuen, "les qüestions referides a la política agrícola o energètica, el pagament del deute públic, o la vinculació de les iniciatives legislatives populars" així com "projectes locals de parcs temàtics, d'abastiment d'aigües, o de construcció de línies d'alta tensió".

La Junta addueix com a element que justifica la naturalesa "polèmica" del multireferèndum "el fet que els representants de diverses candidatures electorals (PP, PSOE, UPyD, Vox, Cilus) s'hagin manifestat contraris a permetre aquest tipus d'acte". En canvi, la JEC apunta que "a partir del dia seguent de la votació la JEC no té res a objectar en la realització d'aquesta activitat".

El multireferèndum té el suport de més de 40 col·lectius i entitats catalanes i pretenia consultar els ciutadans sobre els transgènics, el deute públic, la sobirania energètica i la Llei d'ILP. A més, els ciutadans del Tarragonès, l'Alt i el Baix Camp podran respondre sobre BCN World; els de la Selva, el Pla de l'Estany, el Gironès, l'Alt i el Baix Empordà sobre la MAT, i els de la ciutat de Lleida sobre la gestió del servei d'abastament d'aigua.

La JEC ha fet pública la resolució en resposta a una petició de la Junta Electoral Provincial de Tarragona, que el passat 10 de maig li va demanar el seu criteri sobre les meses de votació que els seus organitzadors pretenien instal·lar prop dels col·legis electorals.

L'acord de la JEC recorda que el que s'anomena multireferèndum "no pot ser considerat com a referèndum ni com a consulta popular" perquè "per rebre aquesta qualificació és necessari que siguin convocats per les autoritats públiques competents d'acord a l'ordenament vigent".

En canvi, sí que creuen que se li ha d'aplicar l'article 53 de la LOREG que assenyala que "no es pot difondre propaganda electoral ni fer-se cap acte de campanya fins que aquesta hagi acabat legalment", i que no es pot fer propaganda electoral de cap gènere ni als col·legis electorals ni a les seves immediacions". Tampoc està permesa la presència a les seves proximitats "dels qui puguin dificultar o coaccionar el lliure exercici del dret al vot".

Els organitzadors recorreran la decisió

Els organitzadors del multireferèndum convocat per al 25 de maig, coincidint amb la votació de les eleccions europees, han anunciat que recorreran la decisió de la Junta Electoral Central de no permetre'l, que s'ha conegut aquest dimarts. Els impulsors de la iniciativa han recordat que la Junta Provincial de Girona ja s'havia mostrat favorable a que se celebrés en una data determinada en entendre que no afectava al normal desenvolupament de les eleccions. L'única condició era que les meses estiguessin a una distància de 100 metres dels col·legis electorals.

Segons els responsables, el multireferèndum "en cap cas pretén influir en el sentit del vot dels electors". També asseguren que no és voluntat d'aquesta empresa intervenir en el procés electoral ni impedir el lliure accés dels votants als col·legis electorals. Indiquen que, "al contrari" és una crida a la participació ciutadana perquè expressi voluntats directes i no relacionades amb l'elecció de càrrecs electes.

Per tot plegat han anunciat que recorreran l'acord mitjançant contenciós administratiu al Tribunal Suprem. També han demanat la suspensió cautelar de la resolució "fins a esgotar totes les vies legals possibles".

Finalment defineixen l'acord de la Junta Electoral Central d'"atac a les llibertats de reunió, d'expressió i participació" i asseguren que "en cap cas" es plantegen retirar la convocatòria.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges