Dilluns, 15 de Juliol de 2024

L’odontologia durant la infància

10 d'Octubre de 2017, per Núria Rovira

L’odontopedriatria és la branca de l’odontologia que tracta la dentició temporal i definitiva dels nens.  Avui en dia, tenim cura d’una forma més exhaustiva en les dents dels nostres fills que antigament. De la mateixa forma que la dentició definitiva, les dents temporals poden tenir problemes de caries, principalment, de genives o de males posicions, entre altres. 

La malaltia crònica més freqüent durant la infància és la caries dental, podent ocasionar una important dolència, infeccions i fins i tot arribar a la necessitat d’ingressos hospitalaris. Els factors de risc de la caries son principalment una insuficient higiene oral, la qual genera una acumulació de placa bacteriana, i el consum elevat de carbohidrats, entre altres. La caries a les dents temporals s’han de sanejar de la mateixa forma que si fossin dents definitives en un adult. 

És molt freqüent en nens que hi hagi una inflamació gingival en certes zones (molars i parts internes de les dents) a causa d’un hàbit higiènic insuficient. La higiene dels nens va relacionada amb l’edat. S’hauria d’iniciar l’hàbit de la higiene als quatre mesos, amb la finalitat que el bebè s’acostumi a la manipulació per part dels seus pares de la cavitat oral. S’haurien d’utilitzar didals de silicona o gases humitejades amb sèrum per tal de netejar la superfície de les genives. 

Des del moment en què hi ha dents, s’ha de realitzar un raspallat suau amb raspalls adaptats a l’edat del nen dos cops al dia.  Però, hem d’utilitzar dentifrici? Per a menors de dos anys no és aconsellable, degut a que no controlen la deglució. 

La cura de la boca del seu fill es responsabilitat nostra, com a mínim fins que el nen tingui habilitat motora independent (7 – 10 anys). Des d’aquest moment fins l’adolescència, es recomana supervisar el raspallar dels nens. 

Una de les preocupacions més freqüents dels pares és quan s’ha d’iniciar un tractament d’ortodòncia. Els tractaments d’ortodòncia inicials (a partir dels 5 anys) tenen com a objectiu corregir problemes ossis per tal de facilitar i agilitzat l’ortodòncia fixe posterior si fos necessari. 

Noemí Rovira és doctora de la clínica d'odontologia Maxilart. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges