Dilluns, 27 de Maig de 2024

Nous accesos, nous perills

01 de Març de 2016, per Xavier Guarque

Que la informàtica ens va canviar l'estil de vida al que estàvem acostumats, perquè no hi havia res més, és un fet. Tots ens hi hem hagut d'adaptar-nos, o per curiositat o per obligació laboral.

Amb l'aparició d'Internet, l'obrir l'ordinador només per obligació laboral s'ha anat estenent a fer-ho pel gust de gaudir d'unes possibilitats fins llavors impensables o pel plaer d'accedir a les informacions fora dels àmbits convencionals coneguts fins ara. La pèrdua de la intimitat, tot i que els límits els posa cadascú, no impedeix que la urgent compra d'un ordinador, com ho és la d'un mòbil, hagi esdevingut desig de primera necessitat encara que, tot s'ha de dir, el seu accés és més fàcil a la inversa de l'edat.

El fet d’acumular experiència, que sempre és un avantatge, en aquest cas no representa cap benefici a l'hora d'adaptar-se al que és el present i el futur, ans el contrari. Però bé, com en tots els avenços de tot tipus que es produeixen, més o menys difícils d'assimilar, comporten com en un mateix paquet, costums col·laterals que sovint, a la curta o a la llarga, poden caure en vicis que esdevenen hàbits del tot normals.

Això, precisament, és que el que es desprèn d'un informe del Observatorio Europeo de las Drogas y las Toxicomanías, que alerta sobre el canvi detectat en el negoci de les drogues. El que era a base de persones, els traficants, ara s'està imposant d'una manera més segura i més difícil de detectar, tant dels consumidors com dels distribuïdors, a través d'Internet. Una relació “a llarga distància” que redueix la violència associada al mercat negre però que en simplifica l'accés.

Tot i les batudes policials tancant pàgines web a l'efecte la seva proliferació sembla imparable, pel que, atenent que, qui més o qui menys, té algú dintre d'aquestes edats “perilloses” convé immiscir-se en aquest món, el d'Internet, per poder estar a l'aguait, doncs sembla que els criptomercats de la droga ofereixen un bon servei de publicitat i d'atenció al client i la transacció es limita al correu. Noticia que pot relacionar-se amb els resultats d'una enquesta entre estudiants, també publicada els darrers dies, que mostra que el consum d'alcohol, de tabac i de drogues, tot i que encara en xifres alarmants, en els darrers dos anys, ha baixat. Cadascú es lliure de lligar-ho, de deslligar-ho, i de treure'n les conclusions que cregui convenients.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges