Dijous, 18 d'Abril de 2024

L’ensenyament a Cambrils centra el novè cicle de memòria de tardor

L’Arxiu i el Museu proposen cinc activitats per contextualitzar aquest aspecte de la història local i donar veu a testimonis

14 d'Octubre de 2014, per Redacció
  • Un instant de la presentació de les jornades

    Cedida

L’ensenyament serà el protagonista del novè cicle de tardor organitzat per l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils entre el 23 d‘octubre i el 23 de novembre. Es tracta d’un tema que toca a la vida quotidiana de les persones, ja que els anys d’escola formen part dels records d’infantesa.

El cicle, titulat Anar a estudi: Ensenyament a Cambrils (segles XVIII-XX), posarà sobre la taula aquesta part de la història de Cambrils, que ha deixat rastre en la memòria a través dels documents, els objectes, els records de les persones i els espais del municipi. 

La iniciativa forma part de la línia de recerca i divulgació que desenvolupen el Museu d’Història de Cambrils i l’Arxiu Municipal de Cambrils dins de la seva programació anual. Des del 2006, a través d’aquests cicles, proposen un seguit d’activitats que pretenen contextualitzar científicament aquests aspectes de la història local i, alhora, donar veu a les persones que n’han estat testimonis.

'Anar a estudi'

'Anar a estudi' és una antiga expressió que evoca un seguit de vivències relacionades amb els mestres, els companys, els continguts, l’estil d’ensenyament, l’espai de les aules i dels jocs, entre altres. Una expressió que parla de l’estudi com a activitat però també com a indret on les persones passaven una bona part de les seves hores d’infantesa.

Alhora, es tracta d'una mirada enrere a través del testimoni de les persones i, encara més, a través de la documentació, que mostra fins a quin punt ha evolucionat l’ensenyament en els darrers segles i ha canviat el seu enfocament: des del primer testimoni escrit d’un mestre que exercia a Cambrils l’any 1711, fins a l’actual desplegament normatiu i institucional d’ensenyament a diferents nivells.

Programa d’activitats

El cicle estarà format per una conferència de context general, dues taules rodones amb testimonis, una projecció d’imatges (amb fons de l’Arxiu Municipal i imatges cedides per particulars) i una ruta històrica comentada. A través de totes aquestes activitats, els participants descobriran un seguit de llocs, institucions i persones que al llarg dels darrers tres segles han estat relacionats amb l’ensenyament de la canalla i dels adults a Cambrils.

L’assistència a totes les activitats és lliure i gratuïta. Per participar a la ruta històrica comentada, però, caldrà inscriure’s prèviament a través de la Biblioteca Pública Municipal.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics