Dijous, 25 d'Abril de 2024

Deu anys independents

19 de Febrer de 2015, per Vicent Partal

Aquesta setmana fa deu anys que es va aprovar el domini d'internet .cat. Aquell va ser un dia històric. No només era una victòria per a la llengua i la cultura catalanes. Era també la primera vegada que l'Icann, l'autoritat mundial d'internet, aprovava un domini d'aquest estil. El català va ser innovador i va obrir camí a tot de dominis que avui ja no sorprenen ningú –des d'Escòcia fins a París– i que reconeixen la iniciativa catalana com el moment inspirador, també per a ells.

El .cat va ser, però, també una primera independència, com un assaig virtual. L'Estat espanyol va fer tot el que va saber per evitar-la, la premsa espanyola va assegurar que allò no passaria perquè anava contra el progrés natural del món. No hi van faltar tampoc la crida al boicot d'alguna associació internauta o les profecies en el sentit que no sabríem governar-nos.

I deu anys després saben què passa? Simplement que tot és absolutament normal. Avui ningú no qüestiona ja el .cat, ni tan sols li atorga una càrrega militant o política. És el que toca, el que és natural.

Recorde la primera reunió de l'Icann a la qual va assistir la delegació del nou domini. Acostumats a anar pidolant que se'ns escoltara, no ens sabíem avenir a tenir taula i micro i a ser consultats com qualsevol altre. Però, saben què va ser el més sorprenent de tot? Que ràpidament el representant del domini .es es va acostar a donar la benvinguda i a explicar que estaria bé una certa col·laboració, “perquè hi ha moltes coses on tenim interessos comuns”. Vagen prenent nota, que això és el que segurament passarà d'ací deu anys a la Unió Europea, potser a les Nacions Unides.

Vicent Partal és director del diari digital Vilaweb.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics