Dijous, 28 de Març de 2024

L'oli d'oliva verge extra redueix en un 10% el risc de patir un problema cardíac

És l'aliment més eficaç per prevnir malalties de cor, segons un estudi

14 de Maig de 2014, per ACN
  • L'oli d'oliva és beneficiós per reduir el risc de patir malalties de cor

    ACN

Diversos estudis han analitzat la relació entre el consum d'oli d'oliva i el risc de malalties del cor, però, fins ara, pocs s'han centrat en els diferents tipus d'oli d'oliva que hi ha al mercat. Això és el que ha fet aquest estudi del projecte PREDIMED, que ha conclòs que un augment de 10 grams (una cullerada) al dia en el consum d'oli d'oliva verge extra està vinculat a una reducció del 10 % en el risc de patir malaltia cardíaca i mortalitat d'origen cardiovascular. L'oli d'oliva verge extra és de major qualitat que l'oli d'oliva refinat o comú, i té un nivell d'acidesa lleugerament més alt, així com més quantitat de polifenols. Es creu que són aquests polifenols, en part, els que proporcionen beneficis cardiovasculars.

"És difícil aïllar l'efecte d'un sol aliment per l'ampli ventall de productes que conformen la dieta mediterrània, però el nostre estudi va poder distingir els efectes cardiovasculars atribuïts a l'oli d'oliva, que és un component clau d'aquesta dieta", explica el coordinador de l'estudi, Jordi Salas-Salvadó, que és director de la Unitat de Nutrició Humana de la URV.

Un segon article del mateix grup ha tornat a analitzar els resultats de l'estudi PREDIMED. Aquesta nova anàlisi ha conclòs que les persones que consumeixen una alta quantitat de polifenols tenen una reducció significativa de la mortalitat per totes les causes, i no només de la malaltia cardiovascular. A més, certs tipus de polifenols -especialment els estilbens i els lignans- estan estretament relacionats amb un efecte protector contra la mortalitat. Els estilbens es troben a la pell del raïm i es concentren en el vi negre; d'altra banda, les olives, l'oli d'oliva verge, les llavors de lli, les llavors de sèsam i els cereals integrals contenen alts nivells de lignans.

Rosa M. Lamuela-Raventós, directora del Grup de Recerca de Polifenols de la Universitat de Barcelona i coordinadora d'aquest treball, destaca que en molts dels estudis fets anteriorment, la ingesta de qualsevol aliment ric en polifenols no va ser prou gran com per tenir efectes positius en la reducció de la mortalitat, "mentre que en el nostre estudi la quantitat de polifenols ingerida va ser més elevada, ja que provenia de diversos aliments". Tot plegat, assegura, reforça la hipòtesis que "com més quantitat de polifenols ingerida, i més classes diferents de polifenols, més s'allarga l'esperança de vida de les persones".

PREDIMED és un estudi nutricional que va avaluar els efectes de la dieta mediterrània en la prevenció de malalties cardiovasculars, en més de 7.000 persones d'entre 55 i 80 anys, durant una mitjana de cinc anys. Els participants a l'estudi es van repartir en tres grups a l'atzar, segons la dieta que van seguir: una dieta mediterrània suplementada amb oli d'oliva verge extra, una dieta mediterrània suplementada amb fruits secs, i una altra de baixa en greixos (que va servir com a grup de control).

En el projecte hi participen un centenar d'investigadors de setze universitats i hospitals de tot l'Estat.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics