Dimecres, 25 de Novembre de 2020

Les mil i una meravelles de la dansa oriental

25 d'Agost de 2013, per Marià Arbonès
  • La dansa oriental aporta molts beneficis físics i psicològics

     

És molt antiga la dansa? On va sorgir?

La dansa oriental s’origina al nord d’Àfrica i a l’Orient Mitjà. És la mes antiga de les belles arts. És intuïtiva i natural. Està unida al ritme de la vida. A l’antic Egipte estava dedicada als rituals, als déus. Expressa tots els sentiments possibles, la sort o el perill a les guerres. També és la dansa de la mare i l’amor al seu fill; la connexió entre el mundà i l’universal, unint les dos forces de la vida.

A l’antiguitat qui ballaven aquestes danses i on?

A l’antic Egipte es van desenvolupar quatre escenaris per aquesta dansa. Dedicades al culte, van ser les danses sagrades en honor a algun déu i els ballarins les practicaven al temple. Al carrer es trobaven els balls laics, de caràcter social: bodes, banquets i festes dedicades a la memòria dels morts. Les danses de caràcter oficial es duien a terme als palaus en honor d’algun déu, faraó o els seus representants sacerdots o sacerdotesses i els ballarins ballaven gairebé nus i amb un sentit religiós. Les danses populars i civils se celebraven als palaus i cases al servei dels senyors de les gran mansions. En general, la dansa representava el Sol, l’eix de l’univers, i els astres, cosa que ha quedat en l’expressió dels moviments. Aquesta relació es veu de forma molt clara a les danses sufís turques. Des d’Egipte, aquesta filosofia de ball va influir a altres civilitzacions com l’índia, la persa, la síria i la grega.

És una dansa relacionada amb la sensualitat i la fertilitat, molt lligada a la dona.

La dona ha ballat des de sempre en els moments més variats, considerant la dansa com un element educatiu. Abans de passar a ser una diversió, va anar sortint dels temples i perdent el seu caràcter religiós, i poc a poc va anar incorporant-se a la vida social. Per les noies camperoles egípcies era una cosa natural aprendre a moure rítmicament, el pit o el maluc, com les seves amigues i mares. En el ball, la dona egípcia comunica més que amb paraules, i deixa escapar, com si fos un volcà, el que porta al seu interior. La màgia d’aquesta dansa són les més grans paradoxes: el dolor, l’amor, l’esperança, l’alegria, el repte i l’alliberament, l’amor de la dona per l’home oriental i el seu odi cap a ell, la tristesa, la bellesa, la innocència, la tossuderia, el perdó i la docilitat, el rancor, la gelosia... Tots els sentiments es manifesten amb una enorme claredat en la dansa oriental.

Només la ballen les dones?

Els homes també acostumen a ballar-la, tot hi que de forma diferent. Ballen a base de repetir la frase cantada pel cantant principal i ho fan a les danses col·lectives o sagrades, a les festes i bodes. A vegades porten complements com bastons. Un altre tipus del seu ball és la dansa sufí, dels dervixos, que porta a un home a una espècie de trànsit.

Quin tipus de moviments i parts del cos intervenen?

A la dansa oriental participa el cos sencer de la dona, guiat per la inspiració de la música que interpreta lliurement utilitzant-la com una teràpia. El moviment és intuïtiu, transformat i adaptat al propi cos i caràcter, tot hi que sempre d’acord amb l’estètica d’aquesta dansa. Poc a poc la part més rígida i bloquejada es va alliberant amb la pràctica. El coll, les espatlles, els braços, les mans, el cap, el pit, l’abdomen, el maluc, els genolls, i tot el que desconeixia d’ella mateixa adquireix la fluïdesa i la soltesa necessària. Cada dona és capaç de trobar la seva pròpia expressió des de les plantes dels peus fins al cap, deixant-se anar els cabells, basculant el cos. L’única regla és jugar, ballar, experimentar i descobrir, posant-hi tot el sentiment.

Hi ha diferents tipus de danses orientals?

Trobem els primers traços a les pintures i relleus dins dels temples i de les tombes dels faraons egipcis. En mantenir-se les corts dels sultans, la dansa arriba a l’islam, i des de l’Iran i Turquia fins al Magrib i Al-Andalus, beu de diferents arrels folklòriques. A l’Istanbul otomà, es potencia el moviment dels malucs. Al Marroc, es barreja molt fort amb el berber i les seves danses de trànsit produeixen un efecte hipnòtic per la monotonia dels moviments. A Algèria, es redueix a donar voltes en cercle movent la cintura cap endavant i cap endarrere. A Tunísia, és el mes esgotador de tot, ja que els moviments giratoris dels malucs són molt ràpids. Al Magrib, es treballa la part inferior del cos, el ventre i els malucs. A Egipte, la dansa concentra els seus moviments al voltant del tronc i és l’estil mes conegut, barrejant els ritmes suaus i ràpids. Al Líban, el ritme és molt mes alegre i dinàmic i s’apropa al grecoturc. A Turquia, la dansa està influïda per la música sufí i desenvolupa un caràcter espiritual, potenciant el moviment dels braços i espatlles.

La dansa oriental és coneguda amb diversos noms.

Hi ha diverses denominacions de la dansa oriental, tot i que depèn de la seva variant. Es coneix com 'la dansa dels set vels', 'la dansa mora', 'la dansa àrab', 'la dansa del melic' o ‘la dansa del ventre’.

Què aporta aquesta dansa?

La dona expressa els canvis que l’afecten contínuament sense que sigui una especialista de ball. Actua amb més seguretat. Moltes, quan fan els seus primers passos a la dansa del ventre, tenen vergonya i por, però desapareixen immediatament i es canvia la timidesa per valentia. La dansa alleuja les molèsties menstruals, ajuda a la presa de consciència corporal i a l’expressió del propi cos, a coordinar els moviments, a l’equilibri i correcció de la postura. Quan es treballa la part abdominal es tonifica la musculatura, es desintoxiquen els òrgans abdominals i s’ajuda a la seva subjecció, cosa que saneja i estilitza la silueta. Gràcies a la música, el ritme i els moviments, la sang circula millor i permet una llibertat de moviment inhabitual, observant sempre un somriure espontani que transmet felicitat i benestar. La música és molt important ja que per uns instants ajuda a oblidar totalment la rutina diària i els problemes quotidians, gaudint de la vida i de la felicitat de ser plenament femenina sense barreres.

Qualsevol persona pot practicar la dansa oriental?

Qualsevol pot ballar-la, tot i que està feta especialment per a les dones. Sense cap dubte la dona és la mare de la vida. A través de la dansa oriental, la dona es reconeix bellíssima, dolça i d’exquisida feminitat. No importen les talles ni l’edat. En una dona més pleneta, a l’hora de ballar, hi ha una impressionant revolució del cos, com si tot el planeta es mogués al voltant. Es deixa anar una gran potència oculta que entreté i a vegades sorprèn. Aquesta dansa no exigeix el cos d’una model tal com s’entén a Occident. Una silueta fora d’aquest perfil és absolutament acceptable. El ball d’una dona embarassada també mostra canvis, tot i que no siguin visibles físicament al principi del seu estat. La seva manera de ballar canvia i s’observa una expressió especial i una manera de ballar diferent. Hi ha ballarines que han practicat la dansa del ventre fins al vuitè mes de l’embaràs.

Parli’ns de vostè, de la seva experiència en aquest tipus de dansa.

Quan es balla, s’expressa tot als espectadors. És una revolució de fúria, orgull, pau, afecte i bellesa. Es troba la súplica, la petició, l’amor, tot el desconegut i per descobrir. La meva primera classe va ser fa tant! Encara la recordo de forma especial, embolicada en la màgia dels ritmes. Vaig sentir l’essència vital, i des d’aquell moment, mai he deixat de sentir-ho. Sentir dins una deessa radiant, una reina, una gata, una embruixada per l’amor de la dansa, per ballar i ballar. Vaig aprendre a ballar d’un home egipci, un gran professor d’aquesta dansa i un gran ballarí: Shokry Mohamed. Ara jo, sent una guia d’aquesta gran aventura personal, espero poder compartir aquest benestar amb les persones que els commogui conèixer la dansa oriental en aquesta comarca.BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics