Dimarts, 24 de Desembre de 2024

En els drets de les dones, ni un pas enrere!

08 de Març de 2017, per Sandra Guaita

La setmana passada, un eurodiputat polonès defensava al Parlament europeu que les dones han de guanyar menys perquè són inferiors als homes, més dèbils i menys intel·ligents. Aquesta vergonyosa teoria, totalment en contra dels principis d’igualtat de gènere, es produïa en un debat sobre la diferència salarial entre homes i dones, que a Europa és d’un 16% aproximadament, i a l’Estat espanyol s’enfila fins al 18%.

El comentari, que hauríem de considerar un cas aïllat, una sortida de to pròpia d’un provocador masclista d’extrema dreta, agafa més entitat en un moment en què les polítiques feministes estan amenaçades internacionalment. Recordem que el president de Rússia, Vladimir Putin, ha despenalitzat la violència masclista al seu país i que unes de les primeres accions del president Donald Trump ha estat restablir la Llei Mordassa Global als Estats Units, una política destructiva que prohibeix concedir assistència internacional a organitzacions estrangeres involucrades amb l’avortament, contribuint a embarassos no desitjats, avortaments insegurs i, en conseqüència, posant en risc la vida de moltes dones.

A casa nostra, la reforma laboral del PP ha provocat, per primera vegada en 40 anys, un descens de la població activa femenina, amb la destrucció de 250.000 llocs de treball, amb una taxa d’atur femení del 51,5%. I en l’àmbit de la violència masclista, 44 dones van ser assassinades l’any 2016 a tot l’Estat, 6 d’elles a Catalunya, i en el que portem d’any, hi hagut 16 víctimes mortals, 2 a Catalunya. A més de les prop de 1.500 denúncies per agressions i abusos sexuals.

Hem de dir prou! I davant aquest retrocés global en els drets de les dones no podem fer ni un pas enrere, tal com dicta el lema del manifest del PSC amb motiu del 8 de març, Dia Internacional dels Drets de les Dones. Ara més que mai, cal prioritzar les polítiques de gènere com sempre s’ha fet quan hi ha hagut governs progressistes, socialistes. Calen mesures contundents per lluitar contra la violència masclista i contra les diferències salarials entre homes i dones. Per això defensem un gran Pacte d’Estat contra la violència de gènere, derogar la Reforma Laboral i aprovar la Llei Salarial i la Llei d’Usos del Temps, i derogar la LRSAL, fomentant un model municipal públic basat en polítiques amb perspectiva de gènere transversal, entre d’altres.

En l’àmbit local, demanem als nostres governants accions valentes, polítiques contundents que donin resposta als atacs contra els drets de les dones, fomentant polítiques per a la igualtat d’oportunitats efectiva i amb una especial atenció a la lluita contra la violència de gènere. En aquest sentit, el PSC, a través del Grup Municipal, va presentar una moció a Ple a finals de l’any passat, aprovada per unanimitat,  amb accions per combatre la violència masclista i  es va acordar  incrementar els recursos per assolir aquest objectiu, reforçant les campanyes de sensibilització i enfortint la detecció i suport a les víctimes.

La proposta de pressupostos per al 2017 que el govern municipal portarà a aprovació pot ser una bona oportunitat per demostrar si hi ha una voluntat ferma de lluitar en aquest sentit i contra tot el que suposi  una situació de discriminació envers la dona.  Com diem els socialistes:  Prou excuses. Volem fets, no paraules!

Sandra Guaita és regidora i membre de l’executiva de l’Agrupació del PSC de Reus.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J.A.C.O.  08 de Març de 2017

Europa és això?

Si no es pot promoure i fer vigent una llei contra la estupidesa que cony, amb perdó, esperem dels parlaments que no saben, no poden o no volen aplicar mesures sensates? Hem de pagar aquests individus que viuen de puta mare, amb perdó. No hi ha cap iniciativa que pugui posar ordre en aquest desgavell?