Dimecres, 17 de Juliol de 2024

El desgavell de l'Ingrés Mínim Vital

02 de Setembre de 2020, per Joan Llort

Quan el passat mes de juny, el govern d'Espanya va aprovar l'Ingrés Mínim Vital (IMV), el vicepresident Pablo Iglesias va qualificar la mesura com el major avanç en drets socials de la història d'Espanya des de l'aprovació de la democràcia. Els milions de persones que sabem en què ha quedat la Llei de la dependència, que el govern del PSOE va presentar en el seu dia com una de les majors conquestes de drets socials de la història, tenim motius per sospitar que l'IMV podria acabar en un fracàs similar.

També sabem que l'IMV no és cap dret social, sinó una mesura assistencial que en realitat retalla drets socials a la classe treballadora. I quan es va aprovar, des de la UGT de Tarragona ens vam posar en contacte amb el subdelegat del govern central per alertar-lo de la situació de col·lapse de les oficines del SEPE a Tarragona que tenien ja amb els ERTES. Els entrebancs burocràtics, les interferències amb la renda mínima d'inserció i la descoordinació de les oficines de les diferents administracions han provocat un col·lapse administratiu que ha trencat les ajudes promeses per als més necessitats. 

Quan l'IMV es va aprovar el 29 de maig, el govern va dir que el subsidi beneficiaria a 2,3 milions de persones. Des que es va obrir el termini per sol·licitar-lo el 15 de juny, a part dels 74.100 que es van concedir d'ofici a finals d'agost, només estan aprovades 3.966 sol·licituds a tot el país d'un total de més de 600.000 que van arribar a l'administració a finals de juliol. No s'han concedit ni l'1% de les ajudes que se suposava que eren una mesura d'emergència que havia d'arribar a la població amb pobresa i en risc d'exclusió social. I, a més a més, es va dir que l'IMV seria compatible amb les prestacions de la renda mínima vital i el que està passant és que l'IMV està paralitzant aquestes prestacions fins que l'administració resolgui si són o no són compatibles, és a dir, estan fins i tot restant recursos a les famílies que més ho necessiten.

Però, per què tenim aquests pobres resultats? El col·lapse administratiu: l'administració central no ha previst dotar a les entitats públiques que tramiten les sol·licituds de personal suficient, només cal recordar que els últims 10 anys l'INSS (Instituto Nacional de la Seguridad Social) ha perdut 2.100 funcionaris.

Uns requisits burocràtics i telemàtics que moltes persones ni poden pagar la connexió d'internet ni tenen prou coneixements per presentar la sol·licitud telemàtica, i que es veuen amb la necessitat de recórrer a terceres persones, però també està passant que locutoris i gestories que cobren entre 40 i 60 euros per simplement fotocopiar i presentar telemàticament les sol·licituds.

Per últim, l'excessiu període de tramitació de tres mesos i el silenci administratiu que equival a què la sol·licitud està denegada, provocant a les persones sol·licitants de l'ingrés mínim vital (que sembla el menys vital de tots els ingressos) una angoixa que se suma a una desesperada situació material.

Davant d'aquesta situació de bloqueig en la gestió de les sol·licituds de l'IMV, UGT posarà en marxa un servei de reclamació davant l'INSS, a la pàgina web www.ugt.es, per a aquelles persones que, havent presentat una sol·licitud, no hagin tingut resposta o cap comunicació, tenint en compte que el termini límit de resolució per l'INSS és de 3 mesos.Joan Llort Vallès és Secretari General UGT Camp de Tarragona

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges