Diumenge, 24 de Novembre de 2024

No hi haurà viticultura sense viticultors

30 d'Agost de 2020, per Isabel Vidal

Des del nostre sector, tocat per un desequilibri estructural de fa temps -admetem-ho-, i que ens va portar a la crisi de preus la verema passada, ens vam emplaçar a treballar de manera constant i discreta per trobar el camí d’una solució sòlida i compartida. Hi érem, hi som i hi serem, sempre amb la responsabilitat de trobar acords i solucions de fons que canviïn l’escenari per un futur viable.

Ara el moment és greu. A la pandèmia del Covid-19, que ha provocat un tancament brusc del mercat -i per tant, més acumulació d’estocs-, s’hi suma la gran afectació pel fong del míldiu, que ha comportat una davallada de producció general històrica. Per si no fos prou, un infern de temperatures encara farà baixar més la collita per sequera.

Cal tenir una dada clara, el 36% de la viticultura a Catalunya és ecològica (el 40% al Penedès), i les vinyes ecològiques han perdut de mitjana un 50% de la producció per míldiu, segons la nostra estimació. Les vinyes convencionals, que representen el 64% restant, també les ha afectat el míldiu, però en menor mesura. Ara cal sumar la pèrdua de producció a causa de les temperatures roents sostingudes d’aquestes últimes setmanes, que estan deshidratant els raïms.

Sense gaire por a equivocar-nos, estem parlant d’una pèrdua mitjana superior al 35%, el que vol dir que la collita esperada el 2020 estarà al voltant del 65% de la collita 2019. Aquesta dada revela una realitat que serà dramàtica. Com sobreviurem els viticultors un any sencer? Com es podrà pujar una nova collita amb els preus percebuts i amb el poc raïm que hi ha? Menys encara un any en què hem assumit un augment dels costos de producció per la lluita contra el míldiu i una baixada del rendiment màxim per hectàrea, acceptada per evitar que un excés de producció empenyés els preus encara més avall.

Si no es canvia el rumb, el futur és descoratjador. S’està posant en risc el propi territori i el seu teixit productiu. Estem “manxeguitzant” una part de la producció, venent més volum a preu més baix, i això no és acceptable. Nosaltres, la sectorial de la Vinya i el Vi de JARC, no ens rendirem. No ens cansarem de buscar el marc sostenible per a tots, no hi haurà viticultura sense viticultors.

Isabel Vidal és cap sectorial de la vinya i el vi de JARC.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics