Divendres, 19 d'Abril de 2024

Projecció de documentals al Centre de Lectura

04 de Març de 2015, per Xavier Filella

La sala d’actes del Centre de Lectura ha anat acollint aquest curs la projecció de destacats documentals sobre temes socials que ens impacten dia a dia i que són motiu de reflexió i debat continu.

A la projecció de Ciutat Morta el mes de desembre passat (el dia 9) abans d’aixecar polseguera en la seva difusió posterior per TV3; a la presentació del documental d’animació Cuerdas (premi Goya 2014) que va presentar el seu guionista i director Pedro Solís (el 21 febrer); i al passi del documental Les costures de la pell que mostra la vida i la lluita d’unes treballadores tèxtils del sud de l’Índia (21 febrer a la tarda) hi donaran continuïtat dues noves propostes que es presentaran els propers dies: el documental Dones de Tabacalera, uns temps i uns espais de memòria que es projectarà a la sala d’actes del Centre el dissabte 7 de març a les 17.15 h, amb motiu del Dia de la Dona treballadora (8 de març) i a Tarragona el 13 de març;  i la producció Corrupció, l'Organisme nociu, del director Albert Sanfeliu, que s’estrena el 20 de març als Cinemes Girona de Barcelona i es passarà al Centre de Lectura el 25 d’abril conjuntament amb una taula rodona en la qual hi participarà Itziar González, una de les protagonistes del documental.

Repassem l’oportunitat i actualitat dels documentals.

El documental Ciutat Morta  dels directors  Xavier Artiga i Xapo Ortega i guió de  Jesús Rodríguez i Mariana Huidobro explica el successos del juny de 2013 quan un grup de 800 persones ocupen un cinema abandonat del centre de Barcelona per projectar un documental. Rebategen l'antic edifici en honor a una noia que es va suïcidar dos anys abans: Cinema Patricia Heras. Qui era Patricia? Per què es va treure la vida i què té a veure Barcelona amb la seva mort? Un documental polèmic que ha posat damunt la taula els presumptes casos de corrupció policial a Barcelona i que ha generat molta contestació social a Catalunya.

El documental d’animació Cuerdas de Pedro Solís Garcia, ens va acostar a la problemàtica de l’atenció als infants amb disminució física i mental. Van resultar molt colpidores les aportaciones dels pares de nens amb problemes de disminució física en el debat posterior a la projecció que va organitzar la delegació de Tarragona el Col·legi de Psicòlegs de Catalunya i la Secció de Ciències de l’Educació del Centre

El passi del documental Les costures de la pell mostra la vida i la lluita d’unes treballadores tèxtils del sud de l’Índia que han perdut la por i han decidit sumar forces per reconquerir els seus drets. Convida l’espectador a reflexionar sobre les accions que pot dur a terme per combatre aquesta injustícia social. El film, enregistrat a l’Índia durant el 2013, és obra de la Cèlia Vila, l’Enric Escofet, l’Eduard Valls i en Marc Soler, quatre joves emprenedors de Reus i Barcelona i ha estat possible gràcies a una campanya de micromecenatge que van iniciar i que ha estat realitzada a través de la plataforma Verkami. Ha comptat amb el suport de més de 200 col·laboradors.

El documental Dones de Tabacalera, uns temps i uns espais de memòria (2011) que ha dirigit Maria Jesús Pinto Iglesias, recupera la memòria històrica d'un col·lectiu de dones que simbolitzen el treball femení, l'emancipació i la lluita, tot despertant opinions, discussions i debats sobre les feines de les dones. Un document per recordar i per fer visibles les dones que a través de les seves històries personals van construir bona part de la història de la la fàbrica de Tarragona on hi van arribar a treballar prop d'un miler de dones en els moments àlgids de producció. Participaran  en l'acte extreballadores de Tabacalera.

L’estrena del nou documental Corrupció, l'Organisme nociu, d’Albert Sanfeliu no deixarà indiferent a l’opinió pública en un moment en que la corrupció ha esdevingut motiu recurrent de debat públic.  El director ha aplegat en el documental a reconegudes personalitats de l'àmbit docent, polític i social, que hi han volgut aportat  les seves opinions com l'exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo, diferents testimonis que han patit directament  la corrupció o d’altres que hi donen el seu punt de vista de com afrontar-la.

Els testimonis que han patit i denunciat la corrupció són:

Itziar González Virós. Arquitecta i urbanista. Experta en processos de participació ciutadana i resolució de conflictes en l’espai públic. L’any 2007 entra com a independent al govern municipal de Barcelona com a regidora del districte de Ciutat Vella. Va dimitir l’abril de 2010 per no voler formar part d’un govern que impulsés un hotel als edificis catalogats al costat del Palau de la Música, tot i els indicis evidents de les irregularitats. Testimoni del judici pel 'Cas Hotel Palau' que ha d’aconseguir, entre molts aspectes, el reconeixement a un polític que dimiteix per problemes d’ètica professional. El 4 d’octubre de 2013 va rebre al Centre de Lectura el Memorial per la Pau Josep Vidal i Llecha per la seva denuncia a la corrupció.

Jaume Llansó. Psicòleg social. Máster Administració Pública.

Carlos Martínez. Inspector de Cursos de Formació Ocupacional des de 1986.

Maite Carol,  Llicenciada en Economia i Gestió de la Hisenda Autonòmica i Local.

Albert Gadea, Metge, especialista en Administració Pública.

Fernando Urruticoechea, Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat del País Basc.

Els testimonis que aporten en el documental les seves claus per fer front a la corrupció són:

Victoria Camps, catedràtica emèrita de Filosofia moral i política de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Manuel Villoria, Càtedra de Ciència Política i de l’Administració.

Joan Queralt, Catedràtic de Dret en la UB-Barcelona.

Enric Pons. Integrant de Els Observatoris Ciutadans Municipals.

El documental vol resultar un punt d’inflexió i donar veu a les persones anònimes que han denunciat la corrupció des de diferents àmbits,  què passa quan ho han fet, quina maquinària s'activa.  Les finalitats del documental són eminentment divulgatives i pedagògiques, i pretén oferint a la ciutadania una eina de conscienciació i de debat social.

Un dels moments emotius correspon al rodatge que es va realitzar al Centre de Lectura amb motiu del lliurament del Memorial per la Pau Vidal i Lletxa 2013 a Itziar González. Aquest premi és un punt de reflexió sobre el que demanda la ciutadania per lluitar contra aquesta xacra.

Amb el passi a Reus la productora del documental espera recuperar una part de la inversió econòmica que el documental ha comportat.

Com hem vist en el repàs dels documentals, els temes de caire social agafen cada vegada més repercussió i és important que  la ciutat  no hi estigui al marge. Al Centre de Lectura tenim l’oportunitat de participar dels debats.

Xavier Filella és president del Centre de Lectura.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics