Un informe de Facua-Consumidors en Acció va detectar diferències de preus de fins a l'1.036% entre clíniques dentals per un mateix tractament. L'informe es va realitzar després d'una enquesta telefònica realitzada a 198 centres, dels quals 141 van facilitar informació completa.
En un país com el nostre en el qual pagar per rebre assistència mèdica i de qualitat no es contempla, ja que queda cobert per la seguretat social, l'odontologia es percep com un producte car o molt car i on les variacions de preu entre clíniques no s'han de més que al desig d'enriquir-se ràpid dels propietaris i professionals de determinades clíniques.
Què hi ha de debò en tot això?
El Ministeri de Sanitat va publicar en 2016 els costos mitjans de les diferents atencions hospitalàries. Per exemple, el tractament d'una bronquitis, que sol provocar que s'estigui entre 4 i 8 dies ingressat, ronda els 2.900 euros. Tot depèn de les complicacions que existeixin i l'edat del pacient. En el cas d'una angina de pit, l'import és proper a 2.700 euros; mentre que si se sofreix un ictus, ascendeix a 4.300 euros. Gairebé tots els tractaments sanitaris tenen un cost que varia entre els 1.000 i 60.000 euros, mentre que les operacions són les que té un preu més elevat.
Dins de la medicina, l'odontologia no és de les especialitats més cares. Però la visió de la població en general no és aquesta, ja que l'odontologia l'abona cada pacient i en el cas de la medicina al nostre país, no. O tothom estaria disposat a pagar 100 euros per una visita a urgències? cost mitjà d'aquesta segons el Ministeri de Sanitat.
Tornant a l'informe publicat per Facua, tant la Societat Espanyola de Periodoncia (SÀPIGA) com el Consell General de Dentistes van qüestionar aquest informe, doncs ha estat realitzat sense tenir en compte aspectes com l'experiència, la formació, la capacitat i la destresa dels diferents professionals avaluats, així com la qualitat dels materials, qualitat de les protesis i la tecnologia utilitzats o les prestacions i serveis de valor afegit que ofereix la clínica al pacient.
En l'odontologia com a qualsevol àrea d'àmbit mèdic la gestió fa reduir els costos però no al nivell de les reduccions de preu que es pot observar en determinades cadenes de clíniques. Per desgràcia el pacient mai sabrà distingir entre el que és el correcte i el que no i sobre les qualitats i prespectivas del que se li ofereix o no.
Roger Quesada és doctor de les clíniques Maxilart.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics