Dimarts, 24 de Desembre de 2024

Coses irreals i coses possibles

16 de Febrer de 2017, per Ramon Salvat

En una recent entrevista, l’escriptor Francesc  Serés, a qui devem  una de les millors obres literàries en català dels darrers anys  (La matèria primera, 2007), a part de predicar de nou el seu profund independentisme –que exerceix especialment des d’un diari tan 'anticatalà', per a alguns, com 'El País'– afirma que una reforma de l’Estat espanyol és irreal.

Com a federalista –més federalista europeu, que no pas federalista català o espanyol–, em permeto dir que aquesta impossibilitat de reforma de l’Estat espanyol  actual té, segurament, molta veracitat, però considero que també és irreal, per ara i tant, la construcció unilateral  d’un nou estat dins la península. En l’actual situació, a Espanya i a Europa, no tan sols és irreal, sinó que és molt greu, pretendre afegir un nou element desestabilitzador a qualsevol  possibilitat de reforma d’una Unió Europea que demostra, dia rere dia, la seva deriva cap a un instrument formal que no té cap incidència sobre les decisions que veritablement afecten els seus ciutadans.

El conflicte que es produirà, en cas que la minoria majoritària catalana al poder emprengui actes de desconnexions veritables dels sistemes estatals  econòmics, tributaris, de seguretat social i de control i defensa de fronteres, serà no només el començament d’una època molt difícil per als catalans i per als espanyols, sinó també un cop molt dur a la idea d’aquesta possible nova U.E.

Em sorprèn, doncs, que algú tan lúcid com en Serés, no identifiqui que la mateixa  irrealitat –amb les conseqüències que se’n derivin– la tenim els ciutadans tant amb el projecte independentista com amb l’immobilisme unionista centralista  tan ben representat pel PP (i també per  “Ciudadanos”  i una part del PSOE).

Per sortir d’aquest atzucac, alguns –i ho reconec, menys dels que caldria– continuem optant per una alternativa federal, que no vol únicament solucionar la relació Catalunya-Espanya, sinó que vol bàsicament treballar per la superació dels estats-nació, per la idea d’una  Europa Federal.

El proper 25 de març, a Roma, molts ciutadans europeus sortirem al carrer per aquesta utopia de l’Europa Federal, per la recerca d’un model de relació política diferent. Entre aquests ciutadans, hi serem alguns catalans de Federalistes d’Esquerres, convençuts que no existeix cap més alternativa real que aquesta.

Ramon Salvat és associat a Federalistes d’Esquerres.

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Xavier Guarque  16 de Febrer de 2017

Cer, però...

Per a una "tercera via" de la que parles cal una disposició que no hi ha, i em permeto assegurar, ni hi haurà. Plantejada per part de qui la podria plantejar, em sembla que molts ens hi asseuriem a parlar-ne. Jo, particularment, fa anys que estic esperant qui em propossi una altre opció a la que les realitats m'aboquen.