Dilluns, 17 de Juny de 2024

Les escoles taller formen professionals i donen oportunitats, no les perdem

30 d'Abril de 2010, per Tere Franch

El Govern de la Generalitat vol suprimir les escoles taller. Els treballadors de l’Escola Taller de Cambrils creiem que és un error aquesta decisió. Com a professionals, coneixem perfectament l’èxit dels nostres programes de formació, ja que assoleixen objectius d’inserció i professionalització que han fet que molts joves d’entre 16 i 24 anys s’hagin incorporat al mercat laboral amb una bona base acadèmica i pràctica.

Com a exemple d’aquesta fita al nostre municipi, l’Escola Taller Cambrils-4 funciona des del dia 16 d’agost de 2008, i ha arribat a tenir un gran èxit formatiu. Durant aquest període, 44 alumnes-treballadors n’han format part repartits entre les especialitats de jardineria, pintura i mestre d’aixa. El treball d’aquest joves s’han materialitzat en diverses tasques de millora i rehabilitació d’algunes zones urbanes, de mobiliari urbà, d’edificis municipals i d’embarcacions de titularitat municipal.

Els jardiners s’han encarregat de la rehabilitació i manteniment d’una zona enjardinada del Molí de la Torre i han realitzat petites tasques de manteniment a diferents escoles i edificis municipals, a més de construir diversos horts escolars.

Els pintors s’han dedicat al mobiliari urbà de diferents escoles i edificis municipals, per exemple, el Centre Cultural, la Torre del Port, l’Escola de Música, el Museu de les Tres Eres i la Llosa.

Els mestres d’aixa s’han encarregat de la rehabilitació i el manteniment d’algunes de les embarcacions de propietat del Museu: la Marinera, que es troba al parc del pescador, i el Sorral.

Veient això, podem afirmar que amb tot aquest treball hem aconseguit tenir bons professionals, formats en el seu ofici, amb hàbits laborals adquirits i amb la documentació en regla, que ja estan preparats per entrar a formar part del món laboral. Cal afegir-hi, a més, que alguns dels nostres alumnes han pogut retornar al sistema educatiu reglat després d’obtenir el graduat ESO o d’haver aprovat l’accés a un grau mitjà, la qual cosa els ha permès continuar formant-se.

Sens dubte, aquests projectes han suposat una millora per a la ciutat, perquè han donat l’oportunitat de recuperar i millorar espais de què ara pot gaudir tota la ciutadania. Aquesta feina feta hauria de ser suficient per contrastar l’èxit de l’Escola Taller i garantir-ne la continuïtat.

Però en un temps de crisi, en què tots els agents socials demanen més formació, suport als sectors més desfavorits i polítiques d’ocupació que funcionin, el Govern de la Generalitat de Catalunya decideix suprimir totes les escoles taller, tots els tallers d’ocupació i totes les cases d’oficis, els programes que millor responen a aquestes tres demandes. Això no passa a la resta d’Espanya, on ja han sortit les convocatòries per a les properes escoles taller i fins i tot n’han augmentat els pressupostos un 7%.

La Conselleria argumenta aquesta supressió dient que els programes formatius no responen a l’actual mercat laboral. No seria més fàcil potenciar les escoles taller, els tallers d’ocupació i les cases d’oficis, així com projectes que tinguin en compte sectors laborals emergents? També se’ns diu que són massa llargs i que, per tant, arriben a pocs joves; però com es pot fer una inserció social i laboral plena en menys temps? La Conselleria també transmet el missatge que no cal preocupar-se, ja que es presentaran programes alternatius. Els professionals dels projectes ens preguntem: és necessari gastar energies a inventar-se uns programes nous per substituir uns altres que ja funcionen?

Tots els que hem participat en aquesta Escola Taller Cambrils-4 i en totes les altres de Catalunya no ens resignem que siguin les últimes. Creiem que el programa funciona i que amb la supressió tots hi perdem: els possibles usuaris, que perden l’oportunitat de trobar un camí d’entrada al món laboral; els professionals, que durant molts anys han fet molt bé la seva feina i que ara queden a l’atur com a conseqüència de la precarietat laboral; els empresaris, que perden una font de recursos humans, i els ajuntaments, que perden un recurs valuós per millorar la qualitat de la ciutadania. Esperem que els responsables del Departament de Treball reflexionin davant la mobilització ciutadana i finalment hi hagi una nova convocatòria d’escoles taller, tallers d’ocupació i cases d’oficis.

Tere Franch és directora de l'escola Taller Cambrils-4.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges