Dilluns, 27 de Maig de 2024

Les dones al 2016

07 de Març de 2016, per Gemi Cabré

Han passat molts anys des que les obreres de lafàbrica de Cotton i Triangle Shirtwaist Company de Nova York es van manifestar  per denunciar lespèssimes condicions laborals en  què es trobaven. Malgrat tot, a dia d’avui, les seves reivindicacions, en gran part, encara no estan reconegudes...El dia Internacional de la Dona té la seva commemoració enaquells fets.

Si heu llegit 'La costurera de Dacca', de JaumeSanllorente , haureu constatat  que no només és altercer món, com ara a Bangladesh o la India, on la dona pateix situacions laborals molt desfavorables. Al mateix llibre ens parlad’una costurera de Manresa que compara  les condicions actuals a lesfàbriques del Sud-est asiàtic amb les de les tèxtils  catalanes de fa 40 anys i no hi ha gaires diferencies.

La lluita de la dona pel seu reconeixement laboral i social, s’emmarca en l’àmbit de la lluita social en general. És clar que la pobresa i l’explotació laboral afecta a tot el gènere humà, però la singularitat de l’explotació de les dones (laboral, sexual, etc), té una component que reclama de la societat un posicionament molt més explícit en àmbits com l’educació, ja que és en aquest terreny on la pitjor de les xacres (la violència contra les dones - L’any 2015 a Catalunya es van atendre 13.081 casos, dels quals 6 van acabar en mort.-, el masclisme i el sentiment de propietat) tenen el seu caldo de cultiu. Les mentalitats no es canvien amb lleis, és la cultura i l’educació la que ens fa més iguals.

En un dia com aquest, no puc deixar de referir-me a algú que ha congraciat l’essència de la naturalesa del feminisme emmarcat en aquests valors que són la lluita de classe i la llibertat nacional, com és la poetessa Mª Mercè Marsal. A l'atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida. I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel.
 
Gemi Cabré Massot és militant d’ERC Reus.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Oli  07 de Març de 2016

Educació i cultura

Em sembla molt apropiat l'article.
Els valors i els principis només els pot atorgar la cultura, per això es fa tan necessari que la República Catalana hi faci més que l'Estat Espanyol en el tema de la educacio

Reportatges