Dimecres, 24 d'Abril de 2024

L'Ajuntament de Reus inicia les obres per reobrir el refugi de la Patacada

Les visites es podrien fer cada dia en grups reduïts, a partir d'un mes

05 de Maig de 2014, per Enrique Canovaca
  • Miquel Domingo, a l'entrada del refugi aeri de La Patacada

    Enrique Canovaca

  • Sortida d'emergència pel carrer de Pere Òdena

    Enrique Canovaca

El govern municipal ha invertit més de 33.000 euros en les obres d'adequació del refugi de la Patacada per tal que aquest pugui reobrir-se al públic. "Calia fer una sortida d'emergència, que fins ara no hi era, i adequar la part elèctrica d'il·luminació, que havia quedat força malmesa pels efectes de la humitat", ha indicat el regidor d'Urbanisme, Miquel Domingo. Durant la vintena de dies que durarà l'obra també s'actuarà en el sistema de ventilació, per tal que aquest creuï d'un costat a l'altre.

L'obra, adjudicada a l'empresa Jordi's Cabres, facilitarà que les visites al refugi puguin ser diàries, en grups d'entre quinze i vint persones, segons ha indicat Domingo. No obstant, un cop s'acabin els treballs serà la regidoria de Cultura la que decideixi els horaris i l'aforament permès. En total, es podran visitar uns 550 metres de túnels i es podran observar les voltes d'obra, el terra d'argil·la, les indicacions que hi havia per orientar-se o algunes advertències curioses, com que estava prohibit fumar a l'interior del refugi, que té una fondària de nou metres.

Una capacitat per a 1.218 persones

El refugi aeri de la Patacada es va construir entre octubre de 1937 i agost de 1938, durant la Guerra Civil espanyola, amb una previsió per acollir 2.700 persones, malgrat que, finalment, només en cabien 1.218. L'espai compta amb un quilòmetre de llarg i amb cinc entrades públiques i quatre més de privades, segons explica l'arxiver municipal, Ezequiel Gort.

La vida dins d'aquest espai es caracteritzava per moments puntuals de pànic -els senyals d'alarma duraven al voltant de cinc minuts, tot i que n'hi va haver d'una hora-. També es donaven casos de gent que "agafava un matalàs i fogons, i passava dies amb la por al cos", en paraules de Gort. Més freqüent era que s'utilitzessin les galeries per arribar a d'altres llocs de la ciutat.

Reus va construir una espectacular xarxa de regufis antiaeris, amb prop de cinc mil metres quadrats de galeries i amb capacitat total per a més de vint-i-cinc mil persones. El resultat van ser divuit refugis públics i noranta de particulars, que normalment estaven connectats amb els primers.

Durant la visita a l'espai de la Patacada s'observen aquestes entrades, des d'habitatges particulars, així com fumeres que servien per ventilar o pous que emmagatzemaven l'aigua que hi entrava. Gort assenyala que el refugi de la Patacada no es va arribar a acabar ja que "no es va tirar endavant la construcció d'una sala d'infermeria i uns lavabos".

A l'espai d'interpretació, s'hi poden trobar imatges aèries que plasmen el moment de l'impacte de les bombes i la devastació provocada a la ciutat. Aquestes fotografies van ser preses per l'Aviazione Legionaria delle Balerai (Itàlia), tot i que també hi ha d'altres arxius.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital refugi aeri de la patacada

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics